Bogoslovlje

Потпуно je јасно, да je Исус Христос стожер, полазна тачка свих пророчких списа. 1 У свести пророка и у списима њиховим оцртан je потанко сав живот и рад Месијин. Цела старозаветна историја прелази у исторнју јеванђеоску и сви старозаветни списи претварају се у јеванђелија. У тумачењу пророка Ориген налази свуда аналогије са овим или оним догафајима јеванђенске историје. Христос je оцртан детаљно у свести пророка и они су у току векова прорекли цео живот и рад будућег Спаситеља, време доласка, место рођења, поједине догађаје из живота Спаситељева, страдање, смрт, васкресење и вазнесење. Бог je преко пророка људе учио, да очекују долазак Месије, који ће их спасти. 2 То су предсказали не један, него сви пророци 3 . Пророк Данило тачно je предсказао време доласка Хистова на земљу у својим седминама (Дан. 9,24) и то се испунило. 4 Пророк Исаија (Ис. 7,14) предсказао je рођење Месије од Девојке и да he му се наденути име Емануил, шго значи: с нама Бог. 5 Пророк Михеј (5,2) предсказује место рођења: „И ти Витлејеме Ефрато, ако и јеси најмањи међу тисућама ЈуДИНИЛI, из тебе he ми изаћи вофа, који he владати народом мојим Израиљелк“ 6 Ако се неко не би хтео задовољити ни овим пророштвом Михејевим него тражи још друге доказе, то му се може показати у свако доба пећина Витлејемска, у којој се Христос родио, и у тој пећини јасле, у које je положен био у пелене увијен. 7 Пророк Мојсије (1. књ. 49,10) описује, како je Јаков скупио пред смрт синове своје и сваком од њих казивао проророштва, a Јуди je рекао; „Палица владалачка неће ce одвојити од Јуде нити од ногу његових онај, који поставља закон, докле

1 Jesus Christus omnis prophetiae vertex. Comment, in Mat. t. X. n. 22 Migne, Patr. ser. gr. t. 13. c. 895.

2 Deus in prophetis docet sperare adventum Christi salutem horainibus ailaturi. Centra Cels. lib. HI. c. 14. Migne Patr. ser. gr. t. 11. c. 938.

3 Venit ergo Jesus Christus non ab uno propheta, sed ab omnibus praenuntialus. Contra Cels. lib. 11. c. 79. Migne Patr. ser. gr. t. 11. c. 919.

4 De principles lib. IV. c. 1. n. 5. Migne Patr. gr. t. 11. c. 350.

5 Nobiscum Deus. Ibid, et C. C. 1. I. n. 34. 35. Migne Patr. ser. gr. t. 11. c. 726. 727.

6 Ex te exiet dux, qui regat populunfraeura Israel. De princ. 1. IV. c. 1. n. 5. Migne Pair. s. gr. t. 11. c. 350.

7 Contra Cels. 1. I. c. 51. Migne, Patr. s. gr. f. 11. c. 755.

38

Богословље