Beogradske opštinske novine

БЕОГРАДСКЕ

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ БЕОГРАДСКЕ

Год. ХХИ.

НЕДЕУБА 27. ЈУНА 1904.

Број 27.

И 3 Л А 3 Е Н Е Д Е Љ Н 0 ЈЕДАН-П УТ ЦЕН А: За Србију на годину 6 динара на пола године 3 За страпе земље на годину 9

ПРЕТПЛАТУ ВАЉА СЛАТИ УПУТНИЦОМ АДМИНИСТРАЦИЈИ ЛИСТА А СВЕ КОРЕСПОДЕНЦИЈЕ УРЕДНИШТВУ

РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ НЕПЛАЂЕНА П И С М А Н Е II Р И М А Ј У С Е

РАД ОПШТИНЕ ВЕОГРАДСКЕ НА ПРОШИРЕЊУ ВОДОВОДА.

II. Извештај шисије за проучење питања о проширењу водовода (Наетавак) Одступања од поменуте трасе вршити онамо где се то из Финансијских обзира покаже корисније или где би доводне цеви могле послужити у исто доба и као разводне цеви, из којих ће се вода одвајати за трошак. Пречник доводних цеви треба да одговара Финансијски најпробитачнијој брзини за кретање воде при пролазу просечне дневне количине воде. 10. Пројектовати један резервоар са запремином од 3500 м 3 поред садањег резервоара новог водовода а за тим још један резервоар са запремином од2000м 3 . Тај други резервоар да дође на месту које има висинску коту 176 м. (над Јадранским морем) како би се водом могли снабдевати и они крајеви који леже на већој висини, него што је висина данашњег резервоара. Према томе вода ће се разводити у главноме на две висинске зоне. Нижа која ће захватити све крајеве вароши до висинске коте 115 м., а друга виша зона, у коју ће ући сви они делови вароши који леже на већој висини од 115 м. Сваки резервоар да се састоји из два одвојена дела са засебном инсталацијом за довод и одвод воде и за испражњивање за сваки део. Као градиво за резервоаре употребити бетон или добро печену опеку. Резервоари да су укопани у земљи а озго да су покривени слојем земље од најмање 1-5 м. дебљине. 11. С обзиром да ће се снабдевање вршити на две зоне по висини, пројектант ће обратити нарочиту пажњу на то да утврди, да ли ће бити економично, ако се за горњу зону узме засебна машинска инсталација, или ће за обе зоне служити иста инсталација. 12. Исто тако пројектант ће проучити и питање, да ли не би било више рационално и економично ако би се што ближе машинској инсталацији могло наћи место са висином од најмање 176 м. над морем, где би се саградио резервоар од 2000 м 3 запремине и цела инсталација за ослобађање воде од гвожђа.

13. На доводу који ће се саградити, предвидети потребан број хидраната, како ради узимања воде за поливање и за случај пожара, тако и ради испуштања ваздуха и ради испражњивања доводних цеви. 14. Пројектом обухватити снабдевање водом како винограде на Топчидерском брду тако и логоре на бањичком брду као и крајеве око кланице и Фабрике платна на дунавској страни. 15. Према овом програму израдити генералан пројект са апроксимативним предрачуном, па кад се исти надлежно одобри, онда израдити детаљан пројект и предрачун. 16. Уз генералан пројект дати образложен извештај за све што је пројектовано. 17. Пројект може од овог програма одступити ако за то буде имало оправданих разлога, и ако те разлоге усвоји одбор општински или онај, кога за то овласти одбор. 18. Све што се пројектује, мора бити у таквој размери нацртано, да се може јасно видети мисао и намера пројектантова, као и да се дотичан објект може по томе цртежу дати у израду. 19. Генералан пројект да се изради у року за месец дана, рачунајући од дана, када се пројектанту саопшти овај програм. Детаљан пројект има да се изради у року од 6 недеља од дана, кад се пројектанту саопшти да је генералан пројект усвојен. 20. Општина београдска ставиће пројектанту на послугу све пројекте садањег водовода, као и сав прикупљени материјал о испитивању терена у Макишу, а тако исто и сав прибор за бушење и друге радове, који буду потребни пројектанту за његов рад. То су у главном тачке које треба да уђу у програм за израду пројекта ради проширења садањег водовода, Завршујући овај извештај комисија сматра за дужност скренути пажњу одбору општинском, да изради пројекта за повећање водовода треба одма приступити, међу тим само извршење повећања вршити поступно. Али што је најглавније, ни у ком случају не приступити повећању водовода, докле се не почне грађење канала за одвод употребљене и сувишне воде. Јер ако би се одма водовод повећао, онда би још двапут до трипут већа количина воде дневно долазила у Београд, а тиме би се знатно погоршале санитиране прилике, на место да се побољшају. С тога извршењу повећања присту-

пити, тек пошто се реши питање и каналисању. 18. новембра 1903. год. Београд. чланови комисије: ][. И. СтаменковиИ с. р. Др. Марко Т. Леко с. р. ./. СтанковиИ с. р. II. В. ИлиИ с. р. Дра1. СиасиИ с. р. Др. М. РадовановиИ с. р. Др. Д. X. НиколајввиК с. р. Др. Е. Михел с. р. Јов. Смедеревац с. р. У опште се слажем са овим извештајем, али само имам да додам неке напо-

мене и то:

1.

Према извештају г. Управника водо вода изгледа, да би било рационалније кад би се проширење водрвода извршило за 20 год., а не као што је овде предложено 15 година. 2. Што се тиче питања о прираштају становништва у Београду, мислим, да је неоправдано сводити га испод данашњег од 3.24%; јер ако Београд буде напредовао, то ће и прираштај бити већи, а тешко је веровати да ће прилике у Београду бити горе него што су у последње доба. Зато мислим, да би се требало задржати бар на данашњем прираштају од 3.24%. Ако се узме да данас има у Београду око 76.000 становника, онда би после 20 година имало да буде око 150.000 рачунајући са данашњим прираштајем, и за овај број од 150.000 становника треба срачунати повећање водовода.

Односно целокупне потребне количине воде срачунате на једног становника то је давно познато правило да треба 100—120 литара. Да је оволика количина воде узета, којом срећом, као основа при пројектовању водовода пре 15 година, то сигурно данас не би имали оволико кубуре са нашим водоводом. Грех за ову погрешку пада на стручњака г. Смрекера. Према горњим напоменама требало би повећање водовода извршити тако да буде у стању давати око 17.000 л. воде дневно. Што се тиче извршења овог водовода, водити строга рачуна о свима недостацима, који су се појавили на данашњем водоводу, а који је изведен но пројекту г. Смрекера.