Bosansko-Hercegovački Istočnik

Стр. 448

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Св. 0

них; да се придигне свијест за штовање закона црквених и грађанских; да плане иламен љубави према школи и просвјети народној и даље и боље на срећу и напредак народа нашег; да завлада и међ нама се зацари права љубав хришћанска, која ни злотворима зла не жели. И кад бих тако срећан био, те ову узвишену мету бар од чести постигао, душа би моја мирна била, и срце би се моје радовало, јер бих могао с апостолом рећи: „добар раш ратовах, трку свргиих, вјеру одржах ". (Тим. П. гл, 4. 7.) Уздајући се дакле у помоћ божју, царску милост и потпору високе државне и земаљске власти, љубав и оданост свештенства, прокушану свијест народа свога, његово родољубље и беспримјерну пожртвовност надам се, да ћу — макар и са знојем свога лица и својих сатрудбеника — постићи свету цијел своју, те с том надом силом данас примљене благодати свете молим се Богу, извору свију блага, да са небесне висине благослови

помазаника свога, Његово Величанство, премилостивог нашег цара и краља и господара, Франца Јосифа I. и сву срећно владајућу кућу његову; да благослови просвијетљену владу његову, да устраје у патриотичном раду око среће и напретка земље и народа; да благослови свете архијереје своје, који принесоше данас бескврну жртву и за цара и за царство и кг&^ и зд ксл"; да благослови сав честити збор овај, христољубиво војинство, војеначалнике и градоначалнике и сав побожни народ овај, без разлике вјере и народности, како би се нашли споразумни и једнодушни свагда, кад устреба дати Богу божје а цару царево; „а ја захваљујем Хрисшу Исусу, Господу нашему, који ми даје моЛ, што ме за вјерна ирими и тсшави у службу (Тим. I. гл. 1. 1.), у којој ћу му служити до конца вијека својега духом и истином. Призрн стх нЈкесе Еоже, и кнждк н по» с-кти кЈиоградТЈ. сеи, и оуткерди и, егож« ндслди десницл ткоа". Амин!

Вашом патријаршеском дозволом данас призивањем светога Духа рукоположисмо Николу Мандића митрополитом зворничко-

Телеграм Васељенском патријарху НеоФиту Константиноиол. тузланским. К броју 1461 ех 1892. у Тузли 12./24. јулија 1892.

Митрополит босански: Георгије,

Митрополит херцеговачки: Серафим,

Епископ пакрачки: Мирон.

Телеграм Његовој Светости, васељенском патријарху НеоФиту. Соп$1апИпоре1. Рукоположен данас за епископа и Вам синовски свету патријаршеску деспостављен за митрополита зворничко- ницу. тузланског хитим, да благодарим Вашој У Доњој Тузли 12. јула 1892. Светости за превелику милост Вашу иаји^т^Јншј^н^оншшији изливећу на моју смјерност, цјелујући ' Митронолит вворничко-тувлански.