Bodljikavo prase

РУЗВЕЛТ УМИРУЈЕ РАТНЕ ЛИФЕРАНТЕ «

Бостон, јуна. — У круговима амсричких фабриканата оружја влада велико узнемирење због алармантних вести да ће рат бити кратког века, услед закључења новог четворног пакта. Делегација фабриканата, која је одмах отишла ?узвелту, добила је овакав одговор: Нови четворни пакт то је ново оружје, али — стари блеф. Ми имамо најскренију намеру да рат продужимо, јер право је да и ви зарадите који грош, а право да вам кажем и ја сам из вашег друштва. Што од мене зависи ништа се не бој те, али било би добро да запитате и оне преко Океа на, у Европи. Колико ми је познато они су супротног мишљења. МИ ПУЦАМО Вашингтон, јуна. — Наше поморске снаге свакодневно пуцају. И данас смо пуцали на нешто што личи на подморницу. РАДИО КАИРО ЗАЉУБЉЕН У ДРАЖУ Каиро, јуна. — Што смо веК пет пута пустили Дражу да »заузме« Шумадију и Београд, то је само доказ наше велике симпатије за њега. Зато га и кљукамо стално са масним паткама. НИ СЕВАСТОПОЉ ВИШЕ НИЈЕ ВАЖАН Лондон, јунв. — Рајтер јавља: Положај Севастопоља врло је озбиљаи и ако није безнадежан. Севастопољ уосталом није толико ни аажан. Наши савезницн напустили су »неке« положаје лред градом из здравствених разлога. ЗАТО ЈЕ БИЛО ТАКО ГУСТО Каиро, јуна. — Рајтер јавља: У Африци нема »значајнијих поомена«. Безначајне промене су настале само тиме, што смо се по■укли са неких положаја из «тактичких разлога«, а због густе афричке олује — монсуна. Од гуСте прашине наше трупе нису могле ока да отворе. АЛЕУТИ НЕ СПАДАЈУ У АМЕРИКУ ЊуЈорк, јуна. — Цела америчка штампа категорички демантује да Алеути спадају у АмериКУ- Твсја |е дужност, мистер Стаљине, да нас извучешиз овога глибз, а ппаваи ми пемо ти већ показати.

„ЈАКИ" ОРТАЦИ

Ортацима није лако, од страха их хвата мука Осовина свуд их деље, од Мурманска до Тобрука А то Је тек увертира, Јер доки оно главно И у ибелоЈ кући« знаЈу да реп свој губе славно Што се хвале, то су приче за наивне или луде А кад груне непогода, тад ће брзо краЈ да буде Темељ кој' се на обмани ил' преваре само гради Мора да се брзо сруши; несолидно кад се ради То не траје никад дуго, историЈа то нас учи Енглез много зла направи, сад *.е њсму да се смучи Од шарене лаже њине, не остаде сјаја Еао лето показаће да јс Лондон близу краЈа Ускоро ке да одјекну вести о том што ће бити А истину онда праву нико неће моћи крити Кад се сруши лажи кула ускликнуће цела земља Ал' ће први закукати богомољац лажни с' Кремља А за њиме његов злодух, мз ломете поред Темзе Рузвелт ке да секундира и њему су лукле бремзе,

У Африци боЈ се биЈе и тамо Је иста слика Добили су свуд батине, на реду је Марморика Ђенсралн стално ноои, све им неки смета ђаво А никада неће доћи што Је њима право Јср то значи рат вечити и неправду целом саету Оно што Је њима добро, целом свету Је на штету У АзиЈи Јалан лема, Енглез сада свуда бежи Кад помисли на ИндиЈу, од страха се кожа јежи Ускоро *>е да се чује и за протест Чанг-КаЈ-Шека Јер наш народ лепо вели, »мртвој глави нема лека« А Рузвелт већ у шкрилцу, Јапан дође већ до прага Америчка бедевија у ствари Је само рага Сада влада свуд тишина, затишје Је то пред буру Англосански ти ортаци има да издрже фуру И код њих се вести чуЈу, ниЈе ваЈдс више крити Сада када борбе лочну, тад ће бити шта ће бити

ИСКРЕНИ СПОРАЗУМИ Кјубишев, јуна. — После повратка Молотова са његове шетње по Западу ,Стаљин је примио спољњег комесара у свом бункеру, где је Молотов одмах поднео рапорт о резултату свог путешествија. — Резултат мога пута, друже Стаљине, уздрмаке све хемисфере, узвикнуо је Молотов. ГГоделили смо свет. Код Рузвелта сам успво да ми добијемо источну Јсемисферу а Рузвелт западну. — А Черчилу, упитао је Стаљин? — Оно што остане. — А шта си друже свршио у Лондону? — Са Черчилом смо поделили опет свет. Нама северна хемисфера, а Енглезима јужна. — А Рузвелту? — Оно што остане. — А шта мислиш, како еу са дОговорили Рузвелт и Черчил? — Да Рузвелт добије обе хемисфере! — А нама и Енглезима? — Оно што преостаје.

ПРОГРАМ НА ПАРИПУ Вашингтон, јуна. — Поводом »гигантског« плана изградње бродова, новинари су запиталн Рузвелта о могућности извођења овог програма, на што им је одговорено: — Наша је дужност да градимо, ако не од 1 вожђа ми бар на папиру постижемо »гигантске« успехе. РУЗОЕЛТ ПРИЗНАЈЕ ВОЈНЕ ПОРАЗЕ Вашингтон, јуна. — Поводом полугодишњице откако се Сједињене Америчке Државе налазе у рату, Рузвелт се нашао побуђеним да изјави: — Ми смо изгубили наЈвеће воЈне битке, али смо у стању да добијемо битку у продукцији лажи. СВЕ ЈЕ МИРНО Лондон, Јуна. — Енглески едмиралитет је напокон примио жељно ишчекивани извештаЈ команданта средоземне енглеска флоте, који победоносно гласи: — Ол рајт, пут је миран, без најмањег инцидента, непријатељско флоте нема ни од корова. Наша флота влада савршено Средоземним морем. Потпис: Командант Средоземног мора — Негде на мору 9 Јуна 1940 године. ИзвештаЈ са Средоземног мора од 14 јуна 1942 године, енглески адмиралитет очекује кроз годину дана.

ИЗЛАЗИ СУБОГОМ

Уредништво и АдминистрациЈа Београд, Јакшићева 4-а /И ПРИМЕРАК 2.— ДИНАРА Претплату лрима „Преса" за продаЈу новина и часописа, Београд, Влајкооићева 8. Претплата, тромесечно 23.— дин., полугодишње 46.—, годишње 92 динара.

БР. 30 —

ПвШТАРИКА ПЛАћЕНД У ЈГОТОВК '"4_

РУКОПИСИ С Е ПРИМАЈУ, ПА ШТАМПАЈ У ИЛИ Б А