Bogoslovlje

гичке природе. „Дечје богослужење се не може заменити општим. Јер општи култ није створен за деду и не може бити њихов. Неразумљивост општег богослужења наводи деду на осуство мисли, изазива досаду и чини да деда буду за убудуће одбијена од богослужбеног живота“. 1 ) Што се тиче самог рада у недељној школи и у дечјем богослужењу, он се врши слично, по групама од по 10—20 деде, са по једним наставником или наставницом, а на челу целе установе стоји најчешће свештени к 2 ). Како се у школу примају деда разног узраста 3 ), то je подела на трупе у главном према узрасту. Занимање се врши недељом у одређено време 4 ), у нарочито) локалу при Цркви, у школи или у самој дркви, и састоји се бично из молитве, певања, учења молитава. читања св. Писма и поуке 5 ), с том разликом, што се у установи под именем Дечје Богослужење главно место даје самом богсслужењу 6 ). Али je овде најважнији тај религиозни дух који

') Исто, 339 —340. Овде се понавља Лутерово мишљење о овом предмету.

2 ) Да би се сачувало јединство наставе, управитељ школе увек претходно има састанак са наставницима који ће руководи™ поједине трупе, и том приликом се говори о предмету заниманьа идућег састанка.

8 ) У Америци и у Енглеској обично улазе у недельну школу деца од 4—lB год., а у Немачко] од 7—12 год.

4 ) У Недељној школи час почиње молитвом у коју ne увек уносе и мољења која се односе лично на деду и општим уводом о предмету о коме ће се расправљати. После тога се деда раздвајгју на трупе ради посебног занимања, а на крају се опет састају на заједничку молитву. У дечјем богослужењу се почиње заједничким бсгослужењем, a занимање ce опет врши по групама. Најчешће се за време занимања тумачи један одељак из св, Писма или се чита проповед на ту недељу. Завршава се опет једном општом поуком и богослужењем. У овој последњој установи обраћа се велика пажња на неговање црквеног певања и на навикавање деде на чињење милостиње, ради чега се обично на крају врши скупљање прилога за какву добротворну сврху, пошто се претходно деди објасни та сврха.

5 ) У појединим недељним школама у Америци разрађује се целе године извесна тема: у почетку о Богу као оцу, после, у другој години, о даровима Божјим, онда о послушности према Богу, о тајнама и обредима ит.д.

β ) За ову сврху унесено je у многе протестанске требнике нарочито богослужење, које, у осталом, није увек исто, него je или у облику вечерьье, или има особити облик, или je пак лроизвољно.

323

Васпитни пугеви цркве