Bosansko-Hercegovački Istočnik

Стр- 302

Б.-Х. ИСТОЧНИК

С в. 7 н 8

Јавна благодарност.

Висока земаљска влада за Босну и Херцеговину иввољела нас је даровати са два потпуна красна архијерејска одјејанија са крунама. Једно богатије одијсло владичанско служи ће при евечаним службама архијерејским у престолно] дркви сарајевској, а друго за цркве по епархији при путовању и каноничкој визатацији. На даље придарена су -четири потпуна красна окрута за архимандрите и проте конвисторијалне и два ђаконска Све то примљено је овдје на св. Илију о. г. у тринајест сандука. а сутра дан освештано

и, први пут при рукополагању двојице клирика у чин ђаконски и презвитерски, одслужена је свечана служба авхијерејска. којој је дао тош Ј свечапији вид богат украс подареног одијела црквеног. На томе издашном дару и на брнжљивом старању за наше правоелавне овопредјељне цркве, изриче се Високој земаљској Вдади, кло племенитој дароватељци највиша хвала и вјечита благодарност. — Живила ! АЕ. М. Консисторија Дабро-босанска.

Јавне благодарности.

Приликом свог путовања велеможни госп. Фридрих Фоглар, окружни предстојнив из Д. Тузле благоизволио је, по досга кршовитијем стазама и брдовитом предјељу, спремити се и посјетити нашу новоподизајућу се православну цркву јеремићку у Копривну котара власеничкога трећи дан Троида (13 јуна) ове године у намјеру прегледати до тадашњу градњу исте цркве. Том приликом као израз љубави своје преша светој цркви и да би постојећу градњу што боље подупро приложио је исто'| 50 (педесет) ф. а. вр. На том његовом добродушном милодару и високој посјети овијем му се у име парохијалног народа и црквеног одбора иркве јеремићке изриче најтоплија срдачна хвала свагдашњије* признањем и благодарности, живио. За црквени одобр Јеремићи, 7. јула 1897. Потпредеједник : Предеједник Васо Дукић Јован Брежанчић, срп. правосл. иарох. Овдашњи велеуважени грађанин и потпредсједник срп.-прав. општине г. Милан Јовановић благоизволио је из својих материјалних средстава сам из хришћанске љубави платити Мајсторе, а такођер дати и потребито гвожђе около ограђивања овдашњег гробља у вриједности од 20 фор. Те пошто у овом мјесту нема довољно срба који су у стању остали потребити материјал припремити, то је Једнокупно цијела парохија

исти припремила, и на градилиште донијела. Гробље се састоји из 400 метара. (?). Како г. Милану Јовановићу тако и свима парохијанима од стране црквеног одбора изриче се јавна захвалност. Мада су у својим селима такођер своја оробља оградили, шуму искрчили, капеле подизали, и воћем засадили, иггак из хришћанске љубави нијесу пропустили у овом запуштеном мјесту своју помоћ пружити У име црквеног одбора У Жепчу, дне 29. јунија 1897. Предсједник: Никола Николајевић, свештеник.

Високо ц. и кр. заједничко министарство благоизвољело је у овој години овој сиромашној новосаграђеној „капели" ниже назначене црквене утвари подарити, и то: 4 кандила средња, 1 кандило велико 4 чирака на часну трапезу, 1 распјатије за часну трапезу, и то све од кина сребра, затим 1 еванђеље 1 апостол, I. и II. дио октоиха, све у дивном повезу. На томе милостивом дару подписани црквен одбор у Жепчу са овијем изриче понизну јавну благодарност, како Високом ц. и кр. заједничком Министарству, тако и преузвишеној Високој земаљској влади, која се о пама п нашим светим | црквама отачански стара.