Bodljikavo prase

ИЗЛАЗИ СУБОТОМ

Уредништо и Адмииистраци|а, Београд, Ђ. Вашиигтона 12. ПРИМЕРАК 2 ДИНАРА Претплата. тромесечно 20.— дии., полугодишњс 40.—, годишње 80 дииара. Претплату прима Ген. агентура за продају новина и часописа, Београд, Влајковићева 8.

НОВ ВЕЛИКИ РАТНИ СУКОБ

ТОШТАРИНА ПЛАКНА

БР. 3 - ГОД. I. -

БЕОГРАД, СУБОТА, 20 ДЕЦЕМБАР 1941 тдприиимшишвшшат

—1—111111ИИИШИИ ПРИМАЈУ, П А ИЈТАМПАЈУ ИЛИ БАЦАЈУ

ПРОМЕНЕ У РАТНОМ САВЕТУ ПРИ БИВШОЈ ЈУГОСЛОВЕНСКОЈ ВЛАДИ У ЛОНДОНУ Лондон, децембра. — Рајтер јавља: За новог члана ратног савета при бившој југословенској влади у Лондону наименована је г-ђа Симовић. Пошто њен муж није успео да се пласира као војсковођа, Енглези се надају да ће г-ђа Симовић моћи да на овом пољу испољи велики таленат, и већ рачунају с тим да је наименују за војног инструктора једног људождерског црначког племена.

ВРЛО ВАЖНЕ ВЕСТИ На овоме месту требало је да буде објављев једаи врло смешан виц, који је написао наш сарадник г. Суплентић, иначе професор по занимању. Г. Суплентић имао је да тај виц донесе у штампарију, а да успут баци пнсмо упућено својој жени у поштанско сандуче. Али, професор као професор, г. Суплентић је виц бацио у сандуче, а писмо — намењено госпођи донео у штампарију. Ако пролазници примет.е да у једном поштанском сандучету нешто клопара, нека знају да је то оно сандуче у које је г. Суплентић бацио свој виц, који је толико смешан, да се и само поштанско сандуче смеје. КАД СУ СЕ ЕНГЛЕСКИ ЛОРДОВИ ОЗБИЉНО У ОВОМ РАТУ НАЉУТИЛИ Кад је пре десетину година прошла Европом економска криза, као циклон потресла државе и градове, бацила милионе у беду и глад, енглески лордови ни прстом да мрдну. Нема шта, јаки живци. И чудили се људи; — Море, каква криза, то је опет нечија измишљотина и пропз! анда. Избио је рат оа Пољском. _ Па где је та Пољска? Негде на истоку? Баш интересантно. Али ми ћемо јој помоћи. Нека св ништа не брине. Гарантију }ој дајемо. Кад је Данска окупирана, дигли се лордови: Шта? Данска? Немогуће. Па зар Немци не знају да смо ми сваки дан добијали из Данске свежу сланину, путер и јаја за наш »Вгеак1а5(«. Па шта ћемо доручковати? То је страшно, дрско. То је... То је... Ах, то већ прелази сее границе. И од тог доба енглески лордови изгубише живцв. —

ПОСЛЕ КАТАСТРОФЕ »МАРКСА«, »ОКТОБАРСКЕ РЕВОЛУЦИЈЕ« И »МОЛОТОВА« И »СТАЉИН« ЗАРОБЉЕН Москад, децембра После немилог догађаја са потапањем наших непобедивих бродова »Маркса«, »Октобарске револуције« и »Молова«, наш велики брод »Стаљин« нису успели Немци да потопе, него су га Финци заробили. Али опет нису успели ни они празног да га заробе, него са посадом од 6000 војника. Добро смо им подвалили, то је наш специјалитет. Кад не можемо нешто да бранимо, ми нелријатељу утрапимо у руке, ла нека он бије главу, шта ћв како ће.

У жељи да помогне београдску општину у њеном настојању да Београд украси споменицмма, »Друштво пријатеља Еиглеске« предложило је да се Енглеској подигне спомеиик захвалности, по угледу на она) који Је на Калимегдану подигнут Француској. Наш цртач поднео је жириу пројект овог споменика, који горе доносимо.

Нове гарантије Стаљину

"I

Лондон, децембра. — Министар-претседник г. Черчил упутио је ново писмо са га-

рантијама другу Стаљину. У овом писму г. Черчил гарантује Стаљину да ће му, ако

буде морао да бежи, обезбедити бесплатан стан и храну у Лондонуц

Каиро, 18 децембра. Агенција Рајтер службено саопштава: Афричко племе ЈамбаЈамба, које живи у непроходним јужноафричким прашумама, објавило је јуче рат Јапану. Прилазак ових СЈ - ајних јужноафричких ратника на страну енглеско-америчких савезничких снага претставља за Јапан врло озбиљну опасност, која може довести и до његовог пораза. Поглавар племена ЈамбаЈамба наредио је општу мобилизацију. ПродукциЈа "оружја силно Ј *е појачана. Уместо 5, колико су до сада производили, од сада &е дневно ово племе произзодити преко 10 ратних камвиих сикира. УТВРЂИВАГ-аЕ ТУНГГУЗИЈЕ Како »Правда« јавља, почело Је утврђивање Тунгузије на најмодернији начин. Тунгузија има неограничено велика преимућства над осталим пределима Совјета. Она је велика као две Француске, настањена је са 283 становника, према томе необично је лака исхрана. У овом пределу врло добро успева снег и лед, првокласног квалитета. За време мразева сама природа фабрицира у снегу врло лепе кристале и тиме даје земљи чаробну слику. Преко лета у Тунгузији има и воДе. Сви досадањи бункери од бетона и гвожђа су лук и вода према овим модерним бункерима од леда. Једина им је мана што се ле1и истопе, али ми ћемо већ и томе доскочити, као што смо и досада многим невољама доскочили &шушмни пра&леми КДКО ДД УКРДСИИО 5Е0ГРДД

„оио^ 0 каоштоЈЕ