Bodljikavo prase

ПОШТАРИНА ПЛАЋЕНА X ГОТОВХ

Уредништво и Администрација Београд, Косовсиа 39/111 ПРИМЕРАК 3— ДИНАРА Претплату прима „Преса" за продаЈу новина и часописа, Београд, Вла|ковићева 8. Претплата, тромесечно 36.— дин., попугодишње 72.—, годишње 144 динара.

ИЗЛАЗИ СУБОГОМ

НЕ1У1А ВИШЕ НАДЕ - СЕВАОТОПОЉ ПАДЕ!

Поводом пада Севастопоља Радио Москва даје подужи коментар у коме вели да су бољшевици намерно напустили ово утврђење, јер им не прија клима која |е овога лета бити изузетно вру*а, а са друге стране хо^е и они као и Енглези, да створе други фронт. Енглези га отварају негде на Нилу и Суецком каналу, а боп>шевици ■ћв то учинити на Кавказу, Уралу или на каквом другом месту — где то Немци нареде. Пад Севастопоља најбољи је доказ, то наш народ лепо вели: Мртвој глави нема лека. Црвена авет је осуђена на пропаст и то нису могле изменити мокре крпе и аспирини које приписују лажни пекари и бабице из Лондона и Вашингтона. После шарене лаже коју англосаксонска уседелица већ годину дана поклања своме посинку са Волге, морало се очекивати да овај изгуби стрпљење и загребе уз — багрем, и то еуви — или како се то београдским жаргоном вели, да постане суво дрво јаворово. ПАНИКА У ДОЊЕМ ДОМУ Лондон, јула. — У Доњем дому настала је међу члановима права паника. Један посланик је поднео предлог о изгласавању неповерења Черчилу. Други је пак тражио од владе извештај и објашњење о поразу у Либији и паду Тобрука. На то је Атли изјавио да до повратка Черчиловог влада не може да даје никакво објашњење. — Море кога нема, без њега се може! узвикнуо је један посланик. ПАД КУРСЕВА Вашингтон, јула. — После дугог и стрпљивог њушкакЈ америчких новинара најзад им је пошло за руком да дознају главни мотив Черчиловог доласка у Америку. Главни разлог њег дес допаска је нагли пад цена енглеских папира у »Вол Стриту«. КО ЋЕ ИМАТИ ВИШЕ УСПЕХА Москва, јула. — Овде се са нестрпљењем очекују вести о резлтату преговора између Черчила и Рузвелта. Ко ће имати више успеха у мољакању за помоК Да ли Молотов или Черчил? То је питање које интересује бољшевичке властодршце.

МИТДОЦИМД НЛШЕГ лисгн I Због повећаних цена клишеа, хартије и другог материјала, редакција »Бодљикаво прасе« била је принуђена, као и други листови, да од 1 ЈУЛА т. г. повиси цену листу на 3 ДИНАРА по примерку. У истој сразмери повишена је лретплата и то: Тромесечна 36.Полугодишња 72.Годишња 144.ЗА ЗАРОБЉЕНИКЕ, тромесечна претплата 45.— динара. На ово мало повишење цена били смо принуђени у првом реду због скока цена материјалу за клишеа. Ми ћемо се трудити да »Бодљикаво прасе« задовољи жеље свих својих многобројних читаоца, које молимо да ово повишење приме као последицу скока цена материјалу. ОД 1 ЈУЛА РЕДАКЦИЈА »БОДЉИКАВО ПРАСЕ« НАЛАЗИ СЕ У КОСОВСКОЈ УЛ. БР. 39/111 ТЕЛЕФОН БРОЈ 25-681.

"баџл>ика&и. ка&лолџсши, СВИ СЕ РЕДОМ ИЗРЕЂАШЕ

Вашингтон, јула. — После претварање либиске војне у египатску, Американци су предложили да позајме Енглезима неког свог адмирала, који ће заменити Очинлека, са надом да ће он можда спасти ситуацију у пешчаном мору Египта.

На ову идеју дошли су досетљиви Американци, зато јер се у Африци изређаше ве^ сви енглески генерали — стручњаци за пустињска ратовања и сада немају више резерве, сем да их дуплирају.

ЈШТВИНОВ: т-

Шта још чека овај чича? РУЗВЕЛТ: —

Виски јачи од вотке

Епиграм Лондон гурат' друге хтеде • Обећаво свуд победе С' другим фронтом кокетира Али Ромел кад искрсну Сва хвала ко мехур прсну Нови фронт је — сред Мисира. * Код Рузвелта ових дана Черчил био положајник Тој је шетњи само мана Што је иш'о ко очајник А када су поспа врућа Занеми и »Бела кућа« Да Черчипу ране лечи Сад у црно кућу кречи.

Тобрук Ових дана била грдна брукж Утекосмо храбро из Тобрука! Задаше нам, богме, много мука... Било рике— крви и јаука! Тобрук... Тобрук... ТобрукБио је сва наша нада, Ап' силно донесе нам јада„ Вриштимо од беса садаТобрук, мезимче наше Уништи нашу славу У туђе допаде руке, А ми од стида и бруке У песак загњурисмо главу—

Остави га море, друже, Код Винстона иста прича, Или лаже или струже...

Вашингтон, јуна. — На последњој новинарској седници у Белој кући један новинар је поставио претседнику питање шта је прави циљ посете Молотова. Претседник је одговорио следеће: * „ — До скора Је цео свет био уверен да је вотка најјаче алкохолно пиће на свету и да човек после не губи

сваку моћ расуђивања и све му изгледа ружичасто. Међутим, после скорашњих догађаја на ратиштима дошли смо до уверења да је наш виски много јаче пиће од вотке. Позвали смо Молотова да га обавестимо о томе и он се потпуно сложио са нама. Идући наш конвој за Мурманск носиће искључиво товаре вискија за совјетске комесаре и маршале.