Bilten Bitefa

| 5 NMapavno, Ja ne dovodim u pitanje predstavu, VPeđ govo”nim o momen– tu Tazbora ppPostora. Us sve demokpratskRe vizije hove pnhostore me treba osvajatt po svaku aenhu.

Da vidimo hoje su još pouče svake predstave Sedmog Bitefa iako ćđu biti u stanju da pomenem samo heke. Svi smo skloni da kritikujemo estetsku noeravnotešžu predstave "Bogojavljenska nod! Peeimo,„ no oha, ben obsirna na svoju stvarmu vpedhost ipak ostavžja bouku kako se jedno mlado posoište poduhvatilo ni manje mi Piše mego Šekspira. Ili uzmimo poučnost načina ma koji je onganinsovana trupa "Medioetne Show". Dakle, da pomenemo samo neke naiasgled sporedne momehte, a da me govoPimo o poučnosti svega onoga što je na Bitefu najbolje, a što je i ove godine israzžito, a to je da vidjene predetave pnhoocese rada u poszoPištu, da su same proces i da su nove tendeneije, ili tendemoije sadržane up?raDo M ovim pPpocesima bes obairna da 1i ih ostvaruju profesiomaloi 711 amateni ili 1 jedni 1ı drugi.

Mišljenja sam, dalje, da je ovaj Bitef rehabilitovao glumčevu umetnost, nastavio je Milosav Miykoviđ. I šta je tu poučno? To da Jedan glumae,„ Jedan takov hkhapaeitet kakav je Žan Klod Druo koji je u najmanju vuku Bata Živojinović franoeuskog filma, oh je w stanju, Što je etičko pitamje, a mi treba da vodimo računa + o etičkim bopukama Bitefa, dakle on je u stanju da se priključi jednoj provineijskoj trupi, jepP Lion u odmosu ha Paptz jeste bro vZneijski grad, 1 da tamo ostvai predstvu koja u sebi mema niče provinoeijalnog. I taj Žam Klod Dbruo »ehabilituje me samo glumčevu ličmost u odnosu ma Jednu predstavu 111 Jedan teatar, Veđ je pehabilituje uopšte, onako kako je ona inače mogla da bude nehabilitovana u svakom trenutku istopije franouskhog teatPa pogotovo političkog. Ono Što 1 mi možemo od naših glumaea u ovom smislu da očekujemo jeste da u sebi spoje ppofesionmalizam 1 savremenog glumea i VDečito mesigurnog putujuđeg ppregaoocoa teatra,» glumca koji đe da istovpnemeno veruje u ave Što je u poso»ištu + staro novo. To su dejstva Bitefa i na jednom sooeijalno-etičkom plahu do kojih treba da ham bude stalo iato koliko i do estetičkih ako me + Više. Mi imamo isto tako talentovahih glumaca kao što je to MopaPru {a "Tri venmeoeijanska blisanea", ali ni Jjedđah od mjih nidje ni fizički ni profesionalno da ostvari ono što Je om OstDa?TO.

Mi svi očekujemo od Bitefa da nam pokaže svetsku aliku bozoPišta 1 nikada me snamo da 117 smo Je dobili, jer da bt to sna 17 mopali bi da i samit imamo uvid u to kakva je ta slika u OVOm

trenutku, useo je več Bopo Draškoviđ. Znači, mi vidimo kako oni