Bogoslovlje

је систематски написана. 1 ). Отуда у осталим књигама налазимо кратке напомене од мале важности, које је пак могао написати само очевидац, као: број извора и палми у Елиму 2 ); имена синова стрица Аронова који су изнели своју погинулу браћу у храму 8 ); тачан спнсак који донесоше „кнезови Израиљевн. старешине у домовима отаца својих, кнезови над племенима и поглавара од оних којн беху избројени“, 4 ) и остала места. 5 ) Узевши у обзир наведена директна и индирекна сведочанства самог текста Петокњижја као најмеродавнији извор, долазилш до закључка: да је Мојсије, као вођ, законодавац и најшколованији у то време међу Јеврејима, писао поменуту књигу у току путовања од изласка из Мисира, завршивши је пред саму своју смрт иа прагу обећане земље. 6 ) јЗ) Спољнп доказн. У спољне доказе долазе сви они позиви на Петокњижје као дело Мојсијево које налазимо у осталим књигама Старог и Новог Завета, као и у списима јеврејске, самарјанске, хришћанске па и мухамеданске литературе. Према изложеном реду и ми приступамо свом даљем раду и анализи нових доказа. 1. Докази књига Старог 3аве та. Одмах примећујемо да су сви старозаветни писци од Исуса Навина до Јездре и Неемије узимали Thorah Moscheh као једино правило на коме су основали све институције грађанске и религиске свог народа. Тако Исус Навин, први старозаветни писац после Мојсија, вели у својој књизи следеће: „Само буди слободан н храбар да држиш и твориш све по закону који ти је заповедио Мојсије Нека се не раставља од уста твојих књига овог закона“. 7 ) Слично И. Навину и остали старозаветни писци спомињу Петокњижје као дело управо као закон Мојсијев, изузев

По Allioli-y Мојсије je књигу Постање написао пре изласка из Мисира, да би је ставио као темељ свом законодавству изложеном у остале четири књиге. (Наведено код Ј. Kley-a, op. cit. стр. 221., напомена |).

2 ) Изласка XV, 27.

3 ) Левитска X, 4.

4 ) Бројева VII, 2.

5 ) Види Kaulen, Einleitung in d. heil. Schrift (op. bit) Bd 11, crp. 19.

e ) Упбреди Wilh. Moller, Historich-kritiche Bedenken gegen die GrafWellhausensche Hipothese, von einem friiheren ylnhanger. Giitersloh 1899, страна 2.

V- IpiClll Cl i— ■ 7 ) I, 7—B. Урор. 111, 7; IV, 12; VIII, 31—34; IX, 15 n друга места y овој књизи.

177

Мојсије и критика