Bosansko-Hercegovački Istočnik

Стр. 98

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Св. 8

архииандрита и генералног викара госп. Аркадија ЧуиерковиЉа, источно-православним митрополитом за Буковину и Далмацију у Черновици; а на његово мјесто, постављен је др. Васил, Репту, архпмандрит архијепископске конзисторије у Черновици, за управитеља богословије на свеучилишту. У Русији од скора избија на површину вјерска секта, која се зове „Неплатељшчиков", која неће ништа да плаћа ни цркви ни држави. Та секта непризнаје иконе, не крсти се, нема цркава, него ли се моле Богу приватно у кућама ! Власти и духовенство имају муку са одметницима, који не дају ни Богу божије — ни цару царево. Српска омладина, која се школује у Бечу, покреће нов недел,ни белистрпчкн лист, који ће се звати „Српска Вила". Од уједа змијина лијечи поуздано гас (петролеум). Чим кога уједе змија, он треба одмах рану да испере или замочи у петролеум, па је сигуран, да му ништа бити неће ! Доиста јевтин лијек за онолику опасност по живот људи, а боме и животиња. Његово блаженство римски папа Лав XIII. спрема нову „енциклику" о „сјединењу цркава". Та енциклика биће уједно и као одговор на спнодалну окружницу св. Синода цариградског, штампаној и у нашем листу свеска ХП. од прошле године. Да впдимо и то ! Лужички Срби, који се тек по имену знају, одлучили су своју цркву реФормпсати. Саставио се већи одбор од најугледнијих особа, који је изаслао своја два члана руском протојереју у Праг с молбом, да ее неколико лужичких младића прими у руске богословске заводе, како би се могли спремити, да као свештеници поелије у својој земљи утврде православну вјеру, коју су предци њихови исповиједали. Душекорисна

и значајна намјера. Дај Боже, да се скорпм и остварити узмогне! Њ. В. Герасим ПетрановиЋ, Епископ Бококоторски, навршио је 8. марта о. г. 25 година свога архијерејскога рада. Дичном архипастиру честитамо, са жељом, да и педесетгодишњицу здраво достигне. На многаја л>ета Владико свети ! Славенско-узајамно потпомажуЋе Општинство у Москви јављајући да је за своју библиотеку у прошлој години примало бесплатно ове листове : „Московске Вједемости", „Рускоје Слово", „Син Отечества", „Свемирнаја и Рускаја Бесједа", „Галичанин", „Листак", „Правосл. Буковина", „Руска Рада и Наука", „Одјек", „Срп. Заставу", „Србобран", „Мир", „Срп. Глас", „Дјело", „Бос. Вилу", „Бос. Херц Источник", „Сазор18 Мас1еу вегрзкеје", „ОБиог", „М!г", „Знање", „Согласије", „Глас Македонски", „Библиотеку", „Православен Проповједник", „Маго(1п1 Б18(;у", „Уе1е§га<1", „Нитопв^, 1л8*у и , „Језепбке ХоУ1пу, „Оош ј 8ко1а", „Иаго(1п1 Хоу1ву", „"НагоЈп1 01а8П1к", „Сегпокпаигпк", „81оУ1П8ке Роћ1аЈу", „ОБгог", „Кгај", „Бе РепзЈего 81ауо" и „Сап(1е1а", моли, да се и у овој години неускрати тај поклон, па шта више, да се и остали нздаваоци славенских листова угледају на то.

Исправак. У чланку: „Кратак опис постања англиканске цркве" и т. д. налазе се неколике велике погрјешке. Тако: на 47. стр. ступац десни стоји (Ист. 1 и 2. бр.) социјали, а треба социјани; на 48. стр. лиј. ступац у 12—13 реду стоји, да англиканска црква „ни мало не признаје својом и свјетском и духовном главом свога краља", а треба: „англиканска црква ни мало не признаје папе, већ сматра својом и свјетском и духовном главом свога краља." Уредништво.

Јавне благодарности.

Одбор правсславне српске цркве у Добрлину пријатном дужношћу сматра јавно благодарити Виеокој земаљској влади у Сарајеву, која је поред прије дарованих: књига, утвари и потпуног двоструког одјејанија — поново даровала овдашњу цркву сједним „апостолом"и „октоихом"

(осмогласником -- у двије књиге), за које јој се од стране одбора изјављује најуљуднија благодарност. Добрлин , 14,11. 1896. Иресједник одбора: Ст. Врањешевић, свештеник.