Bitef

VIII. Susreti umetnika sa publikom bill su neka vrsta produžetka predstava. Publika je dolazila na ove susrete i postavljala niz pitanja ill raspravIjala sa stvaraocima o njihovoj predstavi. Tako je publika mogla da vodi dijalog sa poznatim umetnicima kao što su Remain Weingarten, Olwen Wymark, Radu Beligan, David Esrig, Jan Grossman, Otornar Krejca, Karel Kraus, Julian Beck, Judith Malina i drugi.

IX. Na II Bitef dolazili su umetnici iz celog sveta svim prevoznim sredstvima vozom, avionom, autobusima. Judith Malina i Julian Beck, osnivaci Living teatra, došli su u Beograd sa svojom tromesečnom Isha Mannom. Living teatar se natazi već godinama u dobrovoljnom izgnanstvu iz SAD u Evropi. U trupi se pored američkih glumaca nalazi izvestan broj mladih evropskih umetnika koji su se priključili ovoj poznatoj svetskoj trupi.

X. Na seen! Atelje 212 Living teatar je prikazao »Antigonu« od Sofokia u adaptaeiji Bertolta Brechta, koju su režirali Judith Malina i Julian Beck. Predstava ]e igrana ne samo na engleskom, nego i na nemačkom originalu, italijanskom, francuskom i srpskohrvatskom jeziku. Scena je biia pusta, a glumci u farmerkama. Posle predstave Living teatar je ostao na sceni i održao dijalog sa pubSikom.

XI. Pored rumunske i poljske predstave, na I Bitefu nagrađena je predstava Otomara Krejče »Tri sestre« od Čehova u izvodenju Divalda za branou iz Praga. Predstava je igrana u dekoru jednog od najboljih evropskih scenografa Jozefa Svobode. Publika je bila oduševljena novim pristupom ovom klasičnom delu. Novo tumačenje »Tri sestre« dato je sa izuzetnom dubinom i suptilnošću.

UČESNICI I BITEFA

THE KATHAKALI DANSE THEATRE INDIJA • »KAMAJANA« TEATAR LABORATORIUM VROCLAV POLJSKA • Calderon EL PRINCIPE CONSTANTS (Prva nagrada I Bitefa) Režija 8 Jerzy Grotowski THEATRE POCHE MONTPARNASSE PARIS FRANCUSKA Remain Weingarten ® L’ETE Režija 8 Jean-Francois Adam GLASGOW CITIZENS’THEATRE VEL. BRITANIJA Olwen Wymark 8 THE TRIPLE IMAGE Režija • Michael Meacham DRAMSKI TEATAR SKOPJE JUGOSLAVIJA Branislav Nušić • POKOJNIK Režija ® Ljubiša Georgijevski TEATRUL DE COMEDIE BUKUREST RUMUNIJA Shakespeare • TROILUS AND CRESSIDA (Prva nagrada I Bitefa) Režija • David Esrig DIVADLO NA ZABRADLI PRAG CEHOSLOVACKA Kafka ® PROZESS Režija • Jan Grossman SLOVENSKO NARODNO GLEDALIŠCE LJUBLJANA JUGOSLAVIJA Shakespeare • KING LEAR Režija 8 Mile Korun THE LIVING THEATRE NEW YORK USA Sofokle-Brecht ® ANTIGONE Režija 8 Judith Malina i Julian Beck DIVADLO ZA BRANOU PRAG CEHOSLOVACKA Cehov 8 TRI SESTRI (Prva nagrada I Bitefa) Režija • Otomar Krejča NOUVEAU THEATRE DE POCHE ŽENEVA ŠVAJCARSKA Durrenmatt « LE MARIAGE DE MONSIEUR MISSISSIPI Režija # Gerrard Carrat i Richard Vachoux Na I Bitefu su učestvovali sovjetski pesnici # Bela Ahmadulina, Bulat Okudžava, Viktor Bokov i Garoljd Registan