Bogoslovlje

Мат. 26, 17. Лук. 22, 7. Job. 13, 1,29. 18, 28, 19, 24) врло често доводи у везу са пасхом, уверени смо да ће и талмудске наредбе о празновању тога празника, добро доћи свакоме богослову,, нарочито и због тога, што се и сам наш Спаситељ, мање више,. равнао по тима прописнма.

ТРАКТАТ О ПАСХИ (MASSEHET PESAHIM).

I. ДЕО При освитку четрнаестог [Нисана] тражи се квасно уз; светло свеће [лампе]. 1 Ни на једном месту, где се квасно не оставља, не треба тражити. Али зашто рекоше [научењаци]: „два реда у подруму“? [То се односи] на место где се оставља квасно. Присталице Шамајеве веле: два реда кроз цели подрум, а присталице Хилелове веле; два реда вањска, то јест најгорња. 2 Не треба се бринути да ли je ласица пренела [квасно] т неке куће у [другу] кућу или с једнога места на друго. Jep кад би се тако [поступало], [могло би се пренети и] из једног дворишта у [друго] двориште и из једног града у [други] град,, и [свему] томе не би било краја. Раби Јуда вели: Тражи се [квасно] при освитку четрнаестога и четрнаестога у зору и у време уклањања, 3 али на-

1 Према законским прописима Торе, за време пасхе ништа кваснога не сме бити у кући (Излаз. 12, 15), и све се [квасно] мора уклоннти н спалити. Због тога се одређује да се већ при освитку („’or") 14. мора претражити цела кућа. Како je код Јевреја дан почињао увече то значн да се већ 13 нисана по подне морало приступите томе тражењу и уклањању свега кваснога. То показују и речи „1 е ’ог banner* = ,уз свећу“, „уз светло лампе*. Код датума 14 не спомиње се месец нисан jep се узима као познаю у коме je месецу пасха. Нисан je месец који спада у нашем априлу, а име му je од вавилонскога msannu.

2 У подруму (.raartef) где стоје мешине за вино или зејтив, једна над другом и једна иза друге, мора се исто тако тражити квасно, jep неко може, случајно, када иде у подрум, да понесе са собом комад хлеба и да га заборави. Разуме се да се то квасно може оставите само међу посудама које CToje напрел. Због тога присталице Шамајеве академије захтевају да се кроз цео подрум морају претражити два реда посуда, док Хнлеловци,. блаже, захтевају да се нмају прегледати само прва два предња реда, према улазу и то они који су један над другим.

3 Т.ј. све до подне када се све квасно спаљује. (Beer. о. с. 112. Strack. О. с. 2).

2

Богословље