Bodljikavo prase

ДОБАР ПАЗДР АИЕРИНКИХ РАТНИХ ЛИФЕРАНДТА

излжзи СУБОТОМ

Уредништво и Администраци |а Београд, Косовска 39/111 ПРИМЕРАК 3,— ДИНАРА Претплату прима „Преса* за прода|у новина м часописа, Београд, Вла|иовићева В. Претплата, тромесечно 36.— дин., полугодишње 72.—, годишње 144 динара.

Енглеска исмрекост

ПОШТ4 'ИНА ПЛАћЕНА X ГОТОВУ

СТАЉИН: — Је ли, бре, шта |е са другим фронтом) ЧЕРЧИЛ: — Омакао се код ДиЈепа у воду.

Лондон, септембра. — Поводом захтева да се створи други фронт, енглески министар Бевин отеорено је изЈавио: — Ко тражи од Енглеза да ратују — та| ради за Немачку. То се до сада најбоље показало: Где год су се Енглези појавили, тамо су заглавили. Зато је у интересу савезника да Енглези нигде не ратују. Са друге стране такав захтев је у супротносги са договором. Енглези су изазвали оваЈ рат да други гину, а они да беру кајмак, а ако треба они да гину, оида зашто ће нам овај рат! — завршио Је Бевин своЈа излагања.

БЕОГРАД, СУБОТА 12 СЕПТЕМБАР 1942 : Ја&М . 5

Вашингтон, септембра. Од нашег специјалног дописника. Сва америчка штампа са видним задовољством пише о активном трогодишњем ратном билансу. Иако је Америка од почетка рата до сада само омирисала барут, »Њујорк Сан« наглашује: »За наше ратне лиферанте пазар је био добр, а за осталу боранију како Ј - е нисмо могли констатовати. Нека трљају главу како знаЈУ- Велика победа Москва, септембра. — Тасс Ја■ља: У великоЈ битци код Ржева, где еу иаше елитне трупе напредовале два километра и триста педесет и два и по метра запленили смо огроман плен: 5 пушака, 1 бацача граната, 3 топа, 1 тенк N 5 митраљеза. Сем овог огромног плена запленили смо и иеколико стотина пушчаних метака. Тачан броЈ Још не знамо, пошто нисмо стигли да преброЈимо. Још некопико оваквих одлучиих битака и ми се надамо да ће победа бити на нашоЈ страни вко не изгубимо рат. Јединствена комгнда Вашиигтон, августа. — После дуге дебате о заједничкоЈ команди, најзад је усвојен амерички оредлог о заједничком команданту. На конференцији штампе, после постављеног питања о разлогу успостављања заједничке коианде, претседник Рузвелт је одговорио, видно задовољан: — Разлог за успостављање заЈедничке команде је врло прост: Кад већ савезници имају заЈедиичке поразе, зашто не би ииали и заједничку команду. Тако би се бар извештаји поклаиали. — Јоване! Зашто не н/пимо један пријемни апарат! — Па шта да радимо с њим, ако ништа но примамо.

Америчка патка Вашингтон, септембра. — Лорд Халифакс је дао једну интересантну изјаву: „Уједињене нације држе у рукама моћ да нзаберу време и место кад и где желе да извојују победу..." Сада барем знамо зашто Англосаксонци никако не успевају да победе у овом рату. Јер заиста је тешко код тако великог избора времена и места изабрати баш једно једино.

Последња рупа Лондон, септембра. — После »успешног кидања на врат на нос« код Дијепа, Идн је запитао Черчила: — Совјете некако помогосмо (истина »други фронт« је трајао осам часова, али и то је много од нас) ал' шта ћемо са Кином. Треба и њој помоћи! — Море, колај работа за Кину — одговори Черчип. Она јз последња рупа на свирали.

ГРИИ, СЕВА, СУДЊИ ЧАС СЕ СПРЕМА

Мења струку Вашингтон, септембра. Нокс је одлучио да узме министарство пропаганде, пошто је н»егов ресор морнарице постао сувишан. И последњи остатак флоте потопљен је код Соломонских острва. Поставља се питање: да ли је Нокс баксуз или флота није ваљала...

Брза брзина Мадрид, септембра. — Један шпански новинар задивљено пише о брзини немачке пропаганде која је успела већ два дана после дијепске битке да објави снимке из исте. „Није то ништа!" — нашли су се увређени Енглези. — „Ми из сваке битке имамо и извештаје и снимке готове још пре но што се битка одржи..."

БЕЈ1И МЕДВЕД: — Зар не видите да крвавим, а ви се скривате као бабе. РУЗВЕЛТ: — Ми пробасмо, па упрскасмо... чекај још мало, до зелене траве.