Bitef

ŽIRI

KRISTIAN HOLCHAUER (Christian Hoitzhauer), predsednik žirija, dramaturg i seiektor roden 1976. u Lajpcigu, Nemačka. Studirao je pozorisne studije i muzikologiju na Univerzitetu Hamboidt u Beriinu i Univerzitetu u Torontu, Kanada. Zvanje mastera pozorisne umetnosti stekao je 2001. godine. Od 2001. do 2006. radio je kao kurator i dramaturg programa u jednoj od vodedh produkcijskih kuća za savremene izvođačke umetnosti Sofiensaie (Sophiensale) u Beriinu. Od 2005. do 2013. bio je dramaturg i projektni menadžer u Gradskom teatru u Štutgartu, gde je koncipirao nekoiiko festivaia i medunarodnih projekata. Od 1. oktobra počinje da radi kao umetnički direktor Vajmarskog festivaia umetnosti (Kunstfest Weimar) za 2013. godinu. Od 2005. clan je izvršnog odbora a od 2011. i predsednik Udruženja dramaturga (Dramaturgische Geseiischaft), mreže pozorišnih profesionaiaca iz Nemačke, Austrije i Svajcarske. Autor je brojnih tekstova o dramaturgiji, objavljenih u stručnim magazinima, a radio je i kao predavač na Postsdamskom univerzitetu i Univerzitetu umetnosti u Cirihu.

IGOR RUŽIČ je pozorišni kritičar i novinar iz Zagreba. U pozorisnoj kritici je od 1998. na Radlju 101 i u dvonedeijniku Vijenac, kontinuirano objavijuje na Prvom i Trećem programu Flrvatskoga radija, periodično je sarađivao sa časopisima Kazallšte, Frakclja, Hrvatsko glumište, portaiom Kulturpunkt, festivaiom Steirischer Herbst... Žirirao iii seiektovao programs za festivale poput Medunarodnog festivaia Zlatni lav u Umagu, Susreta Assiteja u Čakovcu, Naj, naj, naj festivaia u Zagrebu, Tjedna slovenske drame u Kranju. Vodio radionice pozorišne kritike na Zoom festivaiu u Rijeci i BOK festivalu u Bjeiovaru. Radi kao stalni spoijni saradnik f portaia (www.tportal.hr).

JANA ROS (Yana Ross) je rediteijka iz Litvanije. Na međunarodnu pozorišnu scenu se probila svojim smeiim i šokantnim tumačenjima komada dobitnice Nobelove nagrade Elfriede Jeiinek (2006), pri čemu je Jeiinek hvalila njenu sposobnost da izgura giumce iz inteiektuaine krutosti, a u fizičku opasnost boravka na pozornici. Frank Kastorf je reagovao pozvavši Janu Ros da režira Magbeta Hajnera Miiera na iegendarnoj politickoj areni Volksbuhne am Rosa Luxemburg Piatz (2008). Otada umetnica sama bira najizazovnije i najzavodijivije materijale za vodeća evropska pozorišta. Njene nedavne premijere su Ruiova Euridlka u finskom Narodnom pozorištu i Our Class Siobodzianeka u njenoj matičnoj kud, Litvanskom narodnom pozorištu u Viinjusu. Ros ima stepen MFA sa Jejl univerziteta i Fuibrajtovu stipendiju. Radiia je kao urednica Jejiovog časopisa Theater, i to na specijalnom izdanju Rusko pozorlšte 21. veka, za šta je dobiia nagradu „John Gassner". Od 2006, godine radi kao stalna rediteijka Litvanskog narodnog pozorišta.

FILIP VUJOŠEVIĆ je dramski pisac i dramaturg, roden 1977. u Beogradu. Dipiomirao je dramaturgiju na Fakuitetu dramskih umetnosti u Beogradu. Autor je vise drama izvedenih u zemiji i inostranstvu. Dobitnik Specijalne Sterijine nagrade za dramaturšku inovativnost za komad Halflajf 2006. godine. Tri godine je radio kao koordinator kulturnog programa Fondacije Hartefakt, gde je, izmedu ostaiog, organizovao regionalni konkurs za najboiji savremeni društveno angažovani tekst. Dramaturg je na vise od deset predstava u beogradskim pozorištima.

ANDRAŠ URBAN (Andras Urban) je pozorišni rediteij, roden 1970. u Senti, Srbija. Već kao sedamnaestogodišnjak, osnovao je svoju književno-pozorišnu radionicu, sa kojom je radio kao autor, rediteij i glumac. Sa prijateljima i saradnicima, pokrenuo je čuvenu AIOWA grupu, koja je pozorište videia kao siožen, specifičan ideoioški čin, a takode je postao i član Letnje filmsko-pozorišne asocijacije. Dipiomirao je režiju u kiasi Viatka Giiića i Bora Draškovića. Osnovao je trupu Andraša Urbana, u početku kao neformaini koiektiv sa kojim je radio predstave u pozorištu „Kostoianji Deže" („Kosztoianyi Dezso"), ali i u drugim pozorištima. Trenutno se nalazi na čeiu ovog pozorišta. Osnivač je i direktor međunarodnog pozorišnog festivaia Desire Central Station. Njegove predstave nagradene su brojnim, značajnim priznanjima na srpskoj, madarskoj i internacionainoj pozorišnoj sceni.

NAGRADE

Žiri Bitefa dodeijuje Grand Prix „Mira Traiiović" za najboiju predstavu u celini i Specijainu nagradu za predstavu koja se ističe nekim od svojih segmenata. Pored ove dve nagrade i Nagrade pubiike, na Bitefu se tradicionalno dodeijuje i Poiitikina nagrada za najboiju režiju.

ŽIRI ZA DODELU POLITIKINE NAGRADE

Poiitikina nagrada dodeijuje se po 36. put a žiri je sastavljen od reditelja, kritičara i novinara Kuiturne rubrike iista Polltlka. To su: NIKITA MILIVOJEVIĆ, pozorišni rediteij MARKO MANOJLOVIČ, pozorišni rediteij VESNA ROGANOVIĆ, urednica Kulturnog dodatka Polltike ANA TASIČ, pozorišna kritičarka Politlke BORKA TREBJEŠANIN, novinarka Kuiturne rubrike Polltike

5

IMPRESUM / ŽIRI / NAGRADE

47 BITEF 13