Bosansko-Hercegovački Istočnik

Св. 3

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Стр. 93

и врлине хришћанскога савршенства нису друкчије него у страху Вожјем и љубави хришћан ској. Дакле, браћо моја, чувајте страх Божји и љубав к Богу и ближњему; и спасење ће ваше бити сигурно. Но шта да чине, браћо, они међу нама код којих је мало или нимало страха Божјега и љубави хришћанске ? О, молите се Богу, особито сад код гроба Господњега, пламено молите се Богу, да би Сам Господ, који је пострадао и умро за нас, усадио страх свој Божанствени у срца наша, која Га поју и славе, — да би нам Сам даровао благодат да га л.убиио свим срцем, свом душом, свом мисли и свом снагом, — да л.убимо и ближње, као сами себе. И верујте, да ћете добити те велике дарове Божје: што год

К р Посвећено Преч. 0. Пјевали су биљеже Ти Свети Стару пјесму сви народи св'јета, И та пјесма све људсшво посвети, Та је пјесма кроз хиљаде л.ета Још старија од грчког' тана 1 ) Ал' с Голготе одјекне хосана 2 )! . . * Крст је бил>ег првога човјека, Прве муке сред земаљског раја, Па он иде од вијека до в'јека И све краје ЈКрсш људству осваја, Старија му пјесма од пеана, Ал, Толгоша ијева му хосана! * Крст биљежи слику љуцког рода, Онн нам' пише све што Ева доји, ') Пеану су Хелени пјевали у древно доба на славу Аполина, те је устријелио Питонску аждају, па би је понављали иза сваке народне добити, а још к тому, да би их Бог саклонио од голомијех народнијех несрећа. 2 ) Хосапа је хеврејски народни поздрав, те значи П о м о 8 и н а м'!

узиштете у име Моје, — све ћете добити, рекао је сам Господ. За тим, целивавши са жарким усрђем ране Господње, не заборављајте никада, да нам је неопходно ради спасења нашега живети по заповестима Божјим, а за то је опет неопходно чувати страх Божји и љубав хришћанску. А да се опомињете тога, помоћи ће вам молитва, којом се молите св. Анђелу Хранитељу : ^ггш Еожји , Хранителн) <мои скатми, жикот г к /иои соклнјди во стрлск ХрЈста Кога, оулгк ^иои оуткерди ко истинн^лш п$ти, и кт* лкжку горН'ки ОуАЗВИ д8ш8 /И0К>, ДЛ Т0К0К> НДПрДКЛАС,ИК молЈЗчб и>т Хрјстл Кога еелјк > л\илостк. Амин. У Мишровици 1895. Прерадио : Григорије А. Николић, свештеник.

сту. Дионисији МиковиЉу. Он је биљег привјесе народа, По њему су сви на св'јету своји, Али крвљу биљежи хосана Назаранин уз наше тана. * Хрисшос биљег запише љубави, И рече нам', да смо једна браћа, И свакому тако се објави, А грешницу ка' кћерку прихваћа, Па Он Крсту запјева иеана, А ми Њему за вазда хосана\ * Сви Хосана од в'јека до в'јека, А ко неће, нек' се с братом бије . . . Крсш је биљег свакога човјека, Ерсш нам' љубав у срдашца лије, Цјевајмо Му сложно сви хосана, Свему људсшву ово је тана! 2. марта 1895. Вид Вулетић-Вукасовић.