Bogoslovlje

§ 209,—214. „Ако неко ударн слободно рођену, и она побаци, нека дотични плати 10 сикала новца за њен побача]. Ако иста жена умре, да се његова кћи убије. Ако због ударца побаци ослобођена жена, нека дотични плати 5 сикала сребра. Ако ова жена умре, нека плати I ј 2 мине сребра. Ако неко робињу удари и она побаци, да плати 2 сикала сребра“.

II Moj. 21, 22.-26. „Кад ce сваде људи, па који од њих удари трудну жену тако да из ње изађе дете, али се не догоди смрт, да плати глобу колико муж женин рече, а да плати преко судија; Ако лисе догоди смрт, тада ће узети живот за живот, око за око, зуб за зуб, руку за руку, ногу за ногу, ужег за ужег, рану за рану, модрицу за модрицу“.

У овим ce Хамурабијевим и Мојсијевим одредбама говори о намерном побачају. Покрај међусобних сличности и међу овнм одредбама постоје разлике. Док нпр. Хамураби и овде истиче разлику између : слобоних, ослобоДених и робова, дотле Мојснје, не правећи сталешких разлика, говори само о намерном побачају и казни за овакав преступ. Осим тога код Хамурабија се не види тако јасно, да се у овом сличају узима у заштиту и зачедак. Истина и Мојсије на овом месту о томе не говори, но зато се из других Мојсијевих одредаба јасно види, да се велики пород, многа деца код јевреја сматрана као благослов Божнји и национални понос, па je према томе сасвнм природно, да се и зачедак код Јевреја правом заштићавао 1 ).

§ 244.-249. „Ако неко изнајми од неког вола или магарца и овог лав удави (убије), штегу да сноси власник. Ако неко изнајми вола, кога немарношћу или ударцем убије, нека дотични надоклади, власнику вола за вола. Ако неко изнајлш вола и пребнје л\у кост, или му поломи врат, нека власнику надокнади вола за вола.

II Moj. 22, 13,—14. „Ако ли га буде растргла зверка, да донесе од њега сведоџбу, и да не плати што je расгргано. Ако ко узме од ближњег живинче на послугу, па охроми или угине, а господар му не буде код њега, Да не плати. Ако ли буде најмљено, да плати само најам“.

') Опширније о побачају и кажњивости начерног побачаја шиди расправицу Сим. СтянковиНа у Веснику Српске Цркве, Бееграг, Фебруар, Март и Апрнл 1925.

186

„Богословље