Beogradske opštinske novine

Страна 24

Општинске Еовине

Изузетно од тога важиће и даље све одредбе досадашњих финансијских закона и закона о буџетским дванаестинама, којима су постојећи закони били измењени, укинути или допуњени, као и све уредбе, правилници и други прописи, који су већ донети на основу овлашћења предвиђених у поменутим законима.

Важне одредбе из Уредбе о Буџету Обл. Самоуправе Београдске Области за 1929. год. које се односе на Општинске Финансије Чл. 8. За буџетску 1929. годину установљује се Обласни прирез 25% на непосредни порез набројен у чл. 82. финансијског закона за 1927/28. годину. На остале темеље непосредне порезе обласни прирез установљава се за буџетску 1929 год. са 63°/о> а за варош Београд 19%. Уколико ступање на снагу 1-вим јануаром 1929. године новог пореског закона од 8. фебруара 1928- године разрез обласног приреза из прве и друге алинеје овога члана не би одговарао предвиђеном приходу у обласном буџету, овлашћује се Комесар Обласне Самоуправе да у сарадњи са шефом Обласне Финансијске Управе на основу темеља добивених разрезом пореза по новом закону, који ће разрез допринети утврђену суму од Динара 11,540.000—, изнађе сразмеран проценат по коме ће се наплате обласног приреза вршити и осигурати обласном буџету предвиђени приход по партијама. Чл. 9. Све Финансијске Управе — Градско пореско звање у Београду — односно општинска поглаварства уколико она буду убирала општински прирез, дужне су подносити Комесару Обласне Самоуправе односно обласној Финансијској Управи тромесечни извештај најкасније до 15. идућег месеца о стању убирања обласног приреза, упоређеним са стањем убирања државне непосредне порезе. Ако Комесар Обласне Самоуправе не би у том року добио тај извештај, изаслаће своје органе на лице места о трошку одговорних лица.

Чл. 10. На основу члана 74. закона о обласној и среској самоуправи, установљују се следеће обласне таксе и трошарине за буџетску 1929. годину: 1. Обласна такса на биоскопске улазнице и то : а) у местима где поред државне постоји и општинска такса, улазнице подлежу обласној такси 5°/ 0 од вредности улазнице по одбитку државне таксе, с тим, да укупно обласна и општинска не прекораче 12% од номиналне цене улазнице; б) у местима где не постоји општинска такса, поред државне успостављује се обласна такса са 5% од номиналне цене улазнице. 2. Обласна такса на решење којим се малолетни пре рока оглашују за пунолетне 200.— динара. 3. Обласна такса на држање паса и то: а) за луксузне по 100.— динара; б) за ловачке 20.— динара и в) за остале по 15.— динара од главе. од ове таксе ослобођавају се само по 2 пса чувара ратарима и економима. 4. Обласиа такса на све врсте забава, игранке, концерата 50% од прописане државне таксе. 5. Обласна такса за држање карата за коцку 100% од, државне таксе. На држање билијара годишње 100.динара. А ако је билијар набављен у току последње четвртина буџетске године, сопственик се ослобођава са 50% од таксе. 6. Обласна такса на закупнину ловишта и риболова 10% од висине закупа. Ова се такса наплаћује од сваког појединог ловишта без обзира да ли је од једном закљу,чено више ловишга приликом лицитације. 7. Обласна такса на предузећа или поједина лица, која нарочито искоришћују обласне путеве, а на основу члана 210. финан. закона за 1927/28. годину. Овлашћује се Комесар Обласне Самоуправе, да специјално за ову таксу изда посебан правилник, којим ће се детаљно регулисати начин убирања, 8. Обласна такса на све молбе упућене обласним самоуправним властима 3,— динара по молби и на свако решење издато од тих власти динара 10.— по решењу Молбе и решење које закон о таксама, или који други закон ослобођава плаћања државне таксе, ослобођавају се плаћања и обласне таксе. Комесар Обласне Самоуправе издаће специјале правилнике о руковању и убирању ових такса у колико оне буду одобрене од стране г. Министра Финансија.

НАРЕДБЕ СУДА, ПОЗИВИ И САОПШТЕЊА

НАРЕДБА о сеоби општинских одељења, која се има извршити у току 27. и 28. априла тако да се у понедељак 29. тек. мес. одељења налазе на својим новим местима. 1. — Грађевински Одбор да испразни једну собу која се налази до Грађевинског Одељења, и соба у пролазу.

2. — Грађевинско Оделење да се исели односно помери у једну собу до Грађевинског Одбора с тим, да добије још једну собу у којој се сада налази Грађевински Одбор и салу преко пута те собе. 3. — Саобраћајно Одељење да се из II спрата пресели и смести на III спрат у шест одељења која ће Грађевинско Одељење испразнити. 4. — Катастарско Одељење има да се пре-