Bodljikavo prase

Страна >

БОДЉИКАВО ПРАСЕ

Број 30

МЕТЕРЕОЛОШНИ ИЗВЕШТАЈ ЕВРОПА: Време лепо и тихо. Барометар и даље показуЈе лепо време. На Истоку жега и очорина, барометар пада Једнако и све то претсказује страшну непогоду у томе делу свету. Облаци све тушћи, а чује се и грмљавина. АМЕРИКА: Циклон Је б еснео у Пацифику, додирнуо Је западпу обалу Америке, он је преко 'Алеута захватио чак и Индију иа југу. Штете су велике. АЗИЈА: У Источној Азији у обласги око Хоанг-Но-а б ило је велике непогоде. Провала облака од граната и бомби. На граници ИндиЈе густи облаци и севање муња. Пад барометра Је осетан н на источној обали Црпога мора. АФРИКА: Самум дува у правцу Нила, биле су непогоде у Мармариии, Јужно од Тобрука. У овоме крају могу се очекивати поновне буре. АУСТРАЛИЈА: ЗатишЈе. Барочетар пада и даље. Могу се очекивати промене.времена на горе СРБИЈА. Лепо и мнрно!

ЧЕРЧИЛ СЕ ЈОШ НЕ УЗБУЂУЈЕ Лондон, јуна. — Како Лондонски „Тајмс" сазнаје Винстон Чгрчил с« није нимало узбудио доласком Јапанаца на Алеутска острва... Шта више, опажа се код њега нека врста задовољства, што ће се његовом братанцу Рузвелту пружити прилика да осети шта значи, кад неком гори под ногама... ВОЛТ ДИЗНИ ИМА ПУНО ПОСЛА... Холивуд, јуна. — Волт Дизни, чувени цртач одбио је да да ма какву изјаву новинарима, са мотивацијом, да има много посла и да нема времена за речи. На питање једног новинара: У чему се Састоји тај посао? он је дискретно одговорио: „Припремам пројекат за оружје, које никад нећемо моћи да израдимо, али се надамо да ћемо нашим пројектом заплашити противнике." „Убило га прасе ко Ј рђаво мисли"

— Зар но изгпедам отмено! — Мораш да со тренираш за први пријем код краља...

АНГЛОСАНСОНСНИ ХУМСР КАО РОГОВИ У ВРЕЋИ

Вашингтон, |уна. — Државни секретар Гул изјавио је претставницима штампе да крај рата није далеко као што је то изгледало пре неколико месеци. Истога дана министар Наш изјавио је да Америци претстоји врло дуг и мучан пут до свршетка рата и да има да преживи још много тешких дана. Погледи и мишљења појединих чланова владе слажу се као рогови у вре^и. ЧИК, НЕКА ПОГОДЕ Кад је цела Европа устала против туторства Енглеза, онда су Американци дрекнули: — Шта! Неће Енглезе да туторе. Па то значи да је сад ред на нас, а ми нисмо Енглези. Чик нека погоде која смо ми нација.

РУЗВЕЛТ ОДЛОЖИО П1ЦАЊЕ Вашингтон, јуна. — Званичио је објављено од стране меродавних фактора из Беле куће, да је Президент Рузвелт одложио пецање, пошто му је заказао скору посету јапански адмирал са својом флотом, која се већ сад делимично налази на Алеутским острвима! Карактеристична је чињеница, да се код Мистер Франклина опажа извесно узбуђење. Само се не зна откуд потиче... ТАМАН ПОСЛА Вашингтон, јуна. — Америчка дневна штапма у последње време пребацује влади и Конгресу да изазнва у Сједињеним Америчким Државама забуну шнрењем сувише тенденциозних вести, ускраћуЈући америчкоЈ Јавности пуну истину о рату. Секретар за информациЈе из Јавно је на ово: — Таман послаI Замо нам Још и то треба, да износимо истину. Па тек тада би избио хаос у америчкоЈ Јавности,

Разговори

— Шта |е носо) — Ах1 Јел' истина) — Кад ти кажсм. Из прве руке вест. — А ко ти је причао! — Радио Каиро. — Ах1 опет вицеви!

БОРБЕ У СЕВЕРНОЈ АФРИЦИ Лондон, јуна. — „Тајмс" доноси опширан извештај о борбама у Северној Африци у коме се између осгалог, каже: „Наше труие су ових дана водиле жестоке борбе са непријатељом и имале би силног успеха, да их није спречило рђаво време... Јер на подручју Грит Јармута падао је нсзапамћени град; зрна су била тешка по хиљаду и више кила". И ЕЛЕОНОРА МЕЊА ИМЕ Палм Бич, јуна. — Када је Елеонора на свом одмору у Палм Бичу чула да је један стручњак констатовао да је најпопуларније име на своту Ана, јер Ана има у свету преко 100 милиона, Елеонора јс решила да промени своје имо такође у Ана. У круговима блиским Елеонори Рузвелт, сматра се да +\е н»зна популарност сада знатно скочити.

Читаоцима из ииостранства Мак Артуру. — Ваша „Фуга" ј*е, збиља, божанствена! Нисам 1ао да ст>е исто тако композитор, као што сте добар војник. Да ли, да се и даље бавите музиком? Питање је излишно. Само продужите! Ј. Стаљину. — Ви сте, одиста, јако несре^ни: Британика Вам труби о мекој љубави, а намигује Фраиклину. Мој савет, да се повучете у неки манпстир и да је презрето, рекавши јој: „Нашла вре^а закрпу"! Чанг-Кај-Шеку. — Ваши снови су, верујте ми, неостварљиви! Па ипак, надајте се, јер, да није наде, скупи би били конопци... ' Елеонорн. — Зашто то чините, дете моје? Не ваља Вам посао, истински Вам кажем. Кад чооек лаже, треба да изгледа као да говори истину, а овако... испадате само мала наивка... Оранклниу. — Немојте, дрзги м °јг Д а се толико узнемировате! Ваши мили гости су „тек" на Ал-еутима. . Сер С. Крипсу. — Немојте, молим Вас, да заборавите у иду^ем писму рецепт за онај паприкаш што сте га скували Винстону. У

АМЕРИКА ТРАЖИ ПОМОЋ СОВЈЕТА ПРОТИВ ЈАПАНА Вашингтон, јуна. — Из дипломатских кругова сазнаје се да влада Сједињених америчких држава захтева од Совјетске Руси|е да ломогне чунгкиншкој Кини у борби против Јапана. Досад су СовЈети кукали за помоћ, а сад и Американци. Не зна се ко ће коме пре помоћи) ЕНГЛЕСКО-ИНДИСКЕ РАЗМИРИЦЕ Лондон, |уна. — Према последњим вестима атмосфера у Инди]и постаје све затегнутија. — Енглеско-индиске размирице и даље се пооштраваЈу. Поред Гандиа сада и Пандит Нехру у Јавним изјавама захтева да Енглвзи одмах напусте Индију. — Не знам шта је Индусима? — изјавио је државни секретар за ИндиЈу. — Место да буду срекни што ће да погину за нас, Индуси се буне и траже да ми одмах напустимо ИндиЈу. Како им пада ова идеја на памет, кад ми водимо бригу за њих|

ЕНГЛЕСКИ КРАЛ» ОДЛИКОВАО СОВЕЈТСКЕ ГЕНЕРАЛЕ Лонодн, јуна. — Енглески краљ одликовао је в>елики број совјетских генерала, високим орДеном, за њихове нарочите заслуге учињене краљу. Неки тврде да је то израз симпатија краљевих према бољшевизму, а други да је то нека Врста помо^и обећана Совјатима. ОШТАР НАПАД ПРОТИВ ЧЕРЧИЛА Лондон, јуна. — Посланик Доњег дома Бовер, оштро |е напао Черчила ко]и од почетка рата чини све саме грешке и трпи поразе за поразом. — Било би време да парламеиат и народ затраже бнланс од Черчила. Овај гест Бовера сматра се у енглеској јавности за највећи херојски акт Енглеза од почетка рата. Нратке биографије зиаменитих људи ФРАНКЛИН РУЗВЕЛТ. Сип познатог оца Капитала и мајке КорупциЈе, из чувене племићске породице, која носи у свом грбу магарца. Прича се да су његови преци продавали на црној берзи магареће месо као младу телетину. ТИМОШЕНКО. Волео је да се игра војника. Узор му је биО Римљанин Вар, који упропасти легије Рима. АНТОНИ ИДН. Велики љубнмац енглеских леди, коЈима Је обећао да им допесе по неколико оригиналних сибирских бупди из Москве, где се разболе оц црвеног ветра, те је још у великој ватри. Разорачане леди наљутиле се на њега па се обратиле његовом пријатељу Крипсу, који, као без душе, оде чак у, Индију, да их задовољи. МАЛИ ДРАЖА. Имао је две пасије: домине и фотељу. Друго му се испунило али Је место фотеље сео на трули шумски пањ. Место кабинета има планинску пећину, али Је несрећан што нема партнера за домине.

Стаљинове трупе босе Сад од Бога милост просе „Совјети" не вреде Прво цркву сву покосе Па икску сада носе С' к,ом би хтсли да победе. 9 Сви наши прваци моде

Неговани и задрмгли На себичлук жеље своде Страх им амо живот трује Још никако нису стигли Да о гладном бригу водв Свуд се стара лесма чуЈе „Сит гладноме не верује".

Мађионичарска вештииа

— Ооде немам нншта и овде немам нншта, а сада Ђу победу да вам изоучем из ваздуха.