Bogoslovlje

где Јахве настани име своје“ (Поновљ. Зак. 16. 5.), и да се ујутро може већ враћати кући. И у погледу самих животиња, изгледа да постоји разлика. Док се у Изл. 12, 3. захтева јагње или коза („ситна животиња“). дотле се Поновљ. Зак. 16, 2. дозвољава и говеда („крупна стока“). Једење горкога зеља уз пасхално јагње и бесквасне хлебове спомиње се само у Излаз. 12, 8. док се иначе не спомиње. Управо те разлике навеле су многе научнике да стану на становиште да се у празновању пасхе може приметити неки развој. Према самим изворима почетак пасхе пада још у преха· нанејски период нсторије израиљске. Само у којеје време тај почетак, има разних мишљења. Georg Beer држи 1 ; да се у Библији налазе четири разна гледишта о томе и то: 1). Да je Мојсије установио пасху у ноћи изласка из Египта; према Излаз. 12, 1. след. 2.) напротив, да je према Излаз. 34, I. 2' 28. пасха обичај који je Израиљ примио тек на Синају. 3.) да je према Поновљ. закон. 16., пасха један од празника које им Мојсије одређује непосредно пред преласком преко Јордана и уласком у Јерихон. и 4). да je пасха, по једном гледишту, старија од изласка. Празник, найме, за који Израшьци говоре Фараону да га требају светковати (Изл. 3. 18. и др.), и због чега траже да на кратко време капусте Египат, заједно са својом стоком која им je потребна за празник, није никоји други него ли пасха. Излазак из Египта догађа се у пролеће по сведочанству многоструких извора. А по Изл. 34. пасха je пролећни празник. Дакле наведени празник Излаз. 3, 18. и др. може бити само наша пасха“ (о. с. 9 ). 3 ) Када се пажљиво испитају наведена места видеће се да су та становишта различна само на први поглед. Jep док се у Излаз. 12. детаљно говори о установљавању и начину празновања пасхе, дотле се Излаз. 34, I. спомиње

') D. Dr. G. Beer. Pesachim (Ostern) Text. Übersetzung und Erklärung Giessen 1912. g. (Die Mischna, Text. Übersetzung und Erklärung herausgegeben V. G. Beer und O. Holtzmann Giessen.

2 ) Исп. n Ed. Meyer, Die Israélien und ihre Nachbarstämme. Mit Beiträgen von B. Luther Halle 1906., crp. 32 след.; E. Kautzsch: Biblische Theologie des Alten Testaments 1911. crp. 31.

174

Богословље