Bogoslovlje

оне мора се појати халел док се спрема, a једе се печена, уз бесквасне хлебове и горке траве, и [обе] потискују суботу. Пасху која je у [култској] нечистоти дошла [на жртвеник], не смију јести болесни од капавца и крвотока, које имају менструацију и породиље. Али ако су јели, ослобођени су [од казне] искључења. Раби Елиезер ослобађа [дозвольава] и за улажење у светиште. Каква je разлика измену египатске пасхе и пасхе [каснијих] поколења. 1 Египатска пасха спремала се од десетога [нисана], и било je прскање [крвљу] са китицом исопа по горњем Прагу и по оба довратка и јела се у журби једне ноћи, а код пасхе поколења треба се цела седмица. Рече раби Јосуа: чуо сам да се замена пасхе може принети ида се замена пасхе не може принети. 2 Ja [то] не могу да објасним. Примети раби Акиба: Ja hy [то] да објаснимПасха[лно јагње које се изгубило], па се нашло пре клања [замене] пасхе, нека пасе док не добије [какву] ману, па онда нека се прода и нека се принесе за његову цену жртва мира. Тако [нека се поступа] и са његовом заменой. [Ако се нашло] после [клања замене] пасхе, нека се принесе за жртву мира, Тако [нека се поступа] и са ньеговом заменой. Ако ко излучи женско [јагње] за пасху 3 или мушко од две године, нека [јагње] пасе док не добије ману, па [онда] нека се прода а за његову цену нека се принесе жртва драговољнаКо излучи пасха[лно јагње] па му крепа, нека не приноси место њега његово младо као пасха[лну жртву], него као жртву мира. Пасха[лно јагње], ако се помешало са [о;талим] кланицама [животињама одређеним за жртву], нека пасе док (сви) не добију ману, затим нека се продају, па нека се купи за цену најбоље [животиње] што je међу њима [за жртву] те врсте, и за цену најлепше међу њима за ову [жртву], а за разлику цене, мора

1 „Pesah misraim“ и „pesah dorot“ према Излаз. 12,1 и Излаз. 12,14. т. j. xohe да се растумачи разлика у прописима да се пасха има славити једну Hoh (Излаз. 12,8) и седам дана (Изл. 12, 15 —19).

2 Према Лев. 27, 9—lo. ако неко заветује једно живинче да he га принети на жртву, не сме га променити са другим, или бољим или горим, него мора принети баш то живинче. Али ако га промени онда припадају храму (одн. свештенику) и једно и друго т. ј. и заветовано живинче и љегова замена (temuratô).

3 За' пасху се приноси само мушко живинче (Изл. 12, 5).

25

Талмудски трактат о пасхи