Beogradske opštinske novine

— 2 —

Број 21.

Да се Фердинанду Розелту, бив. грађевинару исплати из општинске касе на терет буџетске партије расхода на ненредвиђене потребе седамдесет девет динара и двадесет пара дин., колику је суму бив. општински извршител> Јован Соколовић за његов рачун наплатио па њему не предао већ упропастио. XVI. По прочитању предлога шефа општинског санитета АБр. 3637. да се у општинску службу приме поред досадашња два стална школска лекара још четири хонорарна, —одбор је решио: Да се овај предлог шефа општинског санитета усвоји и распише конкурс за избор још четири хонорарна школска лекара са хонораром од по 1200 дин. на годину. XVII. На предлог санитетског одељења оншт. суда АБр. 8464, одбор је решио: Да би се спречило разболевање и умирање одојчани од болести желудца и црева да се у општинској згради у краљице Наталије улици бр. 20 установи општински завод за етерилизацију млека и раздавање истог бесплатно сиротним београдским грађанима за хранење одојчади и диспанзер за децу. Одобрава се општинском суду, да може у овој години за наведену цељ утрошити суму од осам хиљада динара, па терет уштеде на позицији бр. 178 ра.схода буџет I по добивеном за то надлежном одобрењу. Да општински суд изврши ово решење како за најумесније нађе. XVIII. По нрочитању акта Божидара Лазаревића, месара АБр. 3543, који моли да му се врати плакена аренда на сј г во свињско месо, које је извезао~у иностранство, као и по прочитању извештаја и мишљења кланичног општинског одељења, по истом предмету, — одбор је решио: Да се из прихода од месарске аренде за ову годину као повраћај жиговине врати Божидару Лазаревићу овд. месару сто шесет и девет дин. и двадесет пара динарских плаћене аренде на хиљаду шест

стотина деведесет и два килограма свињског меса које је извезао у иностранство. XIX. По прочитању молбе г. Душана Алимпића, члана Управе Београда АБр. 121, као и мишљења кривичног оделења општинског суда по истом нредмету, — одбор је решио: Да се за општинску потребу откупи од г. Душана Алимпића, члана Управе Београда, педесед комада књига „Полициски подсетник" по цену од један динар по 1 комаду, што свега износи за 50 комада педесет динара. Издатак овај да падне на терет буџетске партије расхода на непредвиђене потребе.

РЕДОВНИ САСТАНАК 4. Маја 1904. год. УТОРНИК Председавао предоедник беог. општине г. Коета Д. Главинић, од одбориика били: г. г. 'Гома Циндар-ЈанковиК, Ђока 0. Дииитријевић, Д. Љ. Симић, М. А. ТодоровиЦ Милан Марковић, Јов. С. Петковић, Трајко Стојковић, М. С. Милошевић, А. С. Јовановић, Мил. Лазаревић, Мил. Рувидић, В. Н. Вуловић, Тодор 'Бурић, Др. М. В. Смиљанић, М. С. Петронијевић, Р. Драговић, Тодор Пејчић, Евг. М. Чоловић, Урош Благојевић, 1Ј. Т. Милић, Ј. Станковић, Н. Крстић, Стеван Максимовић, Др. Марко Т. Леко, Милан С. Мостић, Др. Е. Михел, Марко Петровић, М. X. Поповић, С. Ј. Константиновић. Деловођа Ђорђе Јанковић. I. Црочитан је записник одлука седнице од 27. априла тек. год. и нримљен без измена. II. Одборник г. Раденко Драговић пита председништво, мисли ли се једном нриступити проширењу Кара-Ђорђеве улице у делу до града, где се ова улица састаје са Богојављенском. Председник изјављује, да се планови за прошнрење ове улице раде и чим буду готови, приступиће се проширењу. По саслушању тога, — одбор је Примио к знању ове изјаве одборника г. Драговића и председника онштине. III. По прочитању акта одељака Управе Београда АБр. 4080, 4117, 4134, 4156, 4066 и 4067, којима се траже уверења о владању и имовном стању појединих лица, -— одбОр је изјавио:

Да су доброг владања а средњег имовног стања Душан Ђорђевић, бив. поштански чиновник, Цвета жена Радована Павловића, поштан. служитеља и Аврам Трајковић млекаџија; да је доброг владања а сиротног имовног стања Милутин Костић, рабаџија; да су му непознати: Милутин Ристић, бив. трг. помоћник, и Моша Кависон, надничар. IV. По прочитању акга Тодора Штављанина, Вукашина Цветановића и Јеврема Поповића, раденика фабрике дувана, АБр. 4347, 4348 и 4349, — одбор јје изјавио: Да су Тодор Штављанин, Вукашин Цветановић и Јеврем Поповић, раденици фабрике дувана доброг владања, а средњег имовног стања. Овим се мења ранија изјава одбора дата у седници од 2. априла тек. год. АБр. 2999 о стању ових лица. V. По прочитању акта тимочког духовног суда АБр. 4304., који пита каквога је владања Стана жена Ивка Анђелковића из Књажевца, -— одбор је изјавио: Да му је Стана Ивка Ан1)едковића, из Књажевца непозната. VI. По прочптањ}- акта Уираве Београда АБр. 4073. по молби Боја Павичевића, из Дрне Горе, — због поданства, — одбор је изјавио ми шљење: Да се молиоцу може по молби учинити ако тиме на путу не стоје никакве сметње. VII. По прочитању решења општинског суда од 30. апрпла тек. год. АБр. 4162. о одређеној цени хлебу за прву половину мес. маја тек. године, — одбор је Примио к знању са одобравањем ово решење суда о одређеној цени хлебу. VIII. По прочитању акта кмета г. Стевана Миљковића АБр. 4146., којим моли да му се уважи осгавка на кметовску дужност, пошто му при-

установом склоништа за јектичаве, подигнутим приватпом иницијативом,број оболења и умирања од јектике у Београду за кратко време знатно смањио и тиме општи проценат умирања у Београду спао, у сравнењу на спрам осталих европских престоница, на најнижу цифру. Као што је напред речено у Београду умрло је у прошлој години грађана београдској 1575, у тај број долазе 359 грађана београдских умрлих од јектике и 156 деце од запалења црева услед не рационалне исхране. Дакле скоро трећину смртних случајева сачињавају ове две болести. Установом раздавања сгерилизованог млека (као што је то засебним рефератом иредложено) и стварањем склоништа за јектичаве, ова би се трећина смртних случајева могла за годину дана свести на 1 / 5 , и постепено би се смањивало, нарочито одјектике тако, док неби за краћи низ година достигао исти процепат оболења и умирања од јектике као што је данас у Енглеској и Немачкој, које иду истим путем.

II. ГОДИШЊИ ИЗВЕШТА1 0 ирегледу говеђег, свињског и овчјег сувог меса за 1903. год.

Дана

МЕСЕЦА

ИЗ КОГА МЕСТА

Нумера ; лекарског уверења

Г О В Е 1 Е Г

свињског

и ш т м о

КОЛИКО КИЛА

12

Фебруара

Ужичк.

Служб.

Пршуте

' <—

:—

220

18

ж

Пршуте

Кобасице

Сланина

500

18

н

Пршуте

Кобасице

Сланина

850

18

Октобра

п

366

Кобасице

Сланина

22С

21

»

369

Пршуте

■—

500

6

Новембра

381

Пршуте

Кобасице

112

8

п

384

Пршуте

Кобасице

460

8

п

382

Пршуте

Кобасице

Сланина

320

11

п

п

387

Пршуте

Кобасице

300

11

»

392

Пршуте

Кобасице

400

22

389

Пршуте

Кобасице

Кобасице

Сланина

700

24

392

Пршуте

Кобасице

Месо

Кобасице

Сланина

650

3

Децембра

418

Пршуте

Сланина

190

10

»

п

383

Пршуте

Кобасице

300

10

п

435

Пршуте

Кобасице

Месо

Кобасице

Сланина

Месо

400

10

п

п

436

■ —

Месо

Сланина

120

10

»

п

438

Пршуте

Кобасице

260

22

452

Месо

Кобасице

Сланина

500

23

п

351

Пршуте

Месо

Кобасице

Сланина

500

26

п

п

457

Пршуте

Месо

Кобасице

Сланина

Месо

750

26

456

Сланина

400

29

458

Месо

Сланина

400

Укупно килограма . . .

9.050

Примедба. При прегледу нађено је укварене говеђе кобасице 82 килогр. и бобичаве сланине у 7 килограма, што је поништено.