Bodljikavo prase

Уредништшо и АдминистрациЈа Београд, Косовска 39/111 ПРИМЕРАК 3+- ДИНАРА Претплату прима „Преса* аа прода|у новина и часописа, Београд ВлаЈкоаићева 8. Претплата, тромесечно 36-— дин., полугодишње 72.—, годишње 144 динара.

ИЗЛАЗИ СУБОТОМ

/ ПОШТАРИНА ПЛАЋЕНА X [ОТОВУ,

БЕОГРАД, СУБОТА, 14 НОВЕМБРА 1942 ^ ^ БРО! 51^ГОД П

Удари л.и на најмећше

Вашингтон, новембра. — На последњој сед.ници ратног савета расмотрена је општа ратна ситуација. Министар морнарице пешак Нокс изнео је резултат последњих поморских битки са Јапанцима у Пацифику, жалећи се да су наишли на тврд орах. После исцрпне дискусије одлучено је да је стари систем ударити на најмекше — уједно и најлакши. Зато је једногласно одлучено да се „ослободи" Северна Африка — од Француза. најлакши успех Лондон, новембра. — РаЈтер |а> вља: Наши савезници преко баре не воле узбрдицу зато се не боре нигде где има грмљавина а кад им треба успеха они нападају неко наше острво или незаштиђену француску колонију и одмах победа пљушти иао киша, Зато су они војска са наЈвише успеха а најмање победа. И пораза немају много Јер су њихови ђенерали много бржи од нас. НОВЕ ИНТЕРЕСНЕ СФЕРЕ 'Алжир, новембра. „ПриЈатељска" намера англосаксонске флоте, која се појавила пред Алжиром да прогласи Африку за животни простор Америке, није примл>ена од Француза, као савезнички гест због тричаве ситнице — што су Англосаксонци донели собом играчке позајмљене од бога Марса. тек да се упосли Вашинггон, новембра. Пошто је експедиција Американаца на Соломонска острва претрпела пун неуспех, они се сад изговарају да тамо нису ни имали озбиљне намере, већ су само хтели да упосле своје добровољце и да их науче рату. Увек кад Американцима не успе нека њихова комбинација коју прате са вашарском лармом и рекламом, они изјављују да је све било шала. ОПАСНО ОДУШЕВЉЕЊЕ Белфаст, новембра. — Агенција „Рајтер" службено саопштава: „Пошто су Ирци постали просто досадни својим манифестацијама одушевљења и симпатија за енглески режим, над извесним деловима територије Белфаста је проглашено опсадно стан>е". '• 1

ПРАВИ НАМ КОНКУРЕНЦИЈУ Београд, новембра. — Президент Рузвелт Је отишао у хумористе па Је наЈозбиљниЈе почео да нам прави конкуренциЈу. Његова изјава да Талијане не сматра зараћеним народом изазвала Је у целом свету буру од смеха. Јер тај његов виц пао је некако у исто време када су рушени уметнички споменици у Милану и Ђенови и убиЈана талиЈанска деца и жене. Или Је то ваљда урађено само зато да би се видело колико он држи реч и колико се његове изјаве имаЈу озбиљно схватити. не интересује" га Москва, новембра. — Приликом 25-годишњице постојања совјетске власти у Русији, Стаљин је одржао и други говор у којем окривљује капитализам Англосаксонаца, што не помаже бољшевизам и не ствара други фронт у Европи. Свој говор завршио је претњом: Нас не интересује што они »ослобађају« Алжир и Мароко, јер ми од тога немамо користи као ни од Мадагаскара. Али нека се чувају Енглези и њих ће заболети глава када се петролејска поља у Баку — буду пушила. у накнаду Лондон, новембра. — Англојсаксонци су претрпели огромне губитке, услед разорног дејства немачких подморница на њихове конвоје адресоване за Совјетску Унију. Ту је, између осталога, отишле> на дно и огромна коли• ина драгоцене гвоздене робе. У замену за ове англосаксонске жртве, наредио је совјетски амбасадор у Лондону Мајски да се ограда која се налази око зграде његове амбасаде преда као помоћ енглеској индустрији за наоружање. Како је ово у Енглеској схваНено као леп савезиички гест, то је Черчил одлучио да врати истом мером, то јест да приложи свој црвени унтерцигер за крпљење бољшевичке заставе. подупире кућу с крова Лондон, новембра. — Поводом вести да Вилки хоће понова на неку турнеју, у Лондону је завладаЈпа паника и лорд Халифакс је поднео ноту да се овоме вештом агитатору забрани излазак из Америке пошто он својом пропагандом, подупире Англосаксонцима куса крова.

Само још једна ситница

Из Беле куће издато је саопштење: Огромие количине нашег ратног материјала спремљеног за Совјетску

Русију леже по пристаништима. Све је спремљено да укажемо помоћ Совјетима. Само још једна ситница

има да се уради а то је да се пронађе пут и начин како да тај материјал уручимо Совјетима.

МАРИЈАНА: — Ах, зар ме биЈете двоЈица. И ви сте џентлмен.. ЏОН БУЛ: — Ми нисмо џе нтлмени већ те само чувамо, а ако те с1.>ч«,јио уаушимо го је само од љубави.

Да ј

е докусуре