Beogradske opštinske novine

Схрана 22

Општинске Новине

13. КРАТКА ПИТАЊА Г. Јован Дравић: Редукције је требало вршиги неосетно; међутим тако није учгињено. Има стручњака који су редуцирани и које Суд неће моћи заменити. Мисли да се деловођа није ногао лако редуцирати без одобрења одбора. Има тешких случајева међу редуцираним и моли да се ови случајеви испитају и ревидирају. Питање редукције није лако и тешко га је решити. Моли да се савесни и поштени чиновници врате у службу. Председник г, Савчић : Мора се радити не по срцу већ по памети. Свака управа мора да води ра.чуна о општим интересима а не о појединцима. Г. Дравић: Опомиње да се са кредитом не рачуна већ само са готовином, Нема ни једне веће вароши која нема дугова, Ееоград је у друго1 фази развитка у којој су буџети увек у дисхармонији. Дугорочан зајам се није могао закључити јер ондашњи Министар Финансија није хтео дати државну гаранцпју. Сматра да су финансијске тешкоће о којима говори г. Председник привременог карактера. Мисли да ова управа треба да продужи рад раније управе а не да је критикује. Председник г. Савчић: Одбија од себе да је нападао прошлу општинску управу. Не стоји на гледишту да се по сваку цену продуже радови у темпу старе управе, па чак и под околностима које те радове стварно искључују. Трошило се оно што се нема и то је довело до овога. Да се настави нерационално исти посао, Општина би се упропастила за годину дана... Сматра да је тренутно санирање саме Општине услов за даље извођење радова. Г. Кирило Савић: Мисли да прво треба да буду одборници обавештени о редукцији коју Суд спроводи а не да они то сазнавају преко ^авности. Верује да паргизанство није довело толики број чшговника већ да их је довела беда пошто нису могли наћи хлеба на другоме месту. Ове се ствари не решавају овако нагло и за 24 часа. Немачка је то решила на један сасвим други начин и ако је редуцирала 400.000 чиновника. Жали што није раније обавештен о овој ствари. Председник г, Савчић: Одговара да је ова редукција диктована тешком финансијском ситуацијом Општине. Нема се материјалних могућности а осим тога Општина није једина позвана да ублажује беспослицу и беду о ч^му треба и држава да се стара. Она је позвана из хуманих разлога, али не може да помаже људе из целе земље. Она даје онолико, колико може. Више је немогућнсст и поред најбоље воље... Када будемо приступили радовима у већем обиму, пошто претходно средимо прилике, онда ћемо моћи и питање беспослице да решимо правилније, пружајући људима могућност зараде.

Г. Триша Јовановић: Пита да ли одборници имају право поред питања стављати и предлоге. Г, Д-р Љуба Стојановић : Говори о начину на који се руше старе куће и пита да ли има каквих правила о томе. Председник: То ће се доставити полицији. Г. Д-р Лазар Генчић: Предлаже да се образује здравствена секција из средине одбора. Г. Д-р Страшимир Милетић: Финансијско стање је такво да Опшгину представља као дужника који је правио дугове без размишљања. Пита да ли је Председник склон да се изврши анкета и утврди стање на дан доласка ове Управе по свима одељењима Општине. Поздравља рад Управе на вршењу реорганизацше јер буџет личних расхода из године у годину расте. Седница је закључена у 8.45 часова у вече. Оверавају: В. д. Деловође, Председник Душ. В. Спајић, с. р. Београдксе Општине, Милош Савчић, с. р.

Рад комисија за испитивање понуда за подизање нове Електричне и Гасне Централе Суд Општине Београдске на седници својој од 15. априла 1929. год. одредио је комисије за испитивање понуда за подизање Електричне и Гасне Централе. У комисију, која има да изврши преглед понуда за подизање нове Електричне Централе, ушли су; 1. Милош Савчик , Председник Општине Београдске. 2. Војислав Зађина, Потпредседник Општине Београдске; 3. Георгије Пио-уљски, редовни професор Универзитета. 4. Драгомир Јовановић, редовни професор Универзитета; 5. Васа Ристић, овлашћени инжињер; 6. Михајло Обрадовић, инжињер; 7. Павле Стаматовић, Управник Електричне Централе; 8. Лазар Швабић, инжињер Електричне Централе и 9. Димитрије Савик, инжињер Електричне Централе. У комисију, која има да изврши преглед понуда за подизање Гасне Централе, ушли су г.г.: 1. Милош Савчић, Председник Општине Београдске; 2. Војислав Зађина, Потпредседник Општине Београдске; 3. Д-р Миливоје Лозанић, реДовни професор Универзитета; 4. Коста Тодоровић, декан Техничког Факултета ;