Bodljikavo prase

Страна 7

БОДЉИКАВО ПРАСЕ

Број 42

ПОСЛОВНЕ ВЕСТИ Лондон Вашингтону Вест је кратка Није спатка.. Ништа добро, ( Много лоше. Беше густо Драги побро Све округло Па на ћошо. Кад из наШе крену луке Ја ломислих »ПоМоз боже« Дл. бог грмну »К себи рукеЈ На Европу !Н1 .. То не можеН!« Ја се вратих А у Диел преко воде Канађана много оде И још нико да се врати Сем крвави и сакати. Черчил, с. р. • •.. 1 ■: <■ Вашингтон — Лондону Не |адикуЈ Мили побро Још ће ваљда Бити добро Јављам ти се Из Торонта Правим скицу Ковог фронта Још је један Начин осто Да правимо инвазиЈу На Европу и Азију Но то није Сасвим просто Треба наћи научника Неког моћног волшебника Који ће нам УспиШИТи гласе \ Нашу војску^. Све ђиде и дасе Претворити у Радио-таласе Само тако Невидљиво, смело Узопемо Европу Зацело! Ру^велт, с. р. Рузвелт сада танко свира Већ неће да командира Пропаде му цео план За победу капа мрка Свуда бекство или трка И за рат је већ пишман.

/

Нова тактика

ЧЕРЧИЛ: Досада смо измењали све генерале, па нас опет свуда бију као вола у купусу. Шта да радимо сада! ЈЕДАН ГЕНЕРАЛ: Како би било да сада променимо нелриЈатеље!

СПОЉНИ ПРЕГЛЕД

*ааН'0'1'0' црка

Стишала ее ларма и вашарска дрека „Другом фронту" нигде у Европи лека И свакога дана све се множе знаци Да о правом рату не мисле ортаци Ве* на нове лажи и на бапске приче МногоброЈне њине „офанзиве" личе А када се нека булумента склепа С поразом се сврши, као код ДиЈепа И док су Стаљину избројани дани Англосакси стоје, учтиво, по страни Комплименте шаљу и братски га теше Али туђа рука никад свраб не чеше На обале Волге ве4< Је рат приспео И за „Конкордију" бољшевизам зрео А ортаке лажне обузима јед Осећају да ће скоро на њих доћи ред Па од силне дреке изгубише дах Јер у ларми желе да сакриЈу страх.

У црвеном друштву влада етрах и писка Због последње луке, због Новоросиска На Црноме мору нема мирног кута Па остатак флоте морем сада лута А на реци Волги већ ее бије битка

А иза ње етепа — позадина плитка И зато се они очаЈнички бију Кад изгубе Волгу — иду у Азију Стаљинград је печен, зрео као штука Зато Стаљин помоћ неуморно кука Али шта му вреди, млати празну сламу Кад је већ осуђен на сибирску таму Ортаци му вајни и сами у прпи Зато секу уши да се — реп окрпи Као прву помоћ, усред тешког стања Шаљу цео конвој лажних обећања.

Черчил крши руке, мучи веље Јаде Његово острво трпи због блокаде Он Је друге хтео да умори глађу Али сад ће њега те муке да снађу Зато са Рузвелтом прави договоре Како ће за транспорт да избегне море Свуда тону лађе, сваки довоз преста И хлеба и „с леба" за Британце неста А ово се не да издржати даље Зато нека Рузвелт намирнице шаље Кад не може морем а за довоз преша За транспорт ће згодна бити и — делеша.

иа&аиш,а1

Код бољшевика сасвим рђавб време. Провале облака, поплаве, мразеви, олује и клизавице, све се то измењује из дана у дан и време ће се још погоршати. Совјетски барометар аада. На Волги су жестокг буре ко« је су узбуркале и Касписко: Језеро. На Кавказу магле и на изворе нафте пада иње. Код Англосаксонаца сувомразица и поледица по којој се кли-< зају њихови ђенерали и адмирали. У Африци олуја у правцу Суеца и повремен самум тера песак у очи лаковерним слушао« цима радио Лондона. На Пацифику, у јужном делу, тајфун је много оштетио англосаксонску флоту. У току идуће недеље ту се очекује даље погоршање времена. На океанима буре су све стра« пније. Из мора се појављују нен мани које гутају лађе и посаду а из неба падају упаљене бомбе и гранате. Над енглеским острвом магла, шм и повремени пљускови. ОСЕТИЛИ СЛАБОСТ Кујбишев, септембра. —У Москву је отпутовао „мирољубиви" Вендел Вилки да нешто измаЈмунише у корист СЈедињених америчких држава. . Осетили људи скору пропаст Совјетије па сви навалили на мршу. РУЗВЕЛТ КОНФЕРИШЕ Вашингтон, септембра. — Рузвелт је одржао хајну. седницу са својим ушим војним и цивилним сарадницима. Никакво званично саопштење о тим разговорима није дато. Једна бродвејска герла изјавила Је да је на седшши било говора о обавезној војној слушби свих герли у моралној дивизији. ЕПИГРАМ Потрошене све су лажи Сад радио слабо важи Промукао и Ст^ин Бољшевизам мука спопа На сваком је фронту тропа При крају је трећи чин

џ ВашинГшанџ

— До ђавола, не могу ника ко да разумем да нам на филмовима рат тако успева и тамо га увек добијамо.

Лондон признаје „Манчестер Гвардиан" пише: „У свима земљама Средњег Истока постоји само један народ који је срцем и душом на нашој страни. То еу јевреји из Палестине«. Лепо је ово од стране Лондона што признаје да су на целом Блиском Истоку само јевреји за Да отслужи опело Кујбишев, септембра. — Јутрос је освануо Кујбишев са новим плакатама које гласе: П о з и в Овим последњи пут најлепше позивам преосгала свештена лица која су члановиГПУ — а нису, за последњнх 24 године, могли да се пронађу, да се јаве да отслуже опело Совјетском рају. Џугашвили.

ваш&л

— Зашто овај свет толико трчи! — Зар не знате да се данас прославља »дан Мак Артдеа«!