Beogradske opštinske novine

Број 3

- .4 —

Год. ХХП.

1904. г. од 10 сати пре подне до 12, када ће се и закључити и оферти отворити. Предрачунска је цена 3475. Кауцдја је према закону о јавним грађевинама 400 динара и то у готовом, вредећим државним папирима или интабулацији. План, услове, предрачун и остала техничка и погодбена документа, изложени су сваког радног дана у поменутој кан целарији. Позивају со иредузимачи, који право имају, да пом. дана дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског оделења оиттине вароши Београда. 16. Јануара 1904 год. Г.Бр. 4807.

О б ј а в а На дан 21. Јануара тек. год. од 2 до 5 часова по подне, држаће се у канцеларији економног оделења Суда општинског, нова јавна усмена лицитација за издавање под закуп УГ1 месарског плаца на Крал,евом тргу с горње стране. Кауција 200 динара у готовом новцу или у Срп. Држав. Хартијама од вредн сти. Ближи уелови могу се видети у поменутој канцеларији сваког радног дана за време канцеларијско и при лицитацији. Од Суда општине београдске 16. Јануара 1904. АБр. 12358—903г.у Београду.

Објава На дан 20 Јануара тек. год. од 2 до Ђ часова по подне, држаће се поново у канцеларији економног оделења Суда општинског јавна усмена лицитацнја за лиферовање потребне количине мртвачких сандука за сарану умрлих сиротних лица за 1904. годину. Кауција је 200 динара за српске граћане а за стране поданике 400 динара, у готовом новцу или у срп. држав. сартијама од вредности. Ближи услови могу се видити у поменутој канцеларији сваког радног дана за време ианцеларијско и при лицитацији. Од Суда општине београдске 13. Јануара 1904. год. АБр. 12247/1903 г. у Београду.

Објава

На основу решења Суда општине београдске од 31. Децембра 1908. год. држаће се јавна лицитација за копање земље и уређење стаза на Мал. Калимегдану у канцеларији грађевинског одељења општинског на дан 19. Јануара 1904. год. од 10 сати пре подне до 12 када ће се и закључити. Кауција је према закону о јавним граћанима 840. динара и то у готовом, вредећим држав. паиирима или интабулацији. План и предрачун и остала техничка и погодбена документа, изложени су сваког радног дана у поменутој канцеларији. Позивају се иредузимачи, који право имају, да пом. дана дођу и лицитирају. Из канцеларије грађевинског оделења

општине варопш Београда. 13. Јануара 1904. год. Г. Бр. 4936.

НАРЕДБА

Управи безименог друштва трамваја града Београда По другој алинеји чл. 5. Б. детаљних услова уговора закљученог између општине вароши Београда и тога друштва о грађењу и експлоатисању трамваја „Концесионар је дужан одржавати чпстоћу између пшна и по 30 с. м. са сваке стране". Како то друштво не испуњава ову своју уговорну обавезу већ њени чистичари све ђубре и снег са простора на коме је друштво дужно одржаватн чистоћу, сачишћава на остали простор улица и тиме доприносе увећавању нечистоће у вароши, — то Суд београдске општине с погледом на изложену обавезу друштва, а на основу чл. 91. и 95. тач. 1. закона о општинама и §. 326. кривич. законика Н а р е ђ у ј е Управи безименог друштва трамваја града Београда да од данас па у напредак редовно свакога дана одржава иримерну чистоћу на просгору на коме исту има одржавати према поменутој својој обавези и ђубре и снег са тога простора сачишћава и износи на место одређено за избацивање варошке ночистоће. Ако Управа буде поступала противно овој наредби нредставник исте биће кажњен са 10 до 100 динара новчано или од 1 до 10 дана затвора. Ова наредба важиће од дана кад је друштво прими а доставиће се друштву особеним актом у овереном препису. Из седнице Суда београдске општипе 7. Јануара 1904. године КБр. 67. Београд.

Ј е

Н А Р Е Д Б А Суд Општине београдске приметио да поједини становници притјежаоци и закупци: кућа, дућапа, зграда, јавних локала и празних плацева у оним улииама које нечисти општина преко својих чистача, непоступаЈу ио постојећим наредбама у погледу одржавања чистоће ових улица, већ допуштају да се блато гомила, и разпоси и по осталим улицама, сем тога приметио је, да већина соиственика и закупаца кућа, дућана, разних зграда, јавних локала и празних нлацева по свима улицама нечисте снег са тротоара испред добара која притјежавају, или под закуп држе, нити тротоаре приликом поледица посипају предметима којима се клизање одклања, већ се усљед непочишћеног снега ствара на тротоарима блато а усљед непосипања тротоара приликом иоледице, предметима којима се клизање отклања, пролазници истима падају па се и повређују. Невршења ових својих дужности, повлачи за собом осетну казну, но да неби општински суд одмах приступао примени ових, он овим, у свези своје наредбе од 14. септембра 1903. год. КБр. 1901 која је благовремено објављена и у општинским новинама штампана, ћозива све напред побројане сопственике и закупце :

кућа, дућана, јавних локала и празних плацева, у оним улицама, које општина нечисти, да зе строго придржавају наиред поменуте наредбе суда, а наређује им г да снег са тротоара чисте, и приликом поледице тротоар посипају: струготинама, пепелом или песком. Ову народбу Суд издаје с обзиром на тач. 1. чл. 95. општинског закона, а на основу §. 326. кривич. закона, по коме ће свако одговорно лице за неизвршење њено, бити кажнено од 10—100 динара новчане казне, или од 1—10 дана затвора. Наредба ова важиће од дана објавеОд Суда Општине вароши Београда 7. Јануара 1904. год. КБр. 77. Београд. За Предеедни.к.а Београдске Општине, члан суда, Мих. М. Марјановић Деловођа Јов. С. Јовановић

О г л а с Благајна окр. Ужичког на дане : 23 г 24 и 25 фебруара тек. год. у гостионици Илије Грбића овд. издаваће путем јавне лицитације под закуп окр. Сувате у Златибору за ову годину и то : 1., На дан 23 фебруара тек. год. сувате зване : „Бучје", Доњу Рпбницу" и пола „Кобиље" главе. 2., На дан 24 фебруара тек. год. сувате зване : „Честе", „Брегови", и „Беле воде" и 3., На дан 25 фебруара тек. год. сувате: „Крајеви" „Вел. Шајновци" и Пусто брдо". Усдови се могу видети свакога дана у ово окружној Благајни и на дану лицитације. Лицитација почиње у 2 сах. а свршава се истог дана у 4 сах. по подне. Кауција се полаже по 20°/ 0 од излицитиране цене у готову, или вредећим папирима. Иста се неможе замењивати другом до истека рока закуп\. Накнадне понуде после свршене лицитације неће се примати. Из канцеларије Благајне окр. Ужичког КБр. 65, 5 Јануара 1904 године у Ужицу.

КЊИЖЕВНИ ОГЛАС

У излању Веоградске оиштине изашжа је нова књига

О-га В. Кујунџи+на

ОПШТ. ЛЕКЛРА

НЕКОЛИКО ОПШТИДСКИХ УСТАНОВА НА ЗАПАДЗГ Књига се може добити код Милана Арсенијевића и Комп., у књижарама Цвијановића, кнез Михајлова улица и Ант. Ђорђевића, на Теразијама, као и код иисца Скопљанска улица бр. 3. Цена је књизи I динар. Моле се сви српски листови да овај оглас изволе прештампати.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈА ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Власник ОПШТИНА БЕОГРАД€КА Одговорни уредник МИХ. МАРЈАНОВИЋ, кмет беогр. општине Делиградска бр. 22. Нова Електрична Штампармја ПЕТРА ЈОЦКОВИТиА, Вранкона ул. бр. 18. — ТедеФОн 336.