Borba

ЧЕТВРТО СВЕТСКО ПРВЕНСТВО У КОШАРЦИ У ЗА ЖЕНЕ

___БИмГУРНА_ ___ПОБЕДА

" ЈУТОСЛОВЕНКИ |

Наше представнице поразиле) екипу“ Аргентине са 78:47 (40:17). — Чехдсловач„ка победила Јужну Кореју тек у продужетку са 77 77:72 (63:63, 35:33)!

' Лима, 20. априла (АФП—АП |__У игри која није била на ЈЕ рочитом техничком нивоу, ре„презентација Југославије _ је |убедљиво победила слабу еки'ПУ Аргентине са 78:47 (4017 у уквалификационом _ такмичењу 'на четвртом светском шампио'нату_у кошарци за жене.

| Следећи противник југ – јвенске репрезентације Је У па Јужне Кореје која је у пр 'вој“ утакмици високо победи|ла Аргентину, а у другој је по уражена од Чехословачке тек у |продужетку утакмице са (7112. пошто се утакмица У регуларном времену завршила нерешено — 63:63!

Утакмица између репрезента ција Југославије и Јужне Коуреје игра се вечерас. У случају победе Југославија ће _ се

пи ићи | ;

·__АРЕКИПА_ Југославија – Аргентина 78:47 (40:17), Чехоусловачка Јужна ' Кореја '1тл2 тек У продужетку утакмице која се у регуларном времену завршила нерешено — 63:63 (35:33).

ТАКНИ: Совјетски Савез „јапан 36:39 (40:23), Бразил Чиле 78:47 (34:20). .

ЧИКЛАЈИ: Бугарска — парагвај 46:28 (22:12), САД ; "Француска 48:37. (18:18).

це“ тредтакмичењу са еки"пом Чехословачке.

Темпб. игре репрезентативки Југославије и Аргентине био је. веома спор, па је утакмица већим. делом протекла у незанимљивој, а на моменте иу |досадној игри. Такав темпо су. унаметнуле технички слабије |Артентинке које су настојале да дефанзивном игром сачу'вају свој кош и зато су веома ретко кретале у напад.“ | Југословенке су се трудиле; да разбију систем „зоне“, јали Им је то тешко полазило за руком тако да су највећи (број кошева постизале прецијЗИМ улароцима из даљине У томе. су највише успеха има: ле Смиљка: Калушевић. која је постигла 24 коша. затим Мили а Радовановић са 21 и Јелена Каленић са 11 постигнутих ко

Ф

Када играју велики мајстори | До краја другог продужетка. о-

онда нема _ великих и малих | стало је још само две секундербија. Прошле недеље „Го- | де:!... сподарско раставишче“ било

л > ... Шта ће се догодити; Ни0 је. место на коме су мегдан | колић додаје лопту Кораћу, У Е делила два кошаркашка ди- | дворани се више ништа не чуа, младићи љубљанске Олим- | је, Скок — шут искусног стрел пије -и Београда. То је био је=| ца: лопта је погодила циљ: динствен догађај у срцима врс | 104:104, Али, од велике галаме них протагониста мајсторија из | нико није знао да ли кош вамеђу два коша — утакмица ко|жи или не: Заправо, да ли је ја ће остати као стална успо- | време истекло или није.

мена, и као богат поклон, заљубљенима у кошарку.

Судије Маховлић и Франковић прилазе судијском столу,

Сајамска дворана била је ма обраћају се делегату. На бори

ла за све оне који су желели да виде окршај главних канди дата за шампионску титулу. За дивно чудо, и неки од оних који су имали: улазнице, морали су да остану на улазима! Јер, ни крајичак слободног места није могад да се нађе. Јединствена утакмица у историји југословенске кошарке, постала је реткост не само по томе што је трајала два и по часа, него по драматичним обр тима и незаборавним догађајима који су се ређали као кадрови на филмском екрану У бучном амбијенту који би требало назвати ватрометом симпатизера љубљанске Олимпије.

Они који су дошли да бодре Данеуову чету, понели су са собом трубе, звона, сирене, петарде и бомбице као да су желели да означе велики дерби У кошаркашкој дворани. Убр30, њихово бучно навијање ни је било само жеља за победом њихових љубимаца, кошаркаша Олимпије, него једна свеукупна ода. лепоти. кошаркашке игре која је у суботу У: вече тако величанствено изведена у препуној дворани Го„еподарског. раставишча.

Регуларни ток. утакмице није био довољан да се добије победник. Требало је још три чи тава продужетка да би се, нај зад, завршила једна драматична уткмица која је у спортској

дворани изгледала као велелеп | предворју сајамске

на симфонија. једне темпераментне спортске дисциплине. Срца свих гледалаца била су пуна и задивљена. Најупечат-

лишту . урнебес, играчи Олимпије оф љубе, а гледаоци приређују тренутак одушевљења. Међутим, смиреним гласом делегат утакмице Силвани из Ри јеке који је обратио пажњу на часовник и ударац „златне левице“, рекао је да кош важи... На реду је био трећи наставак. Дугогодишњи репрезентативац Кораћ још једанпут је потврдио своју високу класу и у драматичном тренутку дру гог наставка извео свој крешчендо онако како то увек чине велики уметници.

Премијера је трајала два и по часа! Без сумње за то време догодило се много детаља који ће се у склопу ове једин ствене утакмице дуго памтити. Искусни нападач Београђана Гордић имао је у 13. минуту четири личне грешке. Занимљиво је да је овај неуморни борац успео да целу утакмицу, "са продужетком одигра. до краја и не направи један фаул који би га, према. правилима, одвео на клупу до краја утакмице! | |

Данеу је био изузетно прецизан. То је било и његово 'ве че јер, његова виртуозност. се на овој великој кошаркашкој представи са нестрпљењем оче кивала. У делиријуму љубитеља кошарке, неки, сувише оду шевљени нису издржали, ука-. зана им је лекарска помоћ У дворане Својом неуморном игром Иво Данеу је постигао 50 поена.

Не памти се да је једна утак

љивији тренутак је сигурно мица вечитих ривала имала тазавршетак другог продужетка ко;бучан ток. Гледаоци су сво

када је на семафору 104:102 за Олимпију. . ·

•«.. Нико не би имао да ову утакмицу назове драма тичном да су велика имена, неуморни стрелац Кораћ и велики стратег ове игре Ланеу били у сенти својих суиграча. Један тренутак слабости капи тена Данеуа; када је промашио два слободна бацања био је можда пресудан на овој утакмици. Аут.

стајало

балера ође недеље

јим инструментима употпунили велики окршај и читава два часа били пратиоци једне не-

право | заборавне утакмице,

Трећи наставак, после напорних промена, минималних пред ности, невиђених судара, прецизних погодака, тренутних ра зочарања, и радосних уздаха, почео је мирно као једна нова утакмица.

Изгледало је као да је све оно што. се догодило било не-

Николић узима лопту.! што што се као на позориш-

_ПО ЖЕЉИ - БАДГАЈНИКА

Тријумф последњег над воде

ћим — халф „црвено-белих“

Шкрбић посматра једну егзибицију Вардаревог нападача, Мојсова

-| Најинтересантније У преосталих пет кола

- | ЦРВЕНА ЗВЕЗДА (28 60-| дова). — Динамо, партизан (као гост), ОФК Београд, Војводина (као гост, Же“| љезничар: “ ДИНАМО (28 бодова). ·Нрвена звезда (као гост), Раднички, Нови Сад (као гост), Сарајево, Вележ (као тост). | РАДНИЧКИ (18 бодова)| вардар, динамо (као гост). Партизан, ОФК _ Београл (као гост), Војводина. ВЕЛЕЖ (18 бодова). Нови Сад' (као гост), Сарајево, Ријека (као гост), Вар дар (као гост). динамо. ВОЈВОДИНА (17 болова). — Жељезничар (као гост). Хајдук, 'Трешњевка – (Као тост), Црвена звезда ралднички (као гост),

|

ВАРДАР (7 бодова). Раднички (као гост), Нови Сад, Сарајево (као гост), Вележ, Ријека (као гост).

ТРЕШЊЕВКА (17 бодова). — Партизан, ОФК Београд (као гост), Војводина,

Жељезничар (као гост), Хај

дук. |

НОВИ САД 117 бодова). —

"| вележ. Вардар: (као гост),

Динамо, · Партизан — (као тост), ОФК Београд.

Сама се тек ништа ће зна!

То је свакако најзвучнији ехо прекјучерашњих догађаја на прволигашким фудбалским аренама. " најтачнији оћи коментар тренутног стања ства. ри у финишу маратонске бит ке за национални примат.

Већ. први гоглед на првенствену табелу после 21. кола по тврђује оправданост таквог за кључка. нализе, рачунице и прогнозе крајњих исхода. У врху су два потпуно равноправна аспи

| престигне.

Као и све касније а- |

ранта на почасно место. На дну замста сијасет могућих

кандидата за испадање из Прве лиге. Уосталом, у такмичењу У

коме се догађа да последњи савлада првога пред самим ци љем, које са сваким колом но си низ неочекиваних обрта и изненађења, по некој законитости неизвесност мора да царује све до дванаестог часа.

Шта таква ситуација указује на веома променљиву форму екипа учесница, очигледно моментано одсуство сигурних фаворита највишег ранга и наговештава изједначеност на нижем нивоу од жељеног, са свим је друго питање. Истине те врсте спадају углавном у домен стручних разматрања, интересне сфере техничких | штабова и селектора. За љуби теље фудбала и финансијске ефекте клубова тренутно је много битније да ће крајња нејасност у погледу новог шам пиона и судбине лигаша са зачеља учинити финиш ретко драматичним и задржати рекордно интересовање до самог краја.

и поред дебакла У Скопју, који узгред узевши озбиљно доводи у питање реалност ње них- претензија на прво место, Црвена звезда је задржала водећу позицију. динамо је само успео да је стигне, али не и Додуше, зЗагрепчани у последњих пет рунди имају по чувењу знатно лакше противнике. Но, они су зато идуће недеље гости у дерби сусрету првенства. Играју баш са Црвеном звездом у Београду. А, та околност, бар засад, анулира њихову предност У преосталом распореду и шансе оба кандидата своди на исту меру.

На зачељу је збрка изгледа још већа. Четири угрожена ммају по 17 бодова — Војводина, Вардар, Трешњевка и Нови Сад. Два следећа лигаша Вележ и Раднички такође нису одмакли у зону спокојства, будући да су само корак, бод испред. Према томе, у очекивању овог одговора потребно је још веће стрпљење. Највероватније до последњег мину та првенственог меча у сезони 1963/1964. ј

Једном речју засад је најмудрији закључак да у погледу најинтересантнијих шампионат ских питања краја нема пре завршетка

Б. ш.

Кажњени фудболери 360 _

мтирања

Нови Сад, 20. априла "Дисциплински суд фудбалске лиге Србије у Новом Саду донео је одлуку о кажњавању играча старопазовачког Јединства из Старе Пазове петра Нештинца и Станка Ва сића због покушаја лажирања утакмице Јединство — Хај дук „Кула“, одигране 5. априла у Старој Пазови. Нештинац је кажњен забраном играња у. времену од. три године, а Васић од годину дана. Играчи и управа клуба Јединство · имају право жалбе вишем фудбалском органу Такмичарска комисија фудбалске лите Србије поништила је првенствени сусрет Динамо — Јединство (Стара па-

утакмице |

зова), одигран 15. амарта У Панчеву, због тога што је У тиму Динама играо павловић који није имао право. Ова утакмица завршена је победом Панчеваца са 3:11. Термин поновног ддигравања утакмице утврдиће се накнадно.

ИНДИЈА — ЈУЖНА КОр РЕЈА 5:0 |

Сајтон, 20. априла (АФП) Индија је победила екипу Јужног Вијетнама са 5:0 у по луфиналу овогодишњег такми, чења за Девис-куп у Азијској зони, Индија ће се у финалу такмичити са екипом Филипи не,

~ БОРБА |

ОСВРТ НА ТРЕЋЕ КОЛО САВЕЗНЕ

|

ДАР ЗАЉУБЉЕНИМА __ У КОШАРКУ

! “

ној рампи требало да одигра. Гледаоци су били уморни исто Као и актери дербија, То.се ретко дешава у спортској арени. Кошаркаши Београда имали су више сталожености и борбености~ да на крају маратонске борбе покажу своју праву вредност. Више није било потребно тражити победника. Сада је свима присутнима било потпуно свеједно ко ће постићи победу. Јер, бучан аудиторијум био је задовољан за то што је видео једну велику утакмицу, уживао у чарима кошарке и посматрао светле тренутке познатих велемајстора. Победник се више није тражио! Оба противника су овде постали морални победници, јер су у замаху једне заиста витешке борбе заборавили на бодове, као да су хтели да раз драганим гледаоцима, заљубље ним у кошарку, поклоне све своје спортско знање; јер, осе тили су да је у великом дербију можда то најважније.

Београђани су однели заслужену ћобеду. Кораћ је изнет на рукама Љубљанчана! Данеу и његови суиграчи срдачно су честитали победницима, баш као да су они напуштали 60рилиште као победници. .

Велики мајстори не дају мале поклоне,

Д. ПОПОВИЋ

НОРАЋ ОПЕТ 46 ПОЕНА

ОКК Београд — Слован 86:68 (45:33)

Стадион;

окк Београда. Гле

далаца око 100. Судије: Брнетић (Загреб) и Јухас (Нови Сад).

БЕОГРАД: Гордић 19, Кораћ

45 Косовић, Бојкић 6, Ивачковић, Павелић 4, Станковић, пазман, Тошић 11, Еркић,

СЛОВАН: Петерка 12, жуја ник, Брншник,), Тесек 10, Самалук 9, Стражар 20, зевник 8, Рус, Шкерјанц, Страховец, Сок.

Без репрезентативаца Николића и Рајковића „плави“ нису имали тежак посао; Кораћ је постигао 46 поена и био поново сигуран стрелац. Талентовани кошаркаши љубљанског Слова на нису могли да се супродста ве искуснијем противнику. на рочито у другом делу утакмице. Код Београђана се запажао умор са великог окршаја У Љубљани, који је одржан У

прошлу суботу. Ову утакмицу окк Београд је одиграо пре одређеног рока зато што ће тројица чланова екипе Кораћ, Тордић и. Николић играти 17. маја. за тим Европе.“ Мадриду.

мало више пажње, и. бор ои беле да “однесу још убедљивију по беду. Слован је био, у вођству само 12. минута 27:25. Али, криза домаћих била је кратко трајна. До краја утакмице Љуб љанчани нису успели ни једног тренутка да се приближе

искусном противнику. д. п, ПОБЕДА КОШАРКАШИНЕ БЕЛГИЈЕ

Куртре, 20. априла (АФП) Кошаркашка репрезентација Белгије победила је међудржавној утакмици репре-

зентацију Мађарске са 66:56 (39:26).

Ирина

РЕТХОДНИК

Давид и Голијати — мали растом, али веома хитар _ Басин (4) покушава да продре кроз одбрану „плавих“ на утакмици у Љубљани

ВАТЕРПОЛО РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА ПУТУЈЕ ДАНАС ЗА МАГДЕБУРГ ГДЕ ЋЕ УЧЕСТВОВАТИ НА „ТУРНИРУ НАЦИЈА“

/

БРАНИМО ПРИМАТ

Ватерполо репрезентација Југославије путује данас за Магдебург где ће, од 23. до 26. априла, ционалном „турниру нација“. Пошто је федерација СР Ј1емачке у последњи час отказала утакмице, утврђене међу народним календаром за пери од од 17. до 22. априла, одржа не су краткотрајне припреме у Спортском центру, у Кошут њаку.

Југословенска репрезентаци

ја наступиће У Матдебургу У следећем „саставу: Музшкатиро

вија! з, оРрумбић, 057 Бива ин |“ Санџић, Станишић, Јанковић | и Нонковић. Овог пута на „Турниру нација“ учествује шест репрезентација“ немач-

ка ДР, Румунија, Мађарска в, Шведска и Југославија, Наши ватерполисти бране прво место, освојено поошле године у Лајпцигу испред екипа Немачке ДР. Румуније, Грузије и Шведске. Иначе, наш тим учествовао је први пут на „Турниру нација“ 196'. године и освојио друго место — без пораза иза репрезентације Ма ђарске, која је имала (бољу гол-разлику. )

Овогодишњи

„турнир наци-

НАШИХ |

учествовати на тради.

"мо са четвородневним

ВЕЛЕМАЈСТОРА

Гердецови мечеви са Катабљанком, 8 победе м поновно одбијање да тоста~

не шаховски професиоталал,

Капабланка се љутио што Костић правда свој неуспех. У својој књизи „Моја шахов ска каријера“ кубански веле мајегор тврди да је поднебље у почетку пролећа у Хавани идеално; топлота не прелази 21 степени Целзијусових,. а с мора: пирка лак поветарац. Изнео је за Костића да 3н3 "напамет све партије које су мајстори одиграли за послед њих 20 година, а и веома много партија из старијих времена. Затим Капабланка закључује да Костић нема оригиналних идеја: „Мој про тивник није имао могућности да се искључиво ослони на памћење. Њему би доликова ло да се ослони на сопствено знање, да сам изналази комбинације а не да их позајмљује од других.“

Да је резултат од 5:0 непра ведан и нереалан видело се већ августа 1919. г, на првом послератном турниру у Хес-

тингсу у Енглеској. Прво ме

сто освојио је Капабланка, друго Костић. а (између себе су ремизирали. Узалуд се Капабланка трудио да добије ту партију. Није му успело да докаже да резултат у Хавани одговара односу снага. ,

После тешког неуспеха У мечу у Хавани интересовање за Костића у америчким земљама је нагло усахло. Отпад је као Капабланкин конкурент и више није стављан У листу кандидата за првака света. Из градова САД Кости ћу нису долазили позиви на нове утакмице. Ништа му дру го није остало до да се врати у Европу и ту продужи шаховску каријеру.

Пошто се решио Костића, свог дотле главног конкурен та у САД. Капабланка је по чео ла припрема терен за меч против др Ласкера за светско првенство, Трагајући

за тренинт-партнером Капабланки. представници „Менхетн чес-клаба“ у Њујорку се тили су се Саве Гердеца. Под стрек за ово дала је и висока победа Гердеца са 8:1 над истакнутим америчким мајсто ром Јафеом. постигнута приликом кратког боравка – нашег земљака У Њујорку.

На опште изненађење шаховских стручњака у Њујор ку. Гердец се показао Капабланки тврђи орах него рани је Костић. У првом сусрету одигране су две партије од којих је Гердец добио прву, а кубански велемајстор другу. Партија коју је ио Гер дец оставила је на посматрауче дубљи утисак, јер је обиловала узбудљивим заплетима. у

У следећем сусрету одигране су три партије да би се умањила могућност нерешеног резултата. Једну је добио Гердец. Дао је краљицу за топа и коња. а затим извео матни напад. Остале две добио је Капабланка после ве ликог натезања и презнојава ња. захваљујући највише не надмашној техници игре..

Гердецу су постављени одлични услови да даље игра са Капабланком и да се пресели у Њујорк. Међутим, он је одлучно одбио све понуде да постане шаховски 2сионалац. Знао је за случајеве да су поједини чувени велемајстори умирали од гла ди као Штајниц Шлехтер. Брајер и други. Пошто се срдачно опростио од Капабланке и својих. њујоршких шаховских пријатеља, Гердец се вратио на радно место у Гери. Опет је редовно сваке су боте одлазио на своје омиље не шаховске партије у Чикато. Б

(Наставиће се) Озрен НЕДЕЉКОВИЋ

ја“ одиграће се према следећем распореду:

23. априла: Немачка ДР Мађарска Б, Пољска — РУМУ нија, Југославија — Шведска.

24. април (пре 'подне): Швед ска — Румунија, Немачка ДР — Пољска, Југославија — МаЂарска Б.

24. април (после подне): Шведска — Пољска, Немачка ДР — Југославија, Румунија — Мађарска Б.

25. април: Мађарска Б Пољска, Немачка ДР — Шшвед ска, Румунија — Југославија

26, април: Лведска

ко Вуксановић, изјавио

нам је синоћ, током последњег тре нинга у базену Спортског цен тра:

— Нисам јем припрема за овај врло на

задовољан разво-

поран турнир. Наиме, за нас је приличан хендикеп што су отпале две међудржавне. утак мице, планиране у оквиру припрема за „Турнир чација“, Овако, морамо да се помирилрипре мама у овом базену, који је више од два пута мањи од ло вршине нормалног игралишта.

Такође, ни жреб нам није био |

наклоњен, с обзиром да у јед ном дану играмо утакмице против Мађарске Б и Немачке др. Најзад, и организација самог путовања је врло лоша: иако крећемо сутра ујутро авионом, у Магдебург ћемо сти ћи тек 22. априла око десет часова! Срећна околност за нас је, ипах, што су готово сви играчи учествовали на зимском првенству у Загребу, а неки и у Купу шампиона. Зато верујем да ће наши момци, улажући максимум напо ра, превазићи крње припреме и одбранити прво место, осво јено прошлг године.

Већ 27. априла ујутро, део репрезентације — тренер Вук сановић и ватерполисти Росић, Станишић и Боначић вратиће се авионом у Београд, да би се прикључио припремама Б екипе ксја ће учество вати на Првомајском турниру У Будимпешти. Остатак екиле под вођством Видоја Жарковића, генералног секретара ПСЈ и Стевана Поповића, пот председника Одбора за ватер поло ПСЈ отпутоваће у Стокхолм, где ће одигрти две утак мице са репрезентацијом Шведске — 28. и 29. априла.

љдп.

' ПОБЕДА ·ЈУГОСЛОВЕНСКИ:: СТОНОТЕНИСЕРА У ИНДИЈИ

Стонотениска репрезентација Југославије победила је јуче у Џајпуру у Индији национални тим ове земље са 3: У појединачним партијама постигнути су ови резулта ти: Хрбуд — Кодајџи 21, Вец ко — Вора 2:0, Вецко, Хрбуд — диван, Кодајџи 300.

Ово је био последњи, пети сусрет државних репрезентација Индије и Југославије. и пета победа Југословена. Према сању индијских листова, изванредну игру приказао је наш · млади стонотенисер Вецко. у

ПРИПРЕМЕ ЗА ПРВОМАЈ скуУ ВЕСЛАЧКУ РЕГАТУ НА БЛЕДУ

Објављују се последње при преме за традиционалну Прво мајску регату на Бледу. Као и ранијих и ове године 1. ма ја пре подне на Бледском је зеру окупиће се најбољи југословенски веслачи и званично отворити веслачку сезону у нас.

Трупа веслача олимпијских кандидата већ дуже вре ме тренира на Бледу, под Ру ководством Петра. Клавора. Мако је стручна комисија Веслачког савеза Југославије о-

дредила известан број канди- | „дата за Токио, могу се очекивати измене у списку олим-'

пијских кандидата, наравно, под условом да други веслачи, који тренутно нису кандидати за репрезентацију, 1. маја на Бледу покажу одличну форму.

Матановић — Ленђел реми, Бар | ца — Парма реми, Букић — Де

другог кола.

да се очекивала његова победа. Међутим, у једном тренут

ку је југословенски велемајс-

тор повукао један неотрезан потез, тако да се ленђел спасао помоћу пат-комбинације.

брану против мађарског велемајстора Барце и принудио га да пристане на поделу поена.

се да су реални изгледи на победу. Уместо тога дошло је до

поново

200 м прсно за 2:25,0 —

Загреб, 20. априла _ Реприза ријечког подвига из ведена је вечерас у покривеном базену загребачке Младости. Дисциплина је остала иста, промењен је само главни актер. Пре 48 часова била је то совјетска такмичарка Светлана Бабањина, а овог пута њен млади земљак Александар Тутакајев

Већ после прве четвртине грке мушкараца на 200 м пр“ 'сно: видело се да Тутакајев неће имати озбиљнијег супарника. Снажним завеслајима он

конкурентима и из. метра У метар повећавао предност. Кад је коначно завршио трку, арбитри су установили да му је за 200 метара прсно требало само '2:25,0 минута — што представља најбољи резултат у овој дисциплини од кад се региструју рекорди у' пливачком спођгу.

У сенци незаборавног финиша 'незваничног светског рекордера (дезултат Тутакајева не може бити и званично хо-

ки базен дугачак само 5 м) остала је драматична борба за друго место на које су кидисали наш шампион Перишић им Италијан Грос. Перишић је овог пута био бржи, реванширао се Гросу за пораз У Ријеци, постигавши до циља сасвим солидан резултат од 2:38,0 минута. _

Баш као и прексиноћ — совјетски такмичари ни вечерас нису имали премца. Где год су се појавили тријумфовали су га лакоћом, без напора. Плавокоса Бабањина, рецимо, препливала је 100 м прено за изванредних 1:162 минута, што је далеко најбоље овогодишње време у свету,, који делић секунде само слабије од светског рекорда. Свестрани Борис Гаврилов изјавио је лре почетка трке на 400 мешовито да ће покушати да обори национални рекорд У овој дисциплини који држи европски шампион Андросов са резултатом 2:477 минута. Гаврилов је изванредно препливао једну деоницу боље од друге, да би на крају завршио трку за 4:50,6 минута. Неупоредиво боље од националног рекорда (у Совјетском Савезу посебно се региструју рекорди постигнути у 25-метарском базену), а за неколико завеслаја само спорије него што је то“учинио светски рекордер у овој дисциплини. |

У овако јакој конкуренцији, на митингу који је својим ква литетима премашио чак изванредно ријечко такмичење, и ми Југословени дочекали смо прилику да видимо нашег човека на победничком постољу. Олимпијски кандидат Слободан Дијаковић огорчено се борио целих'200 метара са одличним“ аустријским - спринтером ·Виландом. Дијаковић: је: брже пливао од Аустријанца, али је био упадљиво слабији на заокрету, што је његов про тивник и те како користио У малом загребачком базену: Ко начно, у финишу, млади Спли

ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ПЛИВАЧКИ МИТИНГ | ___У ЗАГРЕБУ

(СВЕТСКОГ РЕКОРДА

бени светски рекорд ; 5.

је врло брзо одмакао осталим

мологиран пошто је загребач- |

БОЉЕ од

што представља неслуж-

Резултати:

МУШКАРЦИ: 100 метара кра-“ ул Виеланд (Аустрија) 55,8, Бо рачи' (Италија) 56,7, деполо (ЈУ гославија) 56,7, дДермастија. (1) 1:00,4, Ра 1:004.

200 метара о: Тутакајев (СССР). 2:25,0,/ Перишић (1) 2:88, Грос (Италија), 2:38,4, „Висјак (Аустрија) 2:38,8, Томичић. (1) 2:40,2, Валтер (Аустрија) 2:

200 метара бетерфлај: Буре (СССР) 2:140, декарт (Аустри- у ја) 2:19,8, Клајн (Аустрија) 2:20,0 у Златић (0) 2:21,2,' Влаховић (Ј) 2:33,5. . У

200 м краул: Дијаковић (Ј) 2:06,4, Виеланд (Аустрија) .2:06,6, Јегер (Ј) 2:10,0, Борачи (итали ја) 2:100, Челковић (Ј) 2119, Шампањски (Пољска) 2:160,

400" м | мешовито: Гаврило! (СССР) 4:50,6 Рогошић (Ј) 5:00 Циглер (Аустрија) 5:17,8, Шампањски (Пољска) 5:28,0, Трипало (Ј) 5:30,0, Валтер (Аустрија) 5414.

200 М ЛЕЂНО: Креис (СССР) 2:19,1, Ферак (4ССР) 2:19;2, Дор чић (Ј) 2:20,5, Суда (Аустрија) 2:21,4, Митбауер (ДР немачка)

2:24.6. ШТАФЕТА 4х100 МЕШОВИто: СССР 4:09,8, Југославија

4:15,2 (боље од, постојећег ре“ корда), Аустрија 4:18,1. =е

ЖЕНЕ: 100 м краул: Бистрова (СССР) 1:06, Кочендова ЧССР) 1:94, Хејдорн (ДР немачка) 1:071, Линднер (ДРН) 1:07,8, Паукерл (Аустрија) 1:08,3, КИ Тртник (Југославија) 1:08,4, Ца- | јер (Југославија) 1:08,8.

100 м прсно: Бабањина (СССР) | + 1:16,2. Шмит (ЧССР) 1:20,0, Бједов (Југославија) 1:21,9, (боље од постојећег рекорда), Кумер (Ј) 1:270, петерман (Ј) 1:270. ђ|

190 м бетерфлај: Линднер | (ДРН) 1:12,5, Ротари (Румунија) | 1:12,5, ТГресић-Павичић (7) | 1:18,8. Ц

100 м леђно: Тобишова (ЧССР)

1:11,2, Михајлова (СССР) 1:12,1, | Хафнер (Аустрија) 1:13,8, Салецка (Пољска) 1:15,6, Фишер (Аустрија) 1:16,8, Пилић 1:17), Соуван (Ј) 1:17, Волфарт (Ј) 1:21,2, 200 м мешовито: дДевијатова (СССР) 2:40,8, Хајдон (ДРН) || 2:42,1, Балабан (Румунија) +4

2:44,8, Смит (ЧССР) 2:48,8, Бје- 108 дов (Ј) 2:50,9, Шкорја (Ј) 2:5%0. Ма

|

|

|

|

(9) | | ~

|

|

пити имао

"ћанин успео је да се „одле- || пи“ од неугодног сапутника и | да заврши трку поздрављен [ од 500 присутних љубитеља Н пливања — баш као да је обо- | рио светски рекорд. и | штафета 4х100 мешовито (Дор ; чић, Томичић, Златић, депо- ја ' лоу'обрадовала нас је и на кра У ју овог такмичења. Резултат 4:15,2, наговештава пријатне ве сти у предстојећим летњим ме

сецима. | Сл. ПАВЛОВИЋ '

ЗАВРШЕН МЕЧ МАЂАРСКА — ЈУГОСЛАВИЈА

ПРВИ ПОРАЗ. ЈУГОСЛОВЕНА

_ ПОСЛЕ СЕДАМ ТОДИНА

Мађари су победили са 11:9

Будимпешта, 20. априла Данас пре подне довршене

су три од пет прекинутих пар тија из оба 'круга. Резултати:

ли 01. Све ове партије су из

Матановић је у наставку 0својио и другог пешака, тако

парма је изврсно водио од-

Букић је против Дилија Иимао пешака више и сматрало

пораза, јер је Букић дозволио

БАЗА

као пропорција плана . БОМБИ: Београд може

земљотрес Ф „МАРШ НА ДРИНУ“

Ф СОБЈЕТИ У АМЕРИЧКИ

# ЦУЛЕ ПОКОРНИ ПРЕД Ф НАЈМЛАЂИ У ТИМУ Ф ЛЕПОТИЦА 1964.

100.000 динара.

2 ; % 5 ; ; 5 ; % 5 ; ; ; ; ; 2 ; ; ; ; ; ; ; ; ; 5 ; ; 5 ; 7 2 ; ; 2 7 2 ; ; ; ; ; 7 ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; „СПОРТА И СВЕТА“. ;

· ровић,

У НАЈНОВИЈЕМ БРОЈУ ОБЈАВЉУЈЕ:

Ф ПЛИТАК ЏЕП КОЧИ ПРОИЗВОДЊУ: наш

0 ТЕМПЕРАМЕНТНИ ПОТРЕС КАО 100 АТОМСКИХ.

— МАРШИРА светом ' Ф МЛАДОЖЕЊА од МИЛИОН ФУНТИ

• поводом жЖЕЉЕ ОСТОЈЕ ГОРДАНИЋА ДА ПРОМЕНИ СВОЈЕ ПРЕЗИМЕ, СРЕДЊЕ СЛОВО И ИМЕ — ЈАВИЛИ СУ СЕ КУМОВИ :

Ф КО ЈЕ КО — ШТА ЈЕ ШТА7 — еваке недеље награда

ВЕЋ ДАНАС, У иде==, ТРАЖИТЕ КОД ВАШЕГ ПРОДАВЦА НОВИНА НАЈНОВИЈИ БРОЈ

да га мађарски мајстор изненади матним нападом. у

=

Дводневни сусрет шаховских репрезентација Мађарске и Ју гославије, завршен је вечерас победом домаћина са 1199.

У наставку прекинуте партије из првог кола Јаношевић и Хонфи повукли су још само неколико потеза и споразумели се на реми. Све анализе показале су да би другачији исход могао да буде по- | следица само најгубље грешке; каква је, међутим, у оваквим сусретима, потпуно искључена.

_ Друга прекинута партија, чи- || ји су актери били Погач и'Ма- | завршена је победом мађарског репрезентативца, као што се то и могло очекивати с обзиром на распоред фигура на табли после преподневног наставка. Ово је прва / победа мађарске екипе над ЈУ гословенима после 1957. године. ,

Етну

па -

~

СХААУАА КУК

ЗА У –

КМ

%

стандард

даА доживи само безопасан

М ПОРОДИЦАМА

ШАЛТЕРОМ ЗА ПЕНЗИЈЕ. НАЈТЕЖЕ У ФУДБАЛУ