Bogoslovlje

и јарчеви младина. 1 Пасха која долази [на жртвеник] са[култском] нечистотой, може се и јести у нечистоти, јер од почетна долази [на жртвеник] само за јело. Ако je месо постало [култски] нечисто а претилина остала [чиста], несме се прскати крвљу. Ако je претилина постала нечиста а месо остало [чисто], може се прскати крв [на жртвеник]. Но код [осталих] освећених [жртава] није тако; такође ако je месо постало нечисто а претилина [чиста], прска се крв. Ако je сабор [заједница] постао [култски] нечист, или његова већина, или се свештеници онечистили а сабор [остао] чист, врши се у нечистоти. Ако je постала нечистом мањина сабора [заједнице], то чисти врше прву [пасху], а нечисти другу [пасху]. Пасху, чија се крв шкропила, а после тога се дознало да je била нечиста, плочица [великог свештеника] 2 чини благопријатном. 3 Ако je личност постала нечистом, плочица не чини благопријатном јер су рекли: назиреја и онога који спрема пасху чини плочица благопријатним код нечистоте крви, али плочица никако не чини благопријатним код нечистоте личности. Ако je постала нечистом „нечистотом понора“, плочица чини благопријатном. Ако je сва постала нечистом или већина од ње, нека се спали пред Биром са дрвима [од жртвених] дрва. Ако je постао нечистим мањи део или оно што je преостало, нека се спали у својем дворишту или на својим огньиштима са властитим дрвима. Тврдице je спаљују пред Биром, да се могу користити дрвима [жртвених дрва]. Пасха која je изнешена [из града], или je постала нечистом, мора се одмах спалити.

' Тачно се набрајају ствари које се приносе у култској нечистоти. Omer je први сноп од нове жетве којн се спаљивао на вел. жртвенику 16 ннсана (Лев. 23, 9 14). ,Šete lehern“ су „lebern tenufâ šetajim“ (Лев. 23, 17), који су се приносили пре жетве јечма за празник седмица (.ševuot' Лев. 23, 15) а били су од квасног теста. Хлебац предложена („lehern panim“) су хлебови који су се метали у светињу пред лице Божје (.panim"). Стајали су у два реда по шест (Изл. 25, 30 Лев. 24, 5.). Жртве мирне за заједницу („zivhe šalme sibbur *) = Лев. 23, 19.

2 .basis" златна плочица на турбану првосвештеника (Изл. 28, 36—38) на којој je натпис; „светиња Јахвеова" (,qođeš la’adonaj").

3 Златна плочица делује магијски и освећује жртву.

20

Богословље