Bodljikavo prase

Уредништо и Администрација, Бсоград, Б. Вашингтона 12. ПРИМЕРАК 2 ДИНАРА Претплата, тромесечно 20.— дин., полугодишњс 40.—, годишње 80 динара. Претплату прима Ген. агентура за продају новина и часописа, Београд, Влајковићева 8.

1941

БР. 4 — ГОД. I.

РУКОПИСИ С Е ПРИМАЈУ, ПА ШТАМПАЈУ И Л И БАЦАЈУ ВЕСТИ ИЗ ИНОСТРАНСТВА Нови командант америчке флоте

ИЗЛАЗИ СУБОТОМ

ВРЛО ВАЖНЕ ВЕСТИ ЧАСАН НАЛАЗАЧ Изгубио сам мој штап. То је био штап са сребрном дршком. Дани су пролазили и ја сам на мој штап већ и заборавио, кад се јави поштен налазач. — Нашао сам ваш пггап, господине, рече он одушевљено. Чим дуже поштење постоји тим је оно и више цењено. — Има, дакле, још поштених људи, узвикнух. То се мора наградити. Ја вам поклањам штап у име награде! — Како молим? Шта кажете? — Ја вам поклањам штап, младићу. Он је додуше доле мало оштећен али сребрну главу ће вам сваки трговац огкупити. Тада часни налазач рече тужно: — То је баш оно. Неће да откупе... Ја сам био код више њих. НИШТА БЕЗ ПРОЦЕНТА Јеврејска штампа у Јерусалиму пише, да се међу јеврејским становништвом врши велика пропаганда како би цифра Јевреја који служе у Енглеској армији по расла на десет хиљада. Месец дана раније писало се о сто хиљада али сада је пао курс на свега 10%. Ништа без процента^.

Рајтер јавља из Вашингтона да Је Рузвелт поставио за првог адмирала преостале америчке флоте г. Попаја морнара, чувеног народног јунака (са филмс;каг> пл^тна). Новопостављени први адмирал Ропај издао је одмах своју прву наредбу целокупној амерДОкој јавности у којој наређује о(&везно гајење спанаћа на целокупној територији С. А. Држава. ОТКРИЋЕ „ТАЈМСА" Лондон, децембра. — Како „Тајмс" јавља, енглеска помоћ Совјетима има и симболичан значај. Многи знају да никакав други значај и нема. 1 У ЗНАК САВЕЗНИЧКЕ ПОМОЋИ._ Њујорк, децембра. — Се^ероамеричко верско друу&ггво одлучило је, да у знак савезнинке верности помогне Ста /Бина и пошаље му хиљаду библија, као прву Партију помоћи. ВАЖНА ИЗЈАВА Г. РУЗВЕЛТА На јучерашњој конференцији 1итампе у Белој кући, Рузвелт је, ка питање новинара када треба очекивати вести о успесима а1меричке ратне флоте, изјавио: »Не брините, би^е ускоро, чим будем образовао пропагандни обавештајни биро америчке војне силе. У том смислу већ сам тражио инструкције од енглеске и совјетске обавештајне службе.

•— Ја бих ти добацио појас, али ово источно сунце топм саиту иа којој стоЈим, па се рлашим да ће и мени самом требати појас за спасавање.

ПОШТАРИНА ПЛАЋЕНА У ГОТОВУ

ТЕШКО ОБОЉЕЊЕ Г. ЧЕРЧИЛА Рајтер јавља из Лондона да мистер Черчил по савету лекара не сме да напушта, бар за неко време, собу. Има опасно оболење гуше. Откако је с муком прогутао горку пилулу о губитку »Пренс оф Велса«, »Репјулса« и »Кинг Џорџа« не може ништа да једе.

Све потаман, с« У енглеском парламенту водила се недавно дебата о питању да ли авијатичарски официри смеју да пуше на лулу или не. Како што јавља ,Д)аПу НегаШ" ова се дебата претворила у страхо-

мо још ово . . . виту препирку, јер од овог врло важног питања, пошто су већ сва друга срећно решена, зависи да ли ће Енглеска рат изгубити или ће у овоме рату бити страховито тучена.

СОПСТВЕНА КОЖА ЈЕ ПРЕЧА

1мШи1 <1* ВеаиИ

II 11В №Р

ПиПш