Bogoslovlje

заједница и збор и Израиљ. 1 Када би ступила прва партија и напунило ce предворје [храма], затварала су се врата предворја. Затрубили би (левити) у трубе, затим ускликтали и [опет] затрубили. А свештеници су стајали ред по ред, и у рукама им [беху] сребрне посуде и златне, и никако нису били помешани. А посуде нису имале равно дно, да се не могу оставити, да се крв не згруша. [Када] je заклао [пасхално јагње] Израиљац, а свештеник ухватио [крв], пружао je своме другу [суседном свештенику], a његов друг своме другу. [Овај] je примао пуну [посуду] a враћао je празну. Свештеник, најближи запљускивао je једним замахом [„запљускивањем“] према основи [жртвеника]. 2 Када би изашла прва партија, улазила би друга, када би изашла друга, улазила би трећа. Како je поступала прва [партија], тако jo чинила и друга и трећа. Они су изговарали халел,* а када би га свршили, понављали су га, а када би га поновили,, изговарали су [га и] трећи пут, и ако се у њихово време није изговарало по трећи пут. Раби }уда вели: у њихово време трећа партија није стизала до речи: „узљубих јер Јахве услишава“, 4 пошто их je било [веома] мало. Какви je [био] поступай у радни дан, таки je [био] и у суботу, само што су свештеници прали предворје, 5 шго није било по вољи научењацима. Раби Јуда вели: „врч беше напунио [свештеник] измешаном крљу, и једним замахом зашьу-

1 Како се споминьу три израза за народ: заједница („qahal",) збор („’edâ“) и Израиљ („Isra'el“) мисли се да je то намерна деоба на три дела, због чега се врши клање у три партије, и ако у закону (Излаз. 12,6) нема никаквог основа за то, нити се тако што мислило.

2 Жртву je обично клао, северно од великог жртвеника (Schürer о. с. 11. 345), онај који jy je доводио, док су остале функције вршили свештеници (по 11. Дн. 35,11 крв хватају левити). Прскањем крвл>у и спаљивањем претилине (Лев. 1,11.4,18. Број 18,17) извршавао се главни жртвени пропис, Крв je отицала кроз цев подземяим каналом у долину потока Кидрона (Јоша V, 6; Strack, Beer. 146, V, 7, а).

3 „Hallel“ = Псалми ИЗ —118.

1 т. j. до првог стиха 116. псалма. Свако je настојао да се угура у прву или другу партију, да што пре стигпе куНи, да се може на време одржати празнична вечера (Beer. о. с. 147. Anm. V, 7 Ь.).

5 Предворје храма било je поплочано мрамором и прало би се на тај начин да се затвори један од одводних канала који je пресецао предворје и тако би вода преплавила предворје (Beer. 147. V 8а).

15

Талмудски трактат о пасхи