Bodljikavo prase

Крој 2Ј

БОД^ЖАВО ПРАСФ

Фрвиа 3

— ОваЈ Черчил изгледв ведри и облачи у Енглеско)! — Могуће да облачи, али не ведри нико...

|>*(

ви

^ттгтш

' !»??' Недеља, 19 април Дошло и пролеће, а ова киша пада ли пада, Место човек да се недељом прошета по цветној ливади или тек олисталој шуми, мора да седи код куКе и да љушти санс са шураком и зитом, док напољу киша пљушти. Па некако век и навикао свет на таква проле-Ка. Знам, ранијих година, жена ме је увек молила: »Пролеће је, треба № ми купиш пролетњи маитил, или шешир или хаљину...« * сада ми једноставно каже: — Пролеке је, треба да ми купиш пролетњи кишобран... Понедељак, 20 април Имам пријатеља који станује на периферији. Сретнем га данас а он се сав ознојио и једва вуче ноге. — Шта је, побогу? — питам га ]«•.. — Ништа, ето пешачим од куке. — Па што пешачиш кад сада имаш трамвај. — Какав трамвај — махну мој пријатељ руком. — Пре ти је било милина да се возиш трамвајем: гурњава, мување, цика, стајањв на жуљевима, и све остале финесе трамвајског возања, а сада се народ изопачио, па се уопште не гура. И како сада да се под старост навикнем да се возим у полупразним трамвајима... Уторак, 21 април Одмиче датум а одмиче и плата. Јутрос рано сретнем једног пријатеља, гура са пијаце са пуним зембилом. — Шта је? — питам га: Зар ти више не иде служавка на пијац? — Иде — каже он. Него, јутрос је отишла код фризера а мени платила један шприцер да идем место ње на пијац. Па сад идем у берберницу да јој предам зембил... Среда, 22 април Посетио сам данас једног при|втеља, који је, иако није професор, страшно расејан. Седимо и разговарамо, кад уђе његова жена и носи кишобран. — Еео ти кишобран што си га .чгубио — каже му.

— Па гда си га нашла? пита он. У бироу за изгубљене ствари. — О, брате — чешка се мој пријатељ замишљено. — Не себам се да сам икада био у бироу за изгубљене ствари. Четвртак, 23 април Читам данас новине, кад неко звони. На вратима стоји лепо обучен господин са акт ташном. —- Господине — каже он — да ли би сте купили стотину јаја по два динара комад? — Разуме се — узвикнух ја обрадовано. — А да ли бисте купили и пет стотина по истој цени? Са највећим задовољством, човече. — И одмах б'и платили свих пет стотина? — Па разуме се. Толико имам новаца. Онда — рече господин, отварајуки ташну — молим вас да положите хиљаду динара за вашу меницу, Ја сам из суда. Сами сте признали да имате толику суму... Ето, како се све довијају људи. Петак, 24 април Мој пријатељ се оженио. И позвао ме данас на ручак. Дочекали ме лепо. Млада је симпатична, од оних савремених жена. Око једанаест сати она уђе у салон. — Мужићу — каже — који беше број телефона нашег пријатеља, хирурга Панте Панти^а? — Наопако — скочи муж а шта ^е ти он? — Па, купила сам кокошку па да га замолимо да је он, као вештији, истранжира. Субота, 25 април Шетам се данас са једним пријатељем, кад ке ми он одједном ре^и: — Ових дана ^е отоплити време. — Откуда знаш? Да немаш реуматизам или читаш вечи г и календар? — А, не — каже мо) при,'а:ељ — Имам ја бољег прегказивача Бремена: данас су ми неколико |»их понудили јевтино дрва.«

НОВА ФУТБАЛЕРСКА ПЕСМА Што |е било, вратити се неће Нема више навијача страсни Публика се од спорта окреће Нестало |е и дневница масни Трибина се свуда празна цери Кад игра|у лажни аматери. Од музике сад нам дречи кроја Навијачи поклони не чине Нема сада ни масних турне|а За џепарац нико се не брине Зато се сад пише ова ода Футбалу |е прошла данас мода. НЕ ПРИЈА ИМ КОНТРОЛА Чим су играчи БСК-а сазнали да је уведена нека контрола, одмах су изгубили вољу за игру и тако их је Јединство удесило. ЗАМЕНА Пошто због велике воде нема трка, џокеји су пронашли ново занимање: пецају рибе и радознале играче на кладионици. БЕСПЛАТНИ ТРЕНИНГ Тешко-атлетичари из Београда отпочели су, свој проле1чњи тренинг. Овај се тренинг изводи на трамвају број 6.

НАУКА И УМЕТНОСТ СЛАБ ПОСАО У току ове недеље било је врло мало проналазака у области нумизматике; продавали су се само лажни дукати и нешто фалсификоване стране валуте. ТУКАО РЕКОРД У овом месецу, у позоришту удружених глумаца, главни протагониста Животи^ није ни један једини пут играо споредну улогу. РАД НА НАУЦИ Пера Перић, познати научник из београдског вишег друштва, већ месец дана се потпуно повукае. Говори се да у својој лабораторији ради на једном важном проналаску. Наиме, оч ее труди да од покера и ганстер-ремија искомбинује неку нову игру, која Ке бити још хазарднија.

— Згодна жена. Само тражи храброг мужа. Одбила је већ укротитеља лавова. — Зашто се онда не уда за футбалског судмју! ОДУЧИЛИ СЕ На недељним утакмицама за првенство видело се да су играчи одучили да играју добар футбал, али су зато сачували све рђаве навике, у првом реду склоност, да пред публиком расправљају старе рачуне. ОДУСТАПИ Познати веслачи Нокс и Алек т сандар, који су се хвалили као шампиони у овом спорту, после неуспеха на свима утакмицама, решили су да одустану од даљег такмичења. ТВРД ТЕРЕН Дугопругаш Очинлек, који се хвалио да ће у Киренаици пости- ! ћи одличне резултате, не учествује сада у такмичењу јер вели, да му смета тврд терен. СПОРТСКИ ЕПИГРАМ Због пролећних ових врења Већ код утакмице прве Било је изненађења. Тимови се славни мрве, Нек' дневнице буду веће Па се ово десит' неће.

МАЛИ ОГЛАСИ Требамо једног спремног лиферанта кромпира, пасуља и осталих животних намирница, за наше народне ресторане. Дајемо и аконтацију на браду али лиферант не сме да оде с новцем као онај наш брадоња са пола милиона, па Бог да прости. А не сме да буде ни као онај наш лиферант без бркова, што нам је лиферовао седам вагона ђубрета уместо намирница. Обратити се социјалном отсеку О.Г.Б. Црнка, с којом сам се упознао у реду за цигарете и која се хвалила да зна систем како се добије дневно по сто цигарета, нека се јави уз добру награду „Прасету" под „Систем". Удовац сам педесетих година, трговац, имам и ренту, оженио бих се удовицом, која има мираз у натури. По могу^ности послати мустру мираза, који ке се за случај неспоразума дискретно вратити. Адреса у администрацији. Интересентима за обрађивање земље у Београду нисмо могли издати обећано семе ни алат, јер нам се алат загубио," а семе је неко дрпнуо. Истрага се води, а кривци ће бити премештени. Пољопривредни отсек О.Г.Б.

БАЛАДА Као да |е баба марта, Спрам нас иебо није штедро, Мраз кроз собе увек шпарта. Час облачно а час ведро; Ко лотребит сад за дрва, И још уз то, кесу таику, Нек' му брига буде прва Да заложну иађе банку. Сада капут, штета сува, Боље банка нек' га чува.

Берзански извештај Фунта 0,01 Долар 0—1 Рубља 0,0001 Акције транспорта Батум—Новоросиск пале су испод иоминале, а оне Мурманск—Глезгое уопште се не котиреју. Сличан су пад забележиле и акције предузећа: Куба, Коста Рика, Караипско море и Канада, док су Холандска Индија и Филипини ^избрисани из регистра активних предузека и преведени у списак банкрота. Обрт на берзи био је минималан и једино је владало интересовање за акције Нове Европе А. Д. СИТНЕ ВЕСТИ СА БЕРЗЕ Потпорно друштво са ограниченим јемством, демократија, претрпило је потпун крах због несолидних спекулација, па је из тих разлога тражило принудну нагодбу ван стечаја. Холандско друштво Петролеј, Лимитед, коме је седиште на Јави, променило је газду и све акције сада гласе на новога «опственика. Акције су сада скочиле за 1000%. Амерички труст Вилки енд Рузвелт за експлоатацију природних богатстава целе земљине кугле, претворило се у друштво за производњу рингишпила. Паробродско друштво ЦејлонКалкута обуставило је рад са бродовима и од 15 априла врши каравански собраћај на камилама, на линији: Бомбај—Техеран.

ШШЋАЊЕ даФЕРедШЕ

ШТАМЛАРСКЕ ГРЕШКЕ — Изишло је из штампе најновије издање књиге „Празна (правна) теорија и пракса". — Сламни (славни) тенор је са заносом зевао (певао) арију из опере „Малта" (Марта) од Флотова. — То је била жена пуна достојанства и масти (части).

СопЈетски послакик: — Па што немамо новаца да платимо лифсрације, ја ћу вас бесплатно научити како се игра казачок.