Bogoslovlje

Ако су власници поехали нечистима или су умрли, нека joj се промени лице 1 и века се спали шеснае'стога. Раби Joханан бен Берока вели: и таква се [пасха] мора одмах спалити, jep нема живога ко би je jeo. Кости и жиле и што je преостало, нека се спали шеснаестога. Ако се догоди да шеснаести падне у суботу, нека се спали седамнаестога, jep они не потискују нити суботу нити празник. Све што се једе код израслог бика, једе се и код нежнога јарета, и врхови леђа. Ко пребије кост у [култски] чистог пасхалног јагњета, нека се казни са четрдесет удараца бичем. Али ко остави нетто од чистога, а од нечистота сломи кост, не бичује се четрдесет [пута]. Чланак [уд] који излази делом [напоље], нека се реже док не дотакне кост и нека се гули док не дотакне чланак [зглоб], па [затим] нек се одсече. Код [осталих] освећених [жртава] нека се одсече са секирицом, jep при томе нема [забране] ломљења костију. Од довратка према унутра je унутарньи простор. Од довратка према вани je спољашњи простор. Прозори и дебљина зидова важе као унутарньи простор. Ако два друштва једу у једној кући, нека једни окрену своја лица овамо и нека једу, [а други] нека окрену своја лица онамо 2 и нека једу. Котао за грејање [воде] нека буде у средний. Чим слуга устане да помета [вино], нека затвори своја уста и окрене своје лице, 3 док не доспе до свога друштва и не једе.

VIII. ДЕО Ако за жену, за време док je у кући свога мужа, закоље [пасху] њен отац, а и њен муж закоље за њу, нека једе од мужевљеве. Ако je отишла да први празник проведе у кући свога

1 т. ј. да се месо поквари.

2 Претпостовља се да може бити толико људи да не буде места, па два друштва (š e te habhurot) морају јести у истој просторији. Да се ипак сачува изглед да су то два засебна лица, морају си окренути леђа.

3 Оба друштва имају једнога, заједничког, слугу, који уједно суделује при једењу пасхе само у једноме од тих друштава. Ако треба да помета вино са водом другоме друштву [не своме], мора окренути главу од тога друштва и свршити им посао, па се вратити своме друштву.

21

Талмудски трактат о пасхи