Bitef

sećanje na I BI TEF

I. U petak, 8. septembra 1967. godine u Ateljeu 212 otvoren je Prvi beogradski internacionalni teatarski festival uz učešće jedanaest trupa iz Indije, Poljske, Čehoslovačke, Francuske, Velike Britanije, Rumunije, SAD, Švajcarske i Jugoslavije. Za vreme tri nedelje smenjivale su se trupe koje su u Beograd došle da prikažu kakvo je njihovo shvatanje novih pozorišnih tendencija.

11. Festival je svečano otvorilo Katakali pozorište iz Indije koje čuva vekovnu tradiciju igre u oblasti Karala. Ova trupa prikazala je pantomimskam sredstvama pomoću takozvanih mud r a star! indijski ep Ramajanu. Ideja Festivala je da, pored dramskih trupa, poziva ansamble dja umetnost utiče na savremeni scenski izraz. Umetnošću drevne Indije inspirisali su se poznati umetnici našeg vremena, kao što su Brecht i Grotowski. Šminkanje igrača traje šest sati i deo je rituala tokom koga se glumci koncentrišu za predstavu.

111. Tri dana festivala publika i glumci bill su zajedno na sceni Ateljea 212. Sagraden je specijalan prostor za igru i gledalište, koje liči na arene za borbu petlova. Na takvoj sceni za svega osamdeset gledalaca prikazana je tragedija »Postojani princ« od Calderona u adaptaciji poljskog romantičnog pesnika Slowackog. Delo je režirao poznati reditelj Jerzy Grotowski u svom Teatru laboratorijum u Vroclavu, koji je ovom režijom postao jedan od reditelja i teoretičara o kom se najviše raspravlja u pozorišnim krugovima u svetu, Uiogu princa tumačio je jedan od najboljih glumaca trupe Krystof Cieslak.

IV. Jerzy Grotowski je na 1 Bitefu održao nekoliko predavanja o svom pozorišnom metodu i svojoj koncepciji siromašnog pozorišta. Grotowski propoveda umetnosti »samopenetracije« (samoprodiranja) u sopstvenu psihu krajnjom psihičkom koncentracijom koju Je do sada poznavala samo azijska umetnost. Samopenetracijom treba da se prožme ne samo glumac, već i gledalac. Zato Grotowski stavlja publiku i gledaoce zajedno. na scenu iii neki drugi prostor. Grotowski smatra da nema pozorište, već laboratoriju za ispitivanje drevnih zakona pozorišne umetnosti. On smatra da nije avangarda teatra, već arijergarda drevnih zakona igre.

V. Jedan od najvedh trenutaka Prvog Bitefa bila je predstava »Troila i Kresida« od Šekspira u izvođenju Teatrul de comedie iz Bukurešta. Dubina predstave, jedinstven ansambl, savremena režija Davida Esriga sve je to uticalo da se rumunskom ansamblu dodeli jedna od prve nagrade Bitefa. »Homerski svet prikazan je sa savremenog kritičkog gledišta, uz stalnu mešavinu filozofske sete i groteksnog humora, koje opisuje istoriju i mitove onako kako to dni naš razum i naš modern! kritički duh.«

VI. Na Prvom festivalu pored pozorišnih trupa učestvovali su pesnici sa svojim resitalom. Poznata sovjetska pesnikinja Bela Ahmadulina i Viktor Bokov i Garoljd Registan govorili su svoje stihove na velikoj sceni Ateljea 212. Na slid repubiički sekretar za kulturu Žika Berisavljević i direktor Bitefa Mira Trailovic razgovaraju sa Belom Ahmadulinom.

VII. Tokom Drugog bitefa otvoren je Teatar u podrumu, kao treća scena u novootvorenoj zgradi Ateljea 212 u ulici Lole Ribara. Ova nova scena je počeia svoj rad resitalom Bulata Okudžave, koji je uz gitaru pevao i govorio svoje stihove. Posle resitala poznati sovjetski pesnik, popularan među mladim Moskovljanima, odgovarao je na pitanja publike.