Bodljikavo prase

Страна 2

БОДЉИКАВО ПРАСЕ

Бро) 68

с п о љ н и < КДД ПРОЛЕЋНИ ДУНУ ВЕТРИ Снегови се топе н пролетње воде Блефови и лаже изнеше из моде Бољшевизам себи гроб ће да искола То му гарантује сва сложна Европа Лупали у бубањ, правили се важни А услеси ови сви су били лажни И на реци Миус, од Харкова јужно Офанзива запе очајно и тужно И место победа и велике славе Ортаци су тужно оборили главе Целе зиме била лажи офанзива А сада ће исток да буде пасива Оно што су хтели, због чега се дигли Не псђе за руком, то нису постигли Јер Немци су борци, ту су посла тврда То им доказују од лешева брда Нису могли нигде продор да направе Већ су само своје полупали главе Зато сад шапућу и вратове криве Јер се од европске плаше офанзиве.

У Африци стање исто ко и прије Ортачина дрема, осовина бије И ако су ови слабији по броју Јенки се од страха купају у зноју Јер кад треба запет и жртвовати нешто Ове мушке бабе извлаче се вешто Врућ им много песак а брсгови ниски Лакше им је пити: џин, бренди и виски И правити гозбе, нег' ићи у борбу Они баш не воле много густу чорбу За гангстерски подвиг спремна их Је маса Први су за пљачку, да се здипи каса А да гину глупо, нису толко пуди

ПРЕГЛЕЦ И БЛЕФ ЗКМСКИ БРЗО ВЕТРИ

РУЗВЕЛТ: — Ми смо људи, који се задовољавају само са чудима.

Наћи се ваљда још наивних људи Који ће да гину, док се Јенки тове То се, браћо, мудра политика зове Али кад се зарада кпопа, ал' без крви Ту су они онда најпречи и први.

А ортаци њини, с' енглеског острва Са њиховог стола живеће од мрва А то они неће, навикли на пљачку Па на офанзиву ударили тачку И место да троше гранате и метке Они плету замке и користе сплетке Наивне будале фарбају без четке Па по свету траже најамнике ретке И да с' Америком још учврсте спогу Они јој сметају и подмећу ногу А ова им Браћа то на начин исти Па зато се слажу, рачуни им чисти Ко је њихов ортак, тај је бостан обро А случај Пољака показује добро Та атлантска карта, баш им вреди збиља А само да некога добро натоциља Да некога слабог поделе и сатру Пољаци су скоро изгутали ватру Ко год је добио енглеску заштиту Њега удесише горе нег Вла питу Борба за Атлантик ко мећава гура На свима морима олуја и бура А од гордих лађа свуда олупине Подморничка криза сад ортаке брине Сва њихова сретства и одбрана снажна Обмана су били и превара лажна У флоти им била уздање и нада Јер без тога хоће да сатре блокада.

ПРЕГЛЕД СТРАНЕ ШТАМПЕ

Лондонски, »Дејли Телеграф« пише, да је сада као и раније глаана брига Черчила, упркос к>еговог оптере^ења ратним задацима, да осигура процват и безбедност Британске Империје. И Рузвелт има интереса да овај рад помогне, да би могао што боље и богатије наплатити свој труд од енглеских доминиона и колонија. АКРОБАТИ У РАТУ Дописник за морнарицу лондонског »Дејли Мејла« мисли, да рат на Океанима личи на артистичку приредбу. Овај дописник дошао је до тога закључка због жонглирања са цифрама о потапању и новоградњама бродова. Јер до сада ова мајсторија блефирања личи заправо на циркуску режију. бни,иклопеди{а Британина Пораз: Обична ствар. Преговарати: Некога преварити. Ратна флота: Средство за уцену. Америка: Конкурент коме треба подвалити. Кина: Једна неуспела спекулаЦија. Ортаклук: Посао где само Енглез треба да заради. Часна реч: Меница без рока. Сентименталност: Срамота за Енглезе. Рат на Пацифику: Изгубљен посао. Африка: Мутна вода где се пецв риба, Балкан: Земља, која извози ћуране. Подморнице: Божја казна. Бољшевизам: Трговина за нево*>у. Двосмислено

Лондонски »Тајмс« интервјуисао је министра претседника Черчила и тражио неколико кратких мишљења о ратној ситуацији. Черчил

се огроничио самр на неколико речи: Британија је у рату са својим пријатељима. '

Због куршлуса и Донеца Сада Москву брига сеца Па нам пева б4јке Чим иа нулу спаде жива Престала и офанзива. Ћуте балалајке.

ЕПИГРДМ1

А шта н9 ово има да каже_господин Рузвелт? И Америка се налази у рату са својим пријатељима. Због неколко мањих брда У Туннсу посла тарда Веле није згода Хвалио се Черчил џабе Прогнозе му збиља слабе Све Је луи и вода.

Састанци и топпе шетње Говори и празне претње Ко ће да их броЈи А када се све то збере Охеан им флоту ждере Тону сви конвоЈи.

.ј &Ј^* -

■ V? ■ :-■' "■• ■: • ;;'' >'У| '■'• '' '■■■ ■ '■ г ■ ;>г,; ■ ''•• | 1.у.л: ■;■■--■■:: ■' '.

ПОСЛЕДЊИ ИЗЛАЗ ЛондонскИ »Дејли Мејл« саопч штава да је пронађена нова игра која се зове »Јенки дудл страјк«, коју играју амерички војници на енглеском тлу, да све трешти. Ако и то не помогне да се подигне офанзивни дух ове војч ске која дере турове од седења, онда ће се организовање офан* зиве препустити партнеркамз но* ве игре.

©*' мвкнм Б УД® — р * св « казнио бољшевизмом, Американце Рузвелтом, а иас твоје вер. не поклонике да вечно гпођемо суву енглеску кост« г— ————-—■—-——

Метеоролошки Европа: Ведро и лепо време. На морима буре и непогоде коЈе су онемогућиле сваки саобраћај. На Истоку је мраз попустио и почело је топљење снега. Ту се очекује даље побољшање вре-. мена. Африка: У Тунису повремени пљускови и велика клизавица за Англосаксонце. На мору велике олује које су одувале силне конвоје. Америка: Хладњикаво и магловито. Чести циклони и велика промаја. Лапавица у надама и прогнози. На океанима подмор* ски вулкани, нарочито на Атланч тику. ] Азија: Слана и мраз у Индији, У Кини кошава која дува у прав-« ЦУ запада. У Бурми сунчано време а на Индиском океану дува тајфунУ Аустралија: Барометар пада. Антициклон над Пацификом. В*> Јавице и олује на Новој Гаина^и.