Bodljikavo prase

ПОШГА1 !.;.А ПЛАМНА X [01ОВУ

ИЗЛАЗИ СУБОТОМ

Уредништво и администрација Београд, Косовсиа 39/111 ПРИМЕРАК 3.— ДИНАРА Претппату прима »Пресаа за прода|у новииа и часописа, Београд, ВлаЈиовићева 8. Претппата, тромесечно 36.— дии., попугодишње 72.—, годишње 144 динара.

Алжир, |ануара. — Генерал А| зенхауер упутио |е протестну ноту Богу Нептуну — жапеки «е на његове органе, ради првтвраног одузимања ушура. Протест се завршава речима: До сада сте нам одузимали са мо ушур, а сада нам запленисте све бродове. То већ ни]е ушур, него обична пљачка. НЕСТАЛО ЏЕБАНЕ Кујбишев, јануара. — Стаљии захтева од својих .лскрених' савезника да га што пре вомог пу са својии лиферацијама материјала, пошто је утрошио све резерве и остао суво дрво а зииа пролази, па ако иа време пе сгигне иатеријал биће у трке. Из Лопдопа и Вашипгтопа одговарају да их чуди да натеријал ие стиже, пошто опи рвдовпо шаљу, само не зпају шта бива са тим пошиљкаиа. Вероватно је материјал погрешпо „атрес" и отишао иа дно мора. СЛАБЕ РАЧУНЏИЈЕ Лондон, |ануара. — Радио-Лондон ревносно увеличава бољшевичке биптене који се век пишу гроз увепичавајуће стакпо. Тако •ећ скоро два месеца бољшевици напредују ка Ростову и своЈе приближавање мере километрима. Тако су почетком јануара бипи 120 км. далеко од овога града, а после две недеље иових »победаа и »напредовања« они су удаљени Још само 200 км. Баш им се не »фатаа рачун, па то тн Је. ПРИНЕЛИ ЖРТВУ НЕПТУНУ Тринидад, јануара. — После пабирчења тенкерских бродова и утовара нафте за Северну Африку одавде Ј*е кренуо величанствени конвој у пратњи ратних бродо ва. После неколико дана ратни бродови вратили су се у своју бзу, свршивши успешно своју мисију. Цео товар нафте предат Је Богу Нептуну на даљу надлежност. ПУРКОА1 Вашингтон, јануара. — Легенда о »најхрабријој војсци у СеверноЈ Африци« почела је нагло да бледи, јер су Американци мислили да у Северној Африци падаЈу печене шеве. Уместо овог иадала |е киша од бомби и тако је Ајзенхауер морао да јави у Америку: — Моје ружичаете наочаре разбиле се у парампарчад. Ми гурамо Французе напред али они стално вичу »пуркоаа.

' г-

Радња код „Три шешира"

АМЕРИЧКА РЕКЛАМА Чунгкинг, јануара. — Овде је наступила велика промена именовањем шефа рекламе у влади. Рачуна се да ће овај »велики гест« ускоро донети и велике резултате — јер без рекламе не може се ни блефирати. САМО ТО..! Вашингтон, Јануара. — Рузвелт је изјавио да ће Ајзенхауер чудо да направи само док му стигне бензин — и лојачања. Међутим, бензин Је отишао, заЈедно са конвоЈем, на дно Атлантика, в појачања су остала у Америци јер не могу лешке преко мора. Једино ако јевреји не издаЈу мојсијев рецепт и науче Американце како ће ићи преко Океана, пошто Је то њихев специЈалитет.

— Ми смо се сложили да наше ратно воЂство Остаје само питање лод који!

Т Р А НЧ Е » Т А Л «

Лондон, Јануара. — Овде Је изазввла велико незадовољство вест из Москве да Стаљин хоће дв учествуЈе у подели француске Африке. На Темзи већ реже, Јер они ни коску ником не дају. Век се види да ке оваЈ ортаклук плутократије и бољшевизма А* УРОДИ добрим плодом: бољ-

шевици "ће несметано свуда посеЈати своје семе, где год се налазе Англосаксонци, а то семе највише клиЈа баш на тлу плутократиЈе. ДАЈУ УПУТСТВА Чунг-Кииг, јануара. — Чанг-КајШвк ]• затражио помоК од Ва-

вела, пошто је у Кини ствар доведена у састојаније, а Енглез је одговорио да помоћ не могу тренутно послати пошто нема пута али Ке зато свако вече давати упутства преко радија како се води герилски рат. Ко познаје Енглезе мора признати да су доследни. Свима пружају исту помоК у — готовим речима» МИРИШЕ НА КИКИРИКИ Алжир, јануара. — После пуних 15 дана »истрага« Ј 'е утврдила име атентатора на Дарлана. Окрени-обрни, па опет се показало да је атентатор у вези са Лондоном, пошто је деголиста (а они су сви енглески питомци) а поре^ тога он мало мирише и на кикирики пошто му је маћеха јеврејка. ЗАУЗЕТ НОРМАЛАН ПОЛОЖАЈ Мароко, јануара. —• Англосаксонци су у. Африци заузели свој редован положај, то јест, прешли су у улогу кибицера. Све војничке послове, у вези са ратом, оставили су Деголистима. Сваки ради свој посао.

ВпиГрпм Кад годину стару смене Увек тако бива Прегледају књиге њене Па свуда пасива На њу падну туђи греси За све што се лоше деси.

Спекуланти срца мека Користили празник Да нам џепу нађу лека И испразне шлајпик Увек пјани, увек сити Ал' за паре ненасити. Кад се Божић на пут крену Кошава нас опомену Да нас воли још А кад отпочне да хуЈи Голо грање шуми, хуји Биће три за грош.