Bodljikavo prase

Страна 2

БОДЉИКАВО ПРАСЕ

19 авп/ст 1944

НОВА ТЕРМИНОЛОГИЗА ЗУГОСЛОВЕНСКОГ ПРЕМИЈЕРА ДР. ШУБАШИЋА

Лондон, 19 августа (Рајтер) I Југословенска впада у Лондону одржала је Јуче седницу. После тога седница је одржана у највећоЈ тајности. Она је била толико таЈанствена да ни сами министри на концу нису умели да кажу о чему се уствари расправљало. Мимика Је играла главну улогу, пошто се сваки од учесника, с обзи-

ром на настапу ситуацију, није смео отворено да изрази. На концу изјавио је премиЈер др Шубашић: — Ствари узимају свој коначан облик. Ми смо спремни! Нека лица су се разведрила, али многа су се намрштила пово дом ове изјаве.

Ољ &љм-* ПОСТИГНУТ СПОРАЗУМ ШЉИН—МИКОЛАЈЧЈК

Лондон, 19 августа Миколајчикова афера приводи се крају ч Пошто је Миколајчик уценио Стаљина, Стаљин је наредио да се похапсе »пољски устаници« и да се транспортују за Кијев. Да би ствар ишпа што брже, он је већ оделио пољске официре од војннка. Како се види, Стаљин никако БАДОЉО ОБОЛЕО Рим, 19 августа Из добро обавештених кругова се сазнаје, да је Бадољо тешко оболео. Он стално трза главом у лево и пише опроштајна писма. Његова родбина се много забринула и позвала специјалисте лекаре, совјетске држављане који су изјавили да му нема спаса. Енглески специјалисти су потврдили ову диагнозу.

не трпи никога ко покушава да барата пушком. Тако исто, он Је Миколајчику јасно рекао овим актом све. НОВА ИЗЈАВА Г-БЕ РУЗВЕЛТ Вашингтон, 19 августа (Јунајтед прес) Госпођа Рузвелт на једном серклу, који је одржан у њеној вили, поново је водила главну реч. Она је у невезаном говору изјавила, да се број националних и јавних радника у Америци огромно повећао. То су полицајци, који ће својим радом у многоме допринети да Франклин буде поново изабран. ч Због тога многе ратне индустрије израђују аутоматске пиштоље, пушке и остали изборни материјал који је потребан да Рузвепт поново буде изабран.

ПОСЕТА МАРШАЈ1А БРОЗА ЦРКВИ СВ. ПЕТРА У РИМУ

Лондон, 19 августа (Радио) Према вестима римске штампе, а нарочито штампе блиске Светом оцу папи, Јожа Броз посетио је цркву Светог Петра. У његовој пратњи био је цео његов штаб. Пошто је прегледао знаменитости, маршал је изјавио следеће: — Грађевина је заиста величанствена и ми је имамо у пројекту.

Детаљније, маршап није више ништа рекао. АМЕРИНКА ШТАМПА П0В0Д0М •ОСЕТЕ МАРШАЛА ТИТА ЦРК8И СВ, ПЕТРА Вашингтон, 19 августа (Јунајтед прес) Целокупна америчка штампа ре гистровала је посету маршала Ти-

У ИТАЛИЈИ ОБРАЗОВАН НАРОДНИ ФРОНТ

Рим, 19 августа (Стефани) У Италији су комунисти образовали Народни фронт. Из историје се зна колико добра је учинио народни фронт Француској. Италијани су према томе зажелели да.се овај политички пелцер пренесе и на њихову земљу. То није било тешко, када се узме у обзир да су комунисти успели да у Народни фронт придобију социјалисте и хришћанско-демократску странку. Хришћанско-демократска стран-

та цркви Саетог Петра у Риму. Политички коментатор Херстовог концерна нагласио је да је сада коначно доказано да није тачно да су комунисти безбожници. »То је само пропаганда застарепе Европеи, завршио је своје мишљењо политички коментатор.

ка је мапо теже ушпа у ту политичку комбинацију, пошто се изјаснила да јој не приличи да склапа савез са комунистима. Шеф странке је изјавио, да он не може своју партију довести међу људе који не верују у Бога. На то су се претставници комуниста грохотом насмејали, тврдећи, да то није истина. Хришћанско-демократска странка се заиста у то уверила, пошто је Тито посетисцркву Светог Петра. Комунисти су задржали воћство.

БЕНЕДЕТО КРОЧЕ ПОВУКДО СЕ ИЗ ПОЛИТИЧКОГ ЖИВОТА

Рим, 19 августа Бенедето Кроче, познати филозоф и бивши министар без портфеља у Бономијевој влади повукао се сасвим из попитичког живота. У својој вили припрема за

штампу најновије издање своје Естетике, која ђе како се чује бити допуњена разним новим филозофским сентенцама. Посебно погпавље »О лепоти илузија«, Кроче Је ових дана довршио.

ДАЉЕ НАРЕДБЕ МОРИСОНА МИНИСТРА ЗА ИКФОРМАЦИЈЕ Лондон, 19 августа (Рајтер) Вендел Вилки бивши конкурент Рузвептов, упутио је Морисону, министру за информације телеграм следеће садржине: »Ие раМ !о ко1еда ј)о гасШ 5)ор, I ја :ап1 и Јуоје угете уосЈјо ргорадапсЈи I па копси $ат тогао сЈа ЈхгасЛт :уе атегјкапсе којј Ји 1111 гатпот Ј |ор, На<Јј| ћо1ји Шеји 5|ор, Туој V.« Морисон је на ово опсовао N издао даље наредбе својим потчињеним у министарству. Као и цифра 1 тако и слово V избацује се из администрације тога министарства. Муж се доцкан враћа кућк. Жена га дочекује: — Знаш ли ти да је већ ч два сата? — Па што се узрујаваш? Толико исто би било и да нисам био у кафани.

АНЕГДОТЕ ПОПРАВКА Луј XIV ужасно се плашио смрти. У његовом присуству; није се уопште смело говорити о болести и мртвацима. Међутим, славном Боалоу који је једне вечери јео за крал>евом трпезом, ово је случајно измакло из вида. тако да је један свој разговор с неким великодостојницима завршио речима: — Најзад, господо, пре или после сви људи морају умрети. Краљ, чувши ове речи погледа Боалоа скоро уплашено, а и сви остали увукоше главе у рамена. Боало се сети и додаде: — Да, да, господо, готово сви.

НДПРДСНД СМРТ Јутрос Је под чудноватим околностима умро од срчане капи Спасоје Спасојевић, чиновник. Њему је бипо Јављено, нешто после осам часова, да Је молба коЈу је лоднео Централи за текстил повољно решена и да може да подигне своЈ бон. Кад Је то чуо, Спасојо Спасојевић Је од силног изненађења пао са столице на којој Је седео. Присутни лекар нонстатовао |е смрт.

ОПТИМИСТА — Желео бих да купим лоз. Кад је вучеље? — Кроз месец дана. — Не, то Је доцкан. Паре су ми потребне сутра . ј

...радио орнестар „НЕУГОДНЕ ПРИЧЕ" ОД БАЛЗАНА

Чувени италијански литерарни критичар Пијетро Анђело Фиорентино, приликом свог боравка У Паризу, посетио је Балзака. Славног писца затекао је за писаћии столом, и одмах после по$драва, упитао га: — Шта то пишете, пријатељу? — Пишем једно поглавље мо'Јих „Неугодних Прича", — одговори Балзак. — То је ваше ново дело? изненади се критичар. — Значи, поред „Голииавих прича" и „Филозофских контемплација" ускоро Лете дати свету Још Једно иаЈсторско дело. Балзак се часмеја и пружи кри тичару свеску, рекавши: — Ево, пидите, како изгледа? |

Критичдр уае спис и поче да чита гласно: „Порез 40 франака, стан 12 франака, губџтак на картама 120 Фрннака, две кошуље 4' франка, кухиља 7,50 франака итд.

ВРХУНАЦ ПРИСТОЈНОСТИ Воптер Је имао Једног пријатеља Пјера Лсжаја, који Је био до крајности углађен и пристојан чофК. Једном нада Је у друштву истицао ове особинс, Волтер рече: — Пјср је толико лристоЈан и скроман, да се увек при изласку из куће збуни... За њега |е проблем како самог ссбе да лролуI сти напред.

Сафир I Славни хуморист Сафир, коЈи Је дуже времена био љубимац аустријског цара Јосифа II, ниЈе никако волео да узима лекове кад би боловао од какве болести. Једном му лекар преписао неки лек и сутрадан га запитао: — Јесте пи се држали рецепта) — Да сам се држао рецепта,

ле-ка&и докторе, — одговори Сафир, сломио бих врат |ер сам рецелт бацио Јуче кроз прозор с другог спрата...

Власник и издавач! »Просветна заједницаа а. д. Добрачина бр, 30/И. Штампа: Штампарија »Луча% Кр. НагалиЈв бр. 100, Тел.Ј 21-7И.

ЖЕНСКА ПАКОСТ

Мој вереник свуда прича да узмма најлепшу девојку на свету. — То није лепо од њега, кад Је тако дуго био верен с тобом.

КАКО МАЛИ БОКИЦА ЗАМИШЉА...