Bogoslovlje

се и Марија, махи Исусова, међу првим хришћанима. Махи која je свога сина зачела и родила на чудесан начин, није могла и није никад изгубила веру у њега. Св. Писмо не даје нам повода да друкчије мислимо и судимо, и необичне догађаје пре и после. рођења Исусова проглзсимо за легенду.

Д. Сшефановић.

РЕЛИГИЈА У СВЕТЛОСТИ САВРЕМЕНЕ НАУКЕ

Наука и ах ей зам. Шха je наука? Jе л а наука прохивна религији? Природни закони и наприродно схворење свеха. Новија исхраживања о најсхаријој религији. Зашхо се шири ахеи зам? 1

1

Пихање односа науке и религије није ново. Напрохив, хо je у схвари врло старо питање, само оно није увек расправљано отворено и под тим именима. А пошто je то тема веома широка и обилна, неисцрпна, она je схватана с разних страна,.

1 Ова расправа постала je из два предавања од којих je прво, под именом „наука и религија“, одржано у Хришћанској Заједницн Младих Људи, 21. марта о.г., а друго, мало измењено и проширено, под горњим именом (Религија у светлости савремене науке), 10. априла о.г., у сали II београдске мушке гимназије. Не могу да овом приликом не скренем пажњу без икаквог коментара на једну чињеницу, а то je да на тим предавањима међу слушаоцима није било свештеника, иако су оба предабила објављена преко новина. Што се тиче другог предавања, оно je, под горњим насловом, објављено преко новина заједно са горе изложеним прегледом садржаја, а одржано je у понедаљак, у 7 час. у вече, у к о р и с т удружења студената богословское факултета београдског универзитета. Улазнице су биле 2 и 3 дин. Код толиких београдских свештеника дошао je, усред предавања, један свештеник. А то je био и jeдини свештеник, jep морам изузети једног свог колегу и пријатеља који je био присутан, пре свега, ради мене лично. Морам само још додати да ме je та чињеница највише побудила да садржину предавала припремим за штампу и објавим, jep се налам да hy на та j начин бар међу читалачком публикой имати свештеника. А налам се исто тако и верујем да he међу читаоцима опет бити и несвештеника који су сачињавали и слушалачку публику и без којих моја предавања не би ни могла бити одржана.

203

Исус Христос и његови најближи