Bogoslovlje

у времену које није богато проповедничком литературой. А ове посланице су биле баш у таквом положају да су могле да утпчу на проповедништво свога времена. Ми ћемо видети како je свештенство морало да препнсује ове посланице потпунце у нарочите протоколе; како je морало да их чита народу у цркви, поједине више пута, а неке по три године непрестано, сваке недеље и празника. Уз то, у многим местима оне су доиста биле ако не једина оно бар основна проповедничка литература. Не може, дакле, бита сумње о њиховом утицају на развитак наше проповеди у средини и у другој половини XVIII века. Многе појаве чисто омилитичке природе у историји нашег проповедништва у овом периоду можемо једино да објаснимо помоћу ових или њима сличних споменика. Узмимо, на пример, само појаву интензивног увађања проповеди у богослужење у другој половини XVIII в.; па онда, узмимо широку употребу проповеди Симеона Полоцког код нас; онда, сам језик и т. д. и т. д.. Све те и многе друге појаве постају нам јасне само на овај начин. Тако би, дакле, једно детаљније проучавање посланнца митрополита Павла Ненадовића могло да има двојако оправдање: и с обзиром на наше црквено пастирство и с обзиром на проповедништво наше у XVIII веку.

I

Митрополит Павле Ненадовић пише у једној својој посланици да je „поучПя“ 1 давао „и во време годишнихъ визитацш и кромТ того, часто и часто... и словомъ и послашемъ и писашемь“. 3 На неколико места у посланицама напомюье митрополит како je сматрао за обичај и дужност да шаље посланице пред почетак божићњег и ускршњег поста 3 и пред ускршње и божићње празнике. 4 Могло би се, према овоме, претпоставити да je он тако слао стално за сваку годину по четири посланипе, не рачунајући ту посланице писане поводом изванредних случајева и на специјалне теме. Али толики се број

1 Наводи из посланица вршиће се тачно по тексту, без икаквих поправљања и измена; само he акценат бити изостављен, пошто се и у оригиналу често изостав.ъа, или се пак погрешно пише.

2 Посланица од 17-Х-1755 г.

3 Посланица од 15-X-1756 г. и од 7-11-1750 г. 4 Од 6-IV-1759 г.

8

Богословље