Bosansko-Hercegovački Istočnik

Стр. 9«

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Св. 3

мовина чува и као најдрагоцјенији аманет предаје с' кољена на ко.Ђено. Теби драга учећа се младежи овом свечаном ириликом предочава се сјајан примјер, од тебе се тражи, да порадиш свима силама твога ума, те да врлине и дјела данашњег светитеља ианижеш и испишеш у срцу, па да пз тијех сјајиих примјера црпећи науку за будућност настојиш за тим, да ти и име заједно са трулежу подложним тијелом не нропадне. Радећи на усавршењу својих умних спла, ради и на облагорођењу срца и душе твоје, како би једно с' другим не раздвојено унапријед корачало. Усавршавајући умне силе а облагорођавајући срце, пријања ће ти млада душа за све што је честито и племенито, добро и корисно како за тебе, тако за род и домовину твоју. Ако позивом и радом твојим према цркви и вјери нравоелавној, према српскоме роду твоме и милој нам домовини оправдаш повјерење које се на тебе полаже, заслужићеш спомена и име ће ти вјеко-вјечно трајати. Зато ради и не жали труда, јер ће доћи вријеме жетве. Како ли вриједни земљедјелац заборави муку и зној,'кадаму богати плодови пред очима сијну и труд наплате. Данас имаш прилике, имаш средстава, имаш слободе па немој сакривати богом ти повјерени дар, не затрпавај у земљу ,.дани ти талант", Настој и свима силама приони, да, напредујући у наукама, напредујеш у исто доба и у Хришћанским врлинама: правој побожности, поштењу, правди и истини, имајући вазда на уму, да је „почетак свакој премудрости страх божиј", и да је само онај човјек као што треба изображен и научан, који побожно, поштено и праведно живот свој удешава и проводи и сва дјела своја мјери кантаром истине и правде.

И у данашње и у најстарије вријеме свјетле ти драга младежи примјери: иетинитих, поштених и правду љубећих људи а црне и тамне се пред очима примјери лажљивих улизица, подлаца и непоштењака, с' тога радо сљедуј првима а гнушај се и презири ове друге. Драга младежи! Наша домовина поносна Босна нада се и с' правом очекује од вас, да ћете ви као вјерни синци све своје умне силе, које у разним овдашњим заводима усавршавате, принијети на олтар среће и напредка њезиног, да и она једном славна и дична међу остале срећније н напредније земље стати н на свјетском дивану радосно ускликнути можо: „ево и мене и моје дјеце коју ми Бог даде". ГГри завршетку ове прославе сјетимо се оног великог добротвора, најмилостивијег оца и правдољубивог старатеља, споменимо овај час са синовном оданошћу и љубављу велико и свјетло име, помолимо се искрено од срца премилостивом 'Гворцу за здравље и дуг живот Његовог царског и краљевског величанства нашег ослободиоца цара и краља Франца Јосифа I. И за сав прејасни дом 1Бегов. Живио ! Живио! Живио! У име Његовог царског и краљевског величанства мудро руководи нашом домовином 15исоко заједничко министарство и наша висока влада, која обилатом потпором помаже просвјету и сваки напредак у овој доста запуштеној земљи. Високо заједничко министарство и наша зем. влада брину се и не уморно раде да све становнике наше домовине виде једном с' дружене, напредне и срећне. Стога те драга младежи позивам да од срца живахно кликнеш: да живи високо заједцишко министарстао и наша висока влада на многаја љета. Амии.

Босаиска црква за врпјеме краљева. По домаћим н страним изворима, пише Монах Генадија. Кад је папа Евгеније 1"\ . тек у XV. јеретичком поплавом пријете и католичвјеку својим мисионарима иисао да се кој цркви, оида иије педаитерија ако поПатарени у Босни већ тшсо оселшпе да вучем аптитезу преко свију западних