Borba

|

ски коментатори указују на могућност договора!

2. СТРАНА — БОРБА —

8 СЕПТЕМБАР 1974. |

СПОРАЗУМ ПОРТУГАЛСКЕ ВЛАДЕ И ФРЕЛИМО

НЕЗАВИСНОСТ МОЗАМБИКУ — ПОБУНА БЕЛИХ РАСИСТА | бокал КУБЕ

Прелазна балада одма: ће преузети Бласш. — Ступио на снаљу прекид ђашре

оне

воља

СВЕЧАНОСТ У ЛУСАКИ — Лид

(Лусака, 7. септембра, АП, Ројтер). — Мозамбик ће и званично постати потпуно независна земља 25. јуна идуће године. Прелазна влада, у којој доминирају представници сСрронта за ослобођење Мозамбика (ФРЕЛИМО), постаће легална влада ове земље вечеграс гред поноћ. Скоро истовремено доћи ће до прекида ватре и тиме ће се победоносно окончати десетогодишња борба за ослобођења Мозамбика. Ово су основне тачке историјскот споразума потписаног данас у Лусаки, главном гргду западног суседа Мозамбика. Замбије.

Текст споразума прочитао је новинарима секретар ФРЕЛИМО-а за одбрану Јоаким Чисано. Затим су 41-гтодишњи лидева ФРЕЛИМО-а Самора Машел и представници португалске владе потписали докуменат. Самора Машел је истакао да се тиме окончава пет векова португалске доминације над Мозамбиком.

Замбијски председник Кенет Каунда председавао је церемонији потписивања споразума. 5

Прелазна влада Мозамбика биће састављена од премије-

унда 'десно)

ра, којег наименује ФРЕЛИМО, и девет министара. Две трећина министара наименоваћа ФРЕЛИМО, а једну трећину високи комесар, којег ће поставити Португал. У споразуму се задатак прелазне владе Мозамбика описује као обављање законодавних извршник функција (законодавна функција обављаће се путем декрета), вођење опште администрације територије, све до дана независности, одбрана и обезбеђење јавног реда, вођење финансија и привредне администрације територије и реконструисање судског система територије.

Биће образована и заједничка војна комисија, састављена од јелнаког броја представ ника ФРЕЛИМО-а и португалских оружаних внага. Њен главни задатак је — „контрола примене споразума о окончању ватре“.

Прелазна влада образоваће полицијске снаге, али до тог момента садашња полиција наставића да функционише. У споразуму се подвлачи да „Португал и ФРЕЛИМО преузимају заједничку одбрану територијалног интегритета Мозамбика -од агресије“.

Споразумом се предвиђа за-

ер ФРЕЛИМО Самора Машел п председник Замбије Кенет Ка-

кључење посебних уговора о статусу португалских грађана у Мозамбику као и Мозамбичана настањених у Португалу „на реципрочној основи“.

' А по Фсж

(Лоренцо Маркес, 7. септембра. УПИ, Ројтер). — Непосредно после потписивања споразума између Португалије и Ослободилачког покрета Мозамбика (ФРЕЛИМО) о независности, избиле су демонстрације у главном граду ове дозучерашње португалске колоније Бели досељеници заузели су главну радио станицу и упућују позиве да се Мозамбик прогласи независним, али без ослободилачког покре- та (ФРЕЛИМО).

'Истовременс, друга група демонстраната продрла је у "централни затвор у Лоренцо. Маркесу и ослободила око 200 бивших припадника тајне полиције која је недавно; укинута. .

Демонстранти преко радија позивају становнике града да се вечерас окупе у Градској већници и прогласе независност. Они тврде да њихов покрет подржава 95 процената од 60 хиљада португалских војника у Мозамбику.

ФРАНЦУСКА И ЦЕНЕ ПЕТРОЛЕЈА |

УПОЗОРЕЊЕ ПРОИЗВОЂАЧИМА

Даље повећање цена петролеја довешће до формирања зачараног круга, жнфламије са' несагљледивим последицама — сматра министар индустрије

(Париз, 7. септембра, Танјуг) сФРрранцуски министар индустри је Мишел д Орнано упозорио је синоћ земље — произвођаче петролеја на последице које могу настати уколико оне буду и даље повећавале - цене, и рекао да ће оне бити – одговорне за ситуацију која ће про изићи из тога.

Д' Орнано при томе мисли на даље јачаље инфлације. Јер, ако би произвођачи петролеја повећали цене за 14 одста, колико оцењују стопу инфлације, и тиме „покрили“ себе и обезбедили раније приходе, они се варају — каже францу ски министар. На тај начин са мо ће бити формиран зачарани круг инфлације. и нико не зна шта ће из тога произићи. А то што настане као последица новог поскупљења, може да буде веома опасно — каже он.

Ово је иначе _ прво слично упозорење Француске произво ђачима нафте. Д' Орнано је то учинио наговештавајући ограничења у снабдевању францу ских грађана лож-уљем у току предстојеће зиме. Једним договором између владе и дистрибутера тог горива, грађани ће добит 10 одсто мање уља за

, ложење. а усто ће бити обавезни да температуру у својим становима држе на највише 20 степени.

Д: Орнано није, иначе, дао више детаља о намерама владе у случају да дође цо поску пљења нафте. Међутим пари-

· индиректно

| између „пет најбогатијих земаља света“ (четири западне

земље и Јапан). чији ће прелставници. на позив француског министра привреде и фи-

|

Д'Ор нано

нансија Фуркада. разговарати у суботу и недељу о најважни јим економским, финансијским и монетарним проблеми ма, а вероватно и о утицају це не петролеја на јачање инфлације. Сам Д' Орнано сматра да је то заиста био значајан фактор за јачање инфлационих елемената у француској привреди. Уколико цене буду по већане, то ће бити оптерећење од нових 7 милијарди франака за француску привреду, која је иначе 1973. дала 19 милијарди, а ове године даће 45 милијарди франака више због повећања цена петролеја за набавку те сировине.

Француска је крајем прошле године одбацила иницијативу

САД о договору 13 земаља Запада о ублажавању последица инфлације које су настале повећањем цена петролеја.

Састанак министара финансија пет западних земаља

(Париз, 7. септембра, Ројтер) — Водећи финансијски функционери САД, Западне Немачке, Велике Британије, Јапана и Француске састали су се данас у близини Париза, на дискусије о проблемима инфлације у свету. Овај договор министара финансија и гувернера централних банака пет западних земаља одржава се пред заседање Међународног монетарног фонда, крајем овог месеца у Вашингтону.

СУСРЕТ МАКАРИОСА И МАВРОСА

(Женева, 7. септембра). Председник Кипарске Републике Макариос и грчки министар иностраних послова Георгиос Маврос састали су се вечерас да би размотрили мотућност спровођења заједничке стратегије за решење кипарског проблема.

Овај састанак, који се одржава у једном женевском хотелу, први је сусрет на високом нивоу легилног шефа кипарске државе и једног представника нове грчке владе од пуча 15. јула, који је довео до турске интервенције на Кипру и пада хунтв у Атини.

Из дипломатских извора се

сазнаје да ће Маврос присуствовати овој дебати, а да није искључено ни учешће председника Макариоса.

У краткој изјави новинарима. пред почетак састанка председник Макариос је рекао да је прихватио совјетски предлог да се одржи проширена мировна конференција о Кипру под покровитељством Уједињених нација. Овај пред лог наишао је на подршку и грчке' владе, али га је одбацила Турска, која захтева да са настави женевска конференција о Кипру. ,

Председник ·Макариос је такође рекао да се противи решењу кипарског проблема на бази теографске федерације на Острву. г · „Ја се. међутим, слажем да турска мањина треба да има "потпуну аутономију на комуналној бази“, објаснио је он.

САСТАНАК СТАЛНОГ КОМИТЕТА ОАД

ПОЧЕТАК _ УКИДАЊА

(Вашингтон, 7. септембра) Стални комитет Организације америчих држава састаће се дућег понедељка у Вашингтону да би, како јавља Асошије тед прес, размотрио формални захтев за укидање десетогодишње економске блокаде КУ бе од стране чланица ове ор танизације,

Захтев су јуче поднеле вла де Венецуеле, Костарике и Ко лумбије, као почетак легалног процеса скидања блокаде, 2 чему ће се чланице ОАД тла сењем изјаснити на, како се очекује наредном састанку министара иностраних послова 1). новембра у Киту, у Еквадору. Истовремено, Стејт департмент је демантовао вести да ју се гмерички функционери јусрели са кубанским министром Раулом Роом у Швајцарској, за време његове европске турнеје, и да је том приликом било речи о обнављању дипломатских односа САД — Куба.

ПРОСЛАВА У НОВОРОСИЈСКУ БРЕЖЊЕВ;

АОБРИ ИЗГЛЕДИ,

ЗА МИР

(Новоросијск, 7. септембра, ТАСС) — Генерални секретар ЦП КПСС Леонид Брежњев из јавио је данас да је „спољна политика коју воде совјетска партија и влада — у тесној ве зи са братским социјалистичким земљама — пре свега по литика мира“,

„Ми још не можемо да твр димо да су у Европи, а пого тово у читавом свету, створе ни темељи за чврст мир, рекао је Брежњев, али то што је учињено и што се чини у том правцу, отвара добре перспек тиве“.

Генерални секретар ЦК КПСС говорио је на прослави У Новоросијску на Црном мо; ру, којом _ приликом је овом ; граду уручио Орден Лењина и Медаљу „златне звезде“ за, како је наведено, заслуге, ма совни хероизам,/ чврстину и истрајност радника и војника у годинама другог светског ра та.

Подгорни у Бугарској

(Софија, 7. септембра, ТАССО)

Председник Президијума Врховног совјета СССР Нико лај Подгорни допутовао је да нас у Софију, на челу партиј ске и владине делегације СССР.

Совјетска делегација присус твоваће у Софији прослави тридесетогодишњице социјали стичке · револуције у Бугарској. ·

Генерал армије Куликов посетиће Југославију

На позив начелника Генералштаба ЈНА генерал-пуков ника ·-Станета Поточара, начелник Генералштаба оружаних снага и први заменик, министра одбране СССР, генерал армије Куликов, учиниће У другој половини овог месеца званичну пријатељску посету оружаним снагама СФРЈ и нашој земљи.

НОПААТИЋЕ (Е ТРО, Шкови БОРАВКА

БРИТАНСКИХ ТУРНСТА У ЈУГОСЛАВИЈИ

(Лондон, 7. септембра, Танју) — Представници -југосло венских туристичких агенција „Компас“ и „Атлас“, зајед во са представником Туристи чког савеза Југославије у Лон дону. водили су разговоре са Британском туристичком 4ас0цијацијом _(АБТА) и групом британских туристичких атенција поводом ликвидације по словања.. „Корт лајна“. који је пао под стечај.

Закључено је да ће југосло венским туристичким агенцијама партнерима бити испла ћени сви трошкови _ боравка „британских туриста који су се затекли у Југославији 16. ав густа. на дан ликвидације – „Корт лајна" Размотрене су још: неке могућности, и у вези с тим из фонда АБТЕ већ је положев _ депозит од – 50.000 "фунти кол банке ради покри ћа трошкова британских туру ста у Југославији.

САДАТ О СИТУАЦИЈИ НА БАИСКОМ ИСТОКУ

"ИЗГЛЕДИ ЗА МИР

"НАМ РАТ ПОДЈЕДНАКЕ _

Егпашски председник смашра да ће пстод зађисилти од даљих израесаско-америчкиг коракс

_ (Бејрут, 7. септембра, Танјуг — Египатски председник“ Садат сматра да су. изгледи за мир или рат на Блиском истоку подједнаки, и да ће исход зависити од даљих израелско-америчких корака. У интервјуу са водећим беј рутским листом „Ал нахар“, египатски председник је подвукао да Америка, као гарант израелске безбедности, треба да одреди границе Из-

„раела које би затим биле ме-

ђународно _ гарантоваме, али да и Арапи такође захтевају гарантије за своје границе и примену одлука Уједињених нација. '

Председник Садат је одбио могућност да Каиро закључи сепаратни мир са Израелом, и нагласио да за Египат није проблем Синај, већ су проблем Голан и Јерусалим,

У разговору са директором листа „Ал нахар“ Гасаном Туенијем, Садат,је подвукао да без решења палестинског питања не може буџти мира нити женевске конференције о Блиском истоку. Он се хзјаснио за женевске разговоре, и сматра да арапска страна има одговарајуће адуте за ту конференцију.

Што се тиче Израела, Садат истиче да би он желео женевске преговоре, позиција силе. Пошто му је потребно да поврати војни престиж Израел би, подвукао је Садат, могао искористити најмању промену на међународном плану и почети нови рат.

Председник Садат је најодлучније осудио израелске на паде на либанску територију, и изразио спремност Египта да у Либан пошаље своје сна ге. Он је такође нагласио да и Либан треба да учествује на женевским преговорима.

Садат је одао признање за совјетску помоћ арапским земљама, и рекао да је Москва „почела поново да одговара на шим захтевима“. Председник Садат је констатовао да је до сада четири пута посетио Москву и да би следећи египатско-совјетски састанак на врху; уколико до њега дође. тре бало да се одржи у Каиру.

Што се тиче Америке, она рачуна на Арапе с обзиром на петролеј и арапски капитал. Али Америка, подвукао је Садат „никада неће бити са нама“.

Састанак представника Египта, Сирије и Палестинаца ових дана

(Бејрут, 7. септембра, АФП)“ — Тројна конференција уз учешће египатског министра иностраних послова Исмаила сФврахмија, сиријског министра Абдела Халима Кадама и ше-

али са,

фа Политичког департмана Па лестинске ослободилачке организације Фарука Кадумија одржаће се у Каиру почетком наредне седмице — пише да-

· нашњи бејрутски „Ан нахар“.

"Овом састанку уследиће и састанак Садат—Асад „уочи сле дећег заседања Генералне скуп штине Уједињених нација“, прецизира лист.

С друте стране, како јавља „Ан нахар“ Савет Арапске лиге усвојио је „тајну резолуцију“ у којој се ПЛО „признаје за јединог легитимног представника палестинског народа у току дебате у Уједињеним нацијама о палестинском питању“. .

завршио посету Румунији

(Букурешт. 7. септембра. Та нјуг — Сиријски председник Хафез ел Асад отпутовао је данас у подне из Букурешта. после шестодневне пријатељске и званичне посете Румуни ји: · . '

Пред сам полазак, шеф сиријске државе, и његов домаћин председник Чаушеску, Пот писали су свечану деклараци

Асад

ју У којој су изнели опште принципе на којима — како се истиче у документу — тре

ба да се заснивају .међународна-сарадња и борба за бољи и правичнији свет: свет мира и разумевања.

У краћим. пригодним изјава ма после потписивања заједни

"чких докумената. они су се за

ложили за даље унапређење румунско-сиријске сарадње.

Хафез ел Асад и Николај Чаушеску. којима је ово други сусрет у овој години, водили су званичне разговоре о унапређењу билатералних одно са и о међународној ситуацији. Садат ће посетити

Алжир

(Каиро, 7. септембра, МЕН) — Египатски председник Анвар ел Садат учиниће званичну посету Алжиру 1. новембра. Садат ће присуствовати свечаностима поводом годишњице алжирске револуције, пише каирски лист „Ал ахбар“.

Бумедијен упутио поруку краљу Фејсалу (Ријад, 7. септембра, МЕНИ) — Алжирски министар за индустрију и енергију Белаид убделсалем допутовао је У Џеду прошле ноћи, носећи по руку алжирскот председника Бумедијена за саудијскот кр ља Фејсала. “ У изјави коју је дао за Радио-Ријад,. алжирски минис-

.

Односи ебђроаске ",„деђеш орице“

Оеморица прихватила А“ Естенов позив

(Париз, 7. септембра, Танјуг — Осам премијера из земаља Европске економске заједнице прихватили су позив француског председника Валерија Жискара Д'Естена да заједно вечерају у Јелисејској палати 14. септембра и воде разговоре о „актуелним проблемима заједнице“. Тај састанак овде се квалификује „приватним“ и неформалним, јер би, иначе, морао да има карактер састанка на нај

' вишем нивоу, који у ствари

шеф француске државе жели да припреми „вероватно за новембар“. Извесно је да ће овај скуп донети — . ако не значајне одлуке — знатна прецизирања о „састанку на врху“ и олакшати процедуру за његово сазивање. Јер, на овај начин Д,Естен је избегао дуте процедурално-протоколарне сметње, пошто ће у идућу суботу добити мање или више директне одговоре на питања која жели да постави

- премијерима о „самиту“. Француског председника, пре свега, интересује какав

садржај партнери из ЗЕТ же ле да дају званичном скупу „деветорице“. У том циљу

Д'Естен је у среду консулто вао чланове своје владе, како би пронашао најефикасније путеве за оживљавање политичке, економске и монетарне "сарадње међу чланицама. Овде се при том полузванично истиче да је Париз спреман да предложи упрошћавање процедуре рада Савета мини стара ЕЊЕЗ и да се одрекне оних процедуралних елеменз та који су досад отежавали и држали у стању „окамењено-. сти“ ту институцију која се већ годинама спотиче о тешкоће те врсте. Према тим истим информацијама. Француска би била — и то први пут откако постоји ЕЕЗ — да се одрекне права вета и да пристане на доношење одлу ка у Савету министара квалификованом већином.

„Омекшавањем“ –француског става у том погледу овдашњи коментатори и објашњавају „експрес-процедуру“ којом је Д,Естен успео да са-

' зове осам премијера. за свега 48 часова, али —- како се исти че после размене мишље ња која је претходно изврше

на дипломатским каналима,

Бонска помоћ __ за развој Бангладеш

" (Бон, 7. септембра. Ројтер) — Западна Немачка обећала је Бангладешу помоћ за 0стварење. планова развоја. ко јима се предвића изградња система за одбрану од поплава, иритационе мреже и експлоатација налазишта земног гаса. | р

Ово обећање добио је ми-

нистар иностраних послова Бангладеша · Камал Хосеинв приликом јучерашњих разго

вора у Бону с представницима Министарства за економ ску сарадњу и развој.

Бон је обећао зајам од 90 милиона марака. и наговестио могућност ла се зајам повећа. .

· интензивнију

· је тринаести

тар је рекао да његова посета има за циљ успостављање чвршћих контаката између Ал жира и Саудијске Арабије, у“ истраживању и експлоатацији нафте. Совјетски миноловци окончали посао у Суецком заливу ма

(Каиро, 7. септембра, АФП) — Совјетски миноловци и спе цијални хеликоптери за истраживање минских поља, за. вршили су свој посао у Суецком заливу, воденом путу који спаја Црвено море са Суец сим каналом. Представник египатског Министарства инпостраних послова. који је саоп штио ову. вест, изјавио је да је акција чишћења мина извршена у потпуности и знатно пре рока. ,

Исти представник изразио је задовољство због, како је наглашено потпуне сарадње

совјетских и египатских стру чњака у току рашчишћавања овог 24 километра дугог плов ног пута.

Дугорочна петролејска_ политика- Кувајта

(Бејрут, 7. септембра, Тан-

југ — Кувајтска влада пре-.

дузела је кораке за утврђивање дугорочне петролејске политике. Одлука се доводи у непосредну везу са најновијим развојем ситуације у петролејској производњи, као“ и са чињеницом да је влада постала власник 60 одстд акција иностраних петролејских компанија које су рани је саме одређивале политику и настојале да остваре што експлоатацију кувајтског петролејског · 60гатства. ; у

Све указује на то-да кувајт ска влада жели да своју дуторочну петролејску политику директно ·повеже са општим развојем земље. (

Пошто је петролеј главни извор прихода земље,“'то се одређивање дугорочне политике доводи у везу и са прав цем развоја Кувајта, посебно у такозваном постпетролеј ском периоду. када садашњи извори нафте пресуше. Иако никада званичне није ништа речено колике су петролејске резерве, раширено је уверење да ће оне трајати најри ше још 25 година, и да се већ. сада мора поставити питање како обезбедити постигнути стандард. У том погледу Ку: вајт је и до .сада предузео низ корака, али се још увек поставља питање који је то најпогоднији пут за инвестирање веома великих #новчаних с резерви којима Кувајт већ сада располаже,

„ МАЊЕ НЕСРЕЋА.

(Чикаго, 7. септембра, Ројтер) — Број мртвих У саобраћајним несрећама на друмовима "Сзелињених Држава смањио се ове гедине за 1.000 месечно, углавном због ограничене брзине и смањења саобраћаја. саопштено је у ЧИкагу. 3

У првих седам месеци У саобраћајним · удесима У | САД погинуло је 24.890 љу ди. док је у игтом петиолу прошле године бој жртава износио 31.940.

4 а РЕВЕНЕ

ву сбрравјевадллах ' “

ПО златним де појединих | . годину · „Бизнас. нај-

СУДЕЋИ визњним резервама држава за непупих

дана је како талие

вик магазин“ дошло до већег трансфера оогатства,кд је је свет икада: видео“ 30" падна Немачка је, са резер“ вама од 34,2 милијарде 997 љара, задржала место наЈ00“ гатије нације, а међу 20 „16 богатијиж“ сада се наљазе ц пет земаља извозница нафте“ На другом месту ове раме - ли сте су Сједињене Државе са резервама од 13,9 милијароји Јатам је трећ, са 134 ШвОЈ царска са 8,4. док је на петој месту (Француска са Зе Еј лијарде долара резерви“. 42 земљама · извозницама “ УФ У Саудијска Арабија је прва 5 резервама од 7,1 милијар = долара и шеста је међу А 20. Са резервама које су ПР

н цењене на 5,4 милијарде МР

Венетуела док ФУ 3 ми

малијарди) шеснаеста на „зачељак“ Лилија са

—— =

| |

СВМ | || ли“ љијарде и Ирак са 29. мил јарди дољара резерв«. <<