Bodljikavo prase

Страна 2

БОДЉИКЛВО ПРАСЕ

БроЈ 24

Два ортака

Метереолошки извештај Европа: Вазд/шни притисак ра-

Колико кошта..?

сте и даље па се може очекивати побољшање времена. На Атлантику бура, а у Уралеким обгастима ввлика двпрвсиЈа. У пределу Волге и Црног Мора могу се очвкивати промвнв врвмвна на горе. Над каналом облачно и мутно време: спрема се непогода код британских острва. Азија! Непогада и далл бвсни у Бурми и на Филипинским острвима и све се више одмиче у лравцу Аустралије. Магла над Индијом још је повећана. Америка: Вејавица и лапавица бесни у северној Америци и по барометру ое може очекивати и даље погоршање. У Србији: Мирно и тихо.

Шта је немогућно — Да Енглеска нзбегне нсминовни раепад сеога светског царства. — Да Руззелт грестане са својим империјалистичким пљачкама туђиа поседа на Пацифику. — Да енглеске дипломате не знају да рукуЈу екеплозивима и оружјем нити да га кријумчарс. — Да држава коЈу окупира Совјетска Руеи|д и терорише Г. П. У. буде'задовољна. — И да Черчил каже истину своме народу о стању на фронтовима. 1 Да ли сте проницљиви ? Питање: Шта највише лекара нервира? Одговор: Кад неко кине, а он мора рећи „на здравље!" Питање: Зашто пас поздравља људе махањем репа? Одговор: Зато што нема шешир. Питање: Шта има жена (?преда, а муж натраг? Одговор: Слово „ж"

И даље се лаше

Слом Еиглеске одЈекнуће, широм света на саа стране А Европи измученој, нова зора ће да сване. Тај дан све је ближе и одпука већ је близу Еврола |е преболела ту вековну своју кризу. Због енглеске себичности претрпесмо муке многе Ал' обман вв* св руши, у лажи су кратке ноге. Енглеска |е већ скучена на последње своје базе Неке проћм месец дана, па ке бити вести тазе.

Ортаци са Атлантика и даље се вешто лажу Док им друзи са истока непрвстано запомажу. И стварање другог фронта као први услов траже Јапан их свуд у Ази|и баш Онако својски маже. Заузет |е N МандалеЈ, већ Је пала цела Бурма > ^ ^ ^ ^ ^ ^

Ланци ропстаа свуд са руше, пропаде им та ујдурма. И док во]ска разбиЈена, по острву тужно куња Флота много окрњена крај обале још се шуња. И колико са фронтова извештаји црњи стижу Утолико комлањони рекламарску ларму дижу. У жељи да неуспехе забораве и избришу Они само шетње праве, држе лонџе, конферишу. А чим се из неког боја поражени већ повлаче Одмах њине лажи треште са радиЈа много Јаче. Сваки онаЈ што иитарес саог народа храбро брани ИздаЈииком бим проаааи N одмах Је агент „страни". Само онаЈ коЈи слуша заповести или лажи За доброга патриота и хероја онда важи.

Никанво чудо није ■— Што Франклин Рузвелт отима и присваја туђе поседе, јер и онимаусеби јеврејске крви. Што су Енглези неспособни да воде рат, јер је увек неко други ратовао за њихов рачун. Што је Индија одбила Крипсове предлоге и обећања, јер добро знају да су „обећања само лудом радовања". Стши са Мемвс Кога Енглез брани Тога одмах мани Том су избројани дани Док га не сахрани Шта енглески значи глас Нека пита нас. Свуд по свету кружи летак Полупаше њему лонце За Енглеза црни петак Хоће да му смрсе конце..

Крипс је успео Њу-Делхи, маја. — Страфорд Крипс је направио сјајан успех у ИндиЈи у скупљању успоменв у својој „ПоезиЈи". У њој се мОгу наКи имена Бозеа, ГандиЈа, Нехруа и други. Пролеће Је утицало на ове људе па су му написали по коју песмицу: Нехру је написао под насловом: „Зар ми виоп неКеш доћ"> Ганди: „Незаборави ме". А његов пријатељ Бозе: „ЗапеааЈ песму кад мори тв туга".

Нове нњиге Сер Стафорд Крипс: „Како се у Индији лежи на ексерима". Збирка импресија са Свеиндиског конгреса. Генерал Вавел: „И кадар сам стићи и утећи и на страшном месту изгубити". Збирка ратних песама са предговором агенције „Рајтер"« Генерал Де Гол: „ЗаштО се зовем генерал и ако немам војника?" Војна расправа из области окултизма. Сер Дадли Паунд: „Како сам на свој 90 рођендан постао најмлађи адмирал енглеске флоте". Расправа из дечије психологије са картом дна Атлантског и Тихог океана. Без убеђења Њу Дслхи, 8 мај. — Овдашњи енглески пресбиро дао је објашњења због последњих јапанских усПеха у Бурми. За то су, тако се вели у коминикеу, у првом реду кривг Кинези из ЧангКај-Шекове армије што гину без убеђења. На другом месту криви су Јапанци што иду напред са толико убеђења. Поред тога има и ситних разлога које не вреди спомињати..

I — За нас Је исход рата Јасан. Ми имамо победу у џепу. м

САВРЕМЕНА ПОРЕЂЕЊА — Извисио као Страфорд Крипс у прегооорима с Инлијом. — Опекао се као Енглези код Булоња. — Трућа коЈешта као да је у најмању руку Чгрчил. — Отима се за туђе као Рузвелт за енглеске поседо. — Нспрсстано мољона као Мајски Енглезс да отворе нови фронт.

— Милорде, колико *е да вас кошта испуњавање обећања која сте дали Индији. — ГТа, неколико табака хартиЈе.

ШТЕТЕ УОПШТЕ. Ј-114ЈЕ Бипо ииитгивЕ...«.

изпуБшти смо свзе П5з ОЕоди тчви<>4 .,..

..ШШН ТХ>УПЕ УСПЕ. = \ шмо ^И-ГГОЕ-ИУО^ .V тЈсошци...