Bogoslovlje

и владање родитеља. 1 ) Taj задатак, у остзлом, имају и поуке при закључивању брака: и приликом испита и при венчању. 2 ) Али je овај пастирски рад одређенији и у извесној системи кад се имају у виду породице које се већ баве васпитањем деце. У Архијерејској поуци новорукоположеном свештенику стојн: „родитељима ћеш непрестана наговештавати да своју децу васпитавају у страху Божјем“ 3 ). Дечјем пастирству се сада посвећују нарочите проповеди у цркви, врши се пастирска посета домова ради давања савета и упустава 4 ), ставља се извесан део одговорности на кума s ) г а утиче се и преко чланова породице који су у школи 6 ). Главни задатак целог тог пастирског рада у породици могао би да буде изражен овим речима: да се у породици створи извесна духовна средина која je потребна за хришћанско васпитанье детета, да се утиче на цео дух који влзда у породици, на све прилике у њој. Јер то унутарње уређење породице, то je то што им а пресудног значаја за дете, у колико све то утиче на њега као пример 7 ). Одређеније пак овај ce пастирски рад креће у двојаком правцу: на уклањању света што би могло да послужи као рђав пример за дете (неслога и свађа у породици, нерад, пијанство, псовка и др.}, и на подржа-

’) На Западу се та ј социјалан значај брака обычно наглашава; свештеннк има чак да спречи брак са болеснима пли са порочннма.

2 ) За препоруку je да ове поуке буду и прмватног характера, да се држе код куће и пре испита, потто се тако и јасније излаже предмет и лакше усваја.

3 ) Арх. Поуч е и i е новорукоположеномъ свештенику, Б. 1858, с. 13.

*} .Свештеннци су обавезни да nocehyjy домове, да поучавају, да гледају како се живи и да воде надзора да ли родители поучавају своју децу“ (К н> и га о должн. пр е св. приход., изд. 1861, с. 56).

5 ) „Кумови су јемци пред Црквом за православно веровање свога кумчета и за духовно васпитање“ (Н. Милаш, Правосл. Цркв. Право, с, 588—9; ово исто у Кн>. о должн. пресв. приход. §§ 80 и 87), Ради овога у дужност свештенику спада и поучавање кумова, нарочито при крштењу (видн у Вел. Требнику увЪщаше кЂВОсрЈемнику). Крштење je уопште згодан случај да се кум поучи и да се натера да претходно научи макар само Символ, Вере, 10 заповести, Оче Наш и Богородице Дјево.

6 ) У Англиканској и Рнмској цркви имамо још и нарочите родите.ъске организације за јачање верског васпитања деце.

7 ) „Карактер детета се ничим тако не формира као. примером оних који су око њега“ (Θ еоф а н ъ (Т омбо в с к i П), Начерташе Хриспанскаго Нравоучсшя, Москва, 1896, 494).

308

Богослов.ъе