Bogoslovlje

скопију, подређену Цариградском патриарху. У доба номадских сеоба нестало je те епископије, a нестало je и самог града, место којег je израстао нови, чије име код Арапа гласи Матраха, на талијанским картама Матрека, Матрега, Матрига, у византијским изворима Μάταρχα, τά Ματράχα, Ταματάρχα, Τυμάταρχα, у руским изворима Тмуторокань Тьмутаракань и слћчно. Споменуто je, да je на крају X столећа овај град спадао под власт кијевског кнеза св. Владимира, који je онамо послао за управитеља сина Мстислава. У половини IX века, у доба руске власти, видимо у Тмуторокању руску епископију, за коју не знамо, кад je била утемељена 4 ). Пошто ни Владимир свети, ни Јарослав мудри нису отворили ову епископију 2 ), то je Голубински закључио, да je та епископија била утемељена пре освојења Тмутарокаша од Кијевске Русије, и то као грчка епископ и ј а, која се доцније претворила у Руску епископију. Прво сведочанство о постојању грчке епископије у Матрахи (Тмуторокању) нашао je Голубински у акту Цариградског сабора 879. године, где je међу осталим присутним епископима споменут и епископ Βαάνης t&v Μαστράβων. Међутим пошто нема ни једног места, које би носило ово или слично име, сем Матрахе, то je Голубински (држећи ce Le Quien’a 3 ) утврдио, да Мсшгрсфап-· стоји место Μσ.τράχων, те да je споменути епископ Ваанис могао бити први руски епископ, кога je патријарх Фотије послао Русима у Матраху, где je том приликом била обновлена стара (укинута) Фанагоријска епископија. 4 )

VIII. Ипак je Голубински погрешио мислећи, да се први пут епископија Матраха спомиње 87б-е године. 1891-е године Де Боор je издао до тога непознату Нотицију из друге половине VIII столећа (мало пре седмог васеленског сабора 787. год.), у

’) Киево-Печерски Патерик приповеда о св. Николају, печерском монаху, „иже бысть епископъ Тмутороканю“ у половици IX века.

-) Владимир св. засновао je епископије: Кијевску. Черниговску, Ро■стовску, Владимир-Волинску, Белlородску и Новгородску; у IX столеНу јавиле су се још Туровска и Полоцка епископије.

■'■) Orient. Christ, I, 1325.

4 ) ГолубинскИС HcTopia русской церкви, Прва половица 1 тома 47-48. (2. изд,).

131

Питање о првом покрштењу Руса