Beogradske opštinske novine

Ошитинске Новине

Страна 23

5. Новак Поповић, инжињер хемије у Министарству Трговиие и Индустрије; 6. Д-р Фрања Подбрежник, инжињер хемије Како се професор г. Мил. Лозанић није могао примити одређене му дужности, то је Суд Огпптине својим накнадним решињем АБр. 9251 од 26 -1У-1929 год. одредио за члана комисије за преглед понуда за Гасну Централу г. Д-р Александра Леко, професора Универзитета и општинског одборника, Комиеије су у низу седница прегледале све понуде и за Електричну и за Гасну централу. Последња и дефинитивна седница за преглед понуда одржана је 28. ов. месеца. Пошто је извршен овај посао, одлучено је да се позову све фирме, које су поднеле понуде ради допуњавања истих, како у техничком, тако и у финансиском погледу. Са овом одлуком у вези, издат је 23. пр. месеца и овај званични позив понуђачима: „Свнмп фирмпмп ко]е су поднеле понуде т електрнчку н гасну центцалу Позивају се све фирме које су поднеле понуде за електричну и гасну централу, да од понедеоника 29. ов. мес,, буду спремне да комисији за процену понуда, у Суду Општине, даду преко својих опуномоћених заступника сва погребна техничка и финансијска обавештења. Фирме имају послати евоје заступннке чије ће изјаве и обавештења бити обавезна за фирму. Ред којим ће се поједине фирме позивати саопштиће се у Кабинету г. Потпредседника Вој. Зађине 29. ов. мес. од 8—12 часова. Из Суда Општиде Града Београда УБр. 6693/29. од 23. априла 1929. год."

Одредбе из Финансијског Закона за 1929-30. год., које се односе на општинске самоуправе Чл. 4. Никакав државни порез или данак ма у ком облику јпорез, прирез, таксе и т. д.) не сме се разрезивати ни прикупљати од народа, ако и у колвко нема ослонца у специјалним законима. Самоунрзвна тела: области, срезови, градски сенати и општине не смеју установљавати, разрезивати и наплаћивати никакав прирез, таксу, трошарину и томе слично, ако за то немају законског овлашћења. Чл. 22. Разрез самоуправног приреза за 1929. год. извршиће се на темељу разрезаног непосредног

пореза у пореској 1928. години, с обзиром на чл. 101. финансијског закона за 1929-30. год. Изузетно на службенички порез, може се прирез ударити у границама чл, 20. и 21. закона о изменама и допунама у закону о непосред. порезу од 8. фебруара 1928, год. Укупна сума разрезаног приреза самоуправних тела у 1929. години, не може бити већа од суме разрезане у 1928, години, изузимајући случај нарочито образтожене потребе, за коју Министар Финансија може дозволити повећање до макси.чум 10%Новим обвезницама самоуправних приреза, који се јаве у току 1929, године, разрезаће се прирез за 1929. год. накнадно, уз разрез приреза за 1930. год. Чл. 30. Све општине, у којима се налазе односно заведу државне полипије, дужне су доприносити за издржавање тих полиција на тај начин, да у обиму потребе, утврђене по Министру Унутрашњих Дела, дају просторије са намештајем за полицијска надлештва и њихове установе, да одржавају у добром стању просторије и намешгај и да сносе за исте трошкове за огрев, осветлење и воду. У колико је држава до сада имала своје просторије под киријом, ступа општина у све обавезе из односног уговора. Ако општина на захтев интересоване полицијке власти, а после утврђења потребе по министру Унутрашњих Дела у одређеном року не предузме потребно у погледу обавеза, које јој налаже први став овога члана, претпостављена државна власт ће потребним мерама на трошак општине подмирити поменуте обавезе и у том циљу према потреби ставити забрану на општинске приходе. Чл. 53. Овлашћује се Министар Шума и Рудника, да може поделити интересентима (онштинама, земљишним заједницама, имовним општинама, јавним установама, приватним лицима) бесплатно саднице, произведене у државним расадницима и шумама, као и оним расадницима, који се издржавају државном помоћи, и то у првом реду за пошумљавање крша и голети, а у другом реду за подизање гајева око малог поседа земљорадника, школа, општина и градова, У ту сврху може интересентима поделити бесплатно семе произведено у државним семенарима (трушњачама). Чл. 76, Одредбе досадашњих финансијских закона као и закона о буџетским дванаестинама, које се не односе на извршење буџета, а била су на спази до 31. марта 1929. године а овим законом нису измењене, престају важити 1. јуна 1929. године.