Bitef

statisti ove predstave u izvođenju splitske trupe »Kripta«. Prvo su se gledaoci živo zabavljali posmatrajući (iza glumaca) majušni tor ovaca ko je su realistički glumile, pokušavajući da iz poveće korpe izađu na puno svetlo pozornice, a

onda su se statistima pozabavili binski radnici »Ateljea 212«, otvarajući Okrugli sto u kući Mlađe Ristića. Razgovor je vodio tehnički šef Brana Ivković, koji je istakao da bi sledeće godine trebalo pozvati i neku srbijansku trupu sa »Ivkovom slavom« i svim statistima: prasićima, ćurkama, pilićima, jagancima, teladima. . . Rukovodstvo »Ateljea 212« Mira Trailović, Jovan Cirilov, Milan Žmukić i novi clan Borislav Mihajlović Mihiz, nemo su se složili jer zbog lepog vaspitanja nisu mogli da govore punim ustima. Glumci »Ateljea 212«, iz kolegijalnih razloga, nisu bili za trpezom na kojoj su se statisti splitske predstave oprostili od pozorišne karijere. Držeći u ruci ružicu (ne Sokić), Mihiz je održao kratak oproštajni govor; Najzad da uživa uprava, koju stalno jedu glumci; najzad da se osvete binski radnici, koje stalno maltretiraju glumci; najzad da i jedan reditelj (tu pogleda u Ljubomira Draškića) pojede glumca! BITEF još nije završen očekuju se nove umetničke daće.

(D. Gajer)

(BUten Bitefa, 29. IX 1970)

susret starih poznanika

Susret francuskih umetnika i umetnika Ateljea 212 nije njihov prvi susret, iako su umetnici iz Villeurbannea prvi put u Beogradu. Pre dve godine kolege su se srele u Njujorku kada su obe trupe gostovale kao gosti Linkoln centra.

(Ekspres, Beograd, 30. IX 1970)

reditelj zamenio glavnog glumca!

Poznata filmska zvezda Sami Frej zbog snimanja ostao u Bukureštu a glavnu ulogu tumačio reditelj Planšon. Imati filmsku zvezdu u pozorišnoj trupi ni je nimalo zahvalno. To je sinoć najbolje osetio Rože Planšon, reditelj Rasinove »Berenise« koju je na četvrtom BITEF-u izveo »Teatr de la Site« iz Vilurbana. Sami Frej je zbog snimanja filma ostao u Bukureštu a ulogu glavnog junaka, Titusa, morao je da odigra reditelj Planšon. Ipak, odsustvo Sami Frej a nije se

mnogo osetilo jer je sve simpatije publike pobrala druga zvezda teatra Fransin Berže, koja je igrala Berenisu. Ona je, pre nekoliko nedelja, za ovu ulogu dobila i najveću francusku nagradu za tumačenje klasičnih rola u 1970.

Teatr iz Vilerbana svakako je jedan od najboljih sastava koji je učestvovao na ovogodišnjem festivalu. Tako se, bar, može zaključiti po interesovanju publike. Ulaznice za sinoćnu predstavu prosto su bile razgrabljene a desetine gledalaca uzalud je pred zatvorenim vratima »Ateljea 212« čekalo »kartu vise«.

(BUten Bitefa, 29. IX 1970)

koferi spakovani

lako se BITEF još nije ni okončao, koferi Ateljea 212 su već spakovani za put u Veneciju. Atelje 212 gostuje sa KRALJEM IBIJEM na Biennalu u Veneciji. Trupa odlazi autobusom sutra ujutro. Upravnik pozorišta Mira Trailović ostaje još jedan dan kako bi ispratila goste BITEF-a i učestvovala u radu žirija 4 BITEF-a.

(BUtne Bitefa, 30. IX 1970)

(...) Žiri IV BITEF-a 70. u sastavu; Stanislav Bajić, Predrag Bajčetić, Borislav Mihajlović, Muharem Pervić,

70