Beogradske opštinske novine

ОПШТИНПКЕ НОВИНЕ СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

Год. XXII.

НЕДЕЉА 18. ЈАНУАРА 1904.

Број 3.

ИЗЛАЗЕ НЕДЕЉНО ЈЕДАН-ПУТ хј; :е. зез: : ва Србију на годину 6 динара на пола године 3 За стране земље на годину 9

ПРЕТПЛАТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ АДМИНИСТРАЦИЈИ ЛИСТА А СВЕ КОРЕСПОДЕНЦИЈЕ УРЕДНИШТВУ

РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ

НЕПЛАЂЕНА П И С М А Н Е II Р И М А Ј У С Е

Рад одбора општинеког РЕДОВНИ САСТАНАК 30. Дедеибра 1908. Председавао председник београдеке опшгине г. Коста Главиник, од одборника били г. г. Г В. А. Димитријевић. Д. Л. Симић, Ж. Бугарчић, Ј. С. ПетковиК, Милан Марковић, Трајко Сто)кови(., Ми.т. С. Милошевић. Милош X. Поповић, Мллан Ллзаревнћ, В. С 'Јовановић, В Н. Вуловић, Др, М. B. Смнљаиић, Тодор 'Бурић, Радисав Јовановић 1'есава'ц, C. Ј. Конетантиновић Р. Драговић, Урош Благојевић, Петар Т. Милић, Ђорђе Н. Петровић, Тодор Пејчић, Евг. М. Чоловић Стеван Максимовић, Мидорад Ђ. Гајић, Ј. Станковић, Др. Марко Леко, С. Азријел Др, Едв&рд Мвхел. Делово!) Марко Н. Ноааковић. (Свршетак) XV. По прочитању акта команде Дунав. днвиз. обласги од 11. Децембра 1903. г. АБр 1221К којим извештава оиштински суд да је Г. Министар војни претписом својим од 25 Новембра 1903. г. Е.П.Бр. 6716. наредио, да остане у уговору закљученом са лиферантом меса за војеку београдског и тончидерског гарнизона за 190-4. годину, тач. 4. садржаја следећег : „Лиферанг је дужаи издавати месо г. г. овицирима, војним чиновницима и свима осталим лицима која саставу војске нринадају и као такова нодлеже под одредбе војних закона и прописа овде у месту, ну сва ова лица да су дужна поред излицитиране цене нлатити и аренду општинску". Па извештавајући суд о наведеном моли да јој се одговори хоће ли се и од осталих лица која нису официри, а нрипадају саставу војске и месо изузимају са војних дућана наплаћивати у име општинске аренде по 10 пара дин. од сваког килограма меса или по '20 нара дин. ; а носле потребног обавештавања. — Одбор је решио : Пошто ни официри ни војни чиновници ни остала лица која саставу војске припадају ни по ком закону немају права да се снабдеју с месом преко лиферанта меса за војнике, већ је београдска општина прописујући иравила за слободно клање у вароши Београду и његовом атару, са извесних разлога који су тада могли постојати, дала својевољно повластицу само активним официрима да се снабдевају месом преко лифераита меса за војнике а да лиферант меса за војнике општини плаћа на име касапске аренде по 10 пара динарски за сваки килограм требованог меса за официре, коју повластицу истима може општина у свако доба да одузме, то одбор не одобрава да се и војни чиновници и остала лица која саставу војске припадају снабдевају месом преко лиферанта меса за војнике па ма колику касапску аренду исти плаћао општини за месо за ова лица, јер би се

тиме штетили београдски месари који општини плаћају прописане дажбине плаћања којих не само нису ослобођени војни чиновници и остала лица која саставу војске припадају, ну ни активни официри. Да општински суд о овој одлуци одбора извести команду дунав. дивиз. области и да контролише да ли се у војним дућанима издаје ме-ср само за активне официре или и за војне^чиновник и остала лица која саставу војске припадају, на ако утврди да се из војних месарница снабдевају месом поред активних официра и војни чиновници и остала лица која саставу војске припадају онда да са лиферантом меса за војнике поступи по правилима за слободно клање и уредбама на основу којих су донесена, као са криумчаром а о томе извести одбор ради решења да ли да ее и даље допусти активним официрима да се снабдевају месом преко лиферанта меса за војнике. Сем тога, ако команда остане и даље при том > да је у праву да снабдева и војне чиновнике и остала лица која саставу војске припадају месом преко лиферанта меса за војнике, онда да онштинсми суд о томе изиште формално решење од команде образложено законским прописима па противу истог употреби правно средство, наравно не напуштајући права које му закон даје да са лиферантом меее за војнике, ако за поменута лица буде издавао месо, поступа по закону. XVI. По прочитању представке г. Драгутина Илића кафеџије АБр : 12422.11903. г. односно измештања и поделе проституских радњи по улицама у неколико крајева вароши коју је извршио Господин Миннстар Унутрашњих Дела решењем својим од 27. Новембра 1903. год. СБр. 10.736 а после иотребног обавегптавања, — Одбор је решио : Да ужи одбор у који да уђу одборници г. г. Др, Едуард Михел, Милан Лазаревић, Милош X. Поповић, Велисав Буловић и Давид Симић са председником општине проуче ову представку и предузму потребне кораке код г. Министра Унутраш. Дела, да се питање које се покреће овом представком репш онако, како захтевају интереси јавног морала и угледа Београда. XVII. Председник извслптава Одбор да ће Његово Величанство Краљ надан31. овог месеца по подотпутовати у Тополу где ће на дан 1. Јануара 1904. год. присуствовати отпочињању прославе Стогодишњице Српског Устанка.

Према томе Њег. Величанство неће бити на нову 1904. годину у Београду. По саслушању тога одбор је једногласно решио : Да председнлк општине у име београђана телеграфским путем честита Његовом Величанству нову 1904. год. у Тополи.

ВАНРЕДНИ САСТАНАК 81. Дедем. 1903. год. Председавао нредседник београдске општине г. Коста Д. Главини!!; Од одбориика били г. г. Милош С. Петронијеии)?, Тома Цинцар-Јанковић, Милан Мостић, Р. ДраговиК, Трајко Стојковић, Д-р. Е. Михел, С. Ј. Константиновић, 'Бока а. Димитријевик, Н. Крстић. Евг.. М. Чоловић, Ј, Станковић, В. Н. Вуловић, II. Т. .Милић, Мил. Рувидић, Ж. Вугарчић., Мих, Милићевић, Др. М. Леко, Мил. С. Милошевић, М. X. Поновић, Нлија С. Илић, Јов. Нетковић, Н. И. Стаменковић, Д-р. М. В. Смиљанић, Тодор Пејчић. Мил. Лазаревић, Милан Марковић, Сава Радовановић. Деловођа; Марко II. Новаковић.

Председник извештава одбор да је Његово Величанство Краљ данас но подне отпутовао у Тополу ради нрисуствовања отпочињању нрославе Стогодишњице Срнског Устанка и да ће се вратити с нута у нрестоницу 1. Јануара 1904. године у б 1 ^ часова по иодне. Нзвештавајући о томе одбор моли га да изволе одлучити на који ће начин и београдска општина узеги учешће у свечаностима нрославе Стогодишњице Српског Усганка које ће отпочети 1. Јануара 1904. године. По саслушању тога и после потребног обавештаваља одбор је једногласно решио : Да ошнтински Суд гра!)анству града, Београда преко општинских новина и плакатима по варогаи објави указ Његовог Величанства Краља од 24 овог месеца којим је благоволео одлучити : да се у току 1904 године свечано прославља Стогодишњица Српског Усганка и одлука Краљеве Владе: да арославл,а Стогодишњице Српског Устанка под Кара-Ђорђем отпочне у Тополи 1. Јануара јубиларне 1904. године. И да општински Суд у своевојој објави изрази наду, да ће београдски грађани почетак ових свичаности поздравити и видним знацима : украшавањем на дан 1. Јануара јубиларне 1904. г. својих домова заставама а у вече осветлењем. Да председник општине са кметовима и општинским одбором и већим бројем грађана дочекају Његово Величанство Краља на београд. жељез. станици приликом повратка из Тополе 1. Јануара 1904. године и да председинк општине у име општинских часника и београђана складним говором поздрави Његово Величанство Краља.