Bitef

Sreda, 19. septembar

11:00-17:00

Ustanova kulture„Vuk Karadzic"

Interaktivne predstave CarobnjaciizO.Z.-a i Istina ili izazov? sa prezentacijama rada podsticaj su za razgovor i prezentacije rada NVO koje se bave marginalizovanim grupama i osetljivim temama.

ČAROBNJACI IZ 0.Z.-a

Interaktivna predstava sa prezentadjom NVO ApsArt Autor projekta: Aieksandra Jelic, reditelj

Ucesnici u performansu i prezentaciji; grupa osudenika Specijalne zatvorske bolnice, pomocno osoblje i komandiri straze

Performans sa prezentacijom i eksplikacijom. Ovakav vid prezentacije, uz zivo ucesce samih polaznika radionice, predstavlja trostruko znacajan ein. Najpre za same osudenike je to velika radost i sastisfakeija jer ce ono na сети rade nadici zidove zatvora i stupiti и slobodnu interakeiju sa publikom. Zatim и sirem drustvenom kontekstu to ce biti vazan momenat koji pokazuje demokratizaeiju i otvaranje institueija ovog tipa i и krajnjem ishodu njihovog povezivanja sa kulturnim institueijama i prozvodima. Takode, i za same posetioce prezentacije ovakav kontakt predstavljace jedno novo iskustvo i mozda drugaeiji pogled na pale i obelezene. Nevladina organizaeija ApsArt iz Beograda osnovana je sa ciljem da se bavi kreativnim dramskim radom sa osudenidma i sticenicima domova i zatvora и Srbiji. Ovaj vid prakse primenjenog teatra и formi dramskih radionca zapocet je marta 2006. godine и Spedjalnoj zatvorskoj bolnici и Beogradu. Polaznici radionice su vecinom osudenid, narkomanì na obaveznoj meri lecenja od zavisnosti. Ova radionica je uspela da nadmasi okvir ad - hoc umetnickog projekta i da se nametne kao kontinuirani metod и procesu rehabilitaeije i resodjalnizadje osudenika. ApsArt pored Specijalne zatvorske bolnice nastavlja svoj rad sa osudenidma и i и drugim KP i VP zavodima kao i и specijalnim zajednicama za lecenje blesti zavisnosti.

ISTINA ILI IZAZOV?

Interaktivna predstava sa prezentacijom NVO CentarES

Scenario i rezija: Duska Übovic

Uloge: Dina Patarcic, Nevena Boroja, Vojislav Arsic, Dusan Smiljanic Dizajn svetla:Tijana Mijalkovic

Dizajn zvuka; Uros Knezevic

Sminka: Milena Nenadic

Predstava Istina ili izazov? je interaktivna predstava u kojoj glumd u vidu monologa govore svoje ispovesti i komunidraju sa publikom. Glavni cilj je suzbijanje diskriminadje i shodno tome predstava govori о osecanjima osoba koje zive sa HIV/sidom. Centar za promodju zdravih stilova zivota - Centar EB, je nevladina, humanitarna organizadja, koja svoj rad bazira na edukadji mladih o HIV/sidi, poíno prenosivim infekdjama i reproduktivnom zdravlju, kao i borbi protiv stigmatizadje I diskriminadje osoba koje zive sa HIV/sidom. Organizadja deiuje na nacionaInom nivou i pored Beograda, gde je glavno sediste, postoje i regionalni timovi u Cacku, Nisu, Leskovcu i Subotici. Program Teatar EB, odnosno upotreba drame u edukadji, je relativno novi vid pristupa mladima, koji se kod nas pokazao jako dobro, Ovaj program se deli na pripremu predstava i na dramske radionice. Do sada su odrzane tri premijere, kao i aktivno izvodenje tih predstava kasnije. Najpoznatija predstava je Istina ili izazov?, interaktivna predstava koja govori o zivotima osoba koje zive sa HIV/sidom. Dramske radionice se realizuju sa ciljem ukljucivanja ciljne grupe u stvaranje preventivnih aktivnosti za njih, pa tako mladi kreiraju kratku predstavu posle koje se, uz pomoc facilitatora, vodi diskusija sa glumcima i publikom. Centar E 8 je, u okviru projekta Global Fond-a, radio niz radionica koje su odrzane sa vojnicima u kasarnama Vojske Republike Srbije. Centar E 8 je deo globalne Y-PEER mreze (Youth Peer Education Network) i deiegira cianove u Nacionalnom Sekretarijatu mreze, kao i u Global Advisory Board-u. Vrsnjacka edukacija se sprovodi po standardima Y-PEER mreze, koji su podrzani od strane Ministarstva prosvete i sporta, Ministarstva zdravlja, UNICEF-a i UNFPA.