Bogoslovlje

вреди као наћве. 1 Глуво тесто 3 je забрањено, ако je [друго] с њиме [у исто време замешено] ускисло. Како се одељује нечиста хала 3 на празнични дан? Раби Елиезер вели: нека јој она [домаћица] не даје имена док се не испече. Бен Бетера вели: нека je баци у хладну [воду].· 1 Раби Jocya вели: То није квасно за које се опоменуло са: „да се не види“ (Излаз. 17, 7) и „да се не нађе“ (Излаз. 12, 19) нега нека ју [халу] одели и нека ју остави до на вече, а ако ускисне г ускисне. Рабан Гамлкел вели: Три жене смеју заједно месити и пећи у једној пећи, једна за другом. [Остали] научењаци веле : Три жене смеју се бавити око теста, једна да меси, друга да спрема a трећа да пече. Раби Акиба вели; Нису све жене једнаке, нити сва дрва (за ложенье), нити све пећи. Ово je главно правило: ако се (тесто) почне уздизати, 5 нека га излупа са ладном (водом). Накисло тесто 6 мора се спалити; но ако га когод једе' г слободан je. 7 Потпуно ускисло (тесто) 8 мора се спалити, ко га једе дужан je (заслужује) смрти. Koje je накисло тесто? Koje je као рогови скакавца. А потпуно ускисло? Чије су се пруге помешале једна с другом, (тако) вели раби Јуда. (Остали) научењаци веле: једно као друго, ко (од њих) једе, заслужује смрт.

1 Ако je у наћвама остало, по рубовима, теста у величини једне маслине, а у време када се све квасно има уклонити, оно je онда нечисто. Нотакво тесто не преноси своју нечистоту на наћве, које могу постати нечистима само од првостепене нечистоте. Оно, дакле чува наћве да не постану јаче нечистима, зато одељује (.hoses") нечистоту. Али ако теста има маае, онда се не сматра засебним делом, него се потпуно идентификује са наћвама и ту je онда првостепена нечистота.

з .baseq hereš" „глуво тесто" je оно, које не даје од себе никавог гласа када се руком удара по њему, а то значи да још није ускисло (Levy Neuhebräishes und Chalđ. Wörterbuch, код „baseq").

3 „Halla" je комадић теста који мора домаћица одсећи од теста при сваком мешењу, и спалити на ватри као посвету Богу. (Број 15, 18, 21), са назнаком да je то .halla“.

1 Хладна вода спречава врење а у празничне дане не сме се никака светињз спа.ъивати (Beer, Strack).

5 т. j. ако почне да ускисава.

6 „se'ur je тесто које je тек почело да ускисава.

7 .patur“ т. ]. Слободан je од казне бичевања или истребљења из свете заједнице.

* 8 .siduq“ je потпуно ускисло тесто.

8

Богословље