Branič

820

Н Р А Н И Ч

број 23 и 24

то називају „страћити". — Ово и јеете прави и природнп иојам економне слободе. 1 ) Отуђивост добара, а неограниченост имовинске власти, то је појам модерне економш; слободе. Ово није права економна слобода, већ је имовински апсолутизам и имовинска разузданост. Феудализам разумева економну слободу опет на свој начпн. Властеоска имовина (феудална баштина) приближава се модерним појмовима,') а тзжачка имовина (држава) одговара старим појмовима о слободи и природи имовине. 3 ) Према свему овоме, баштина је појам огранцчене имовинске власти а неотуђивих предмета — својина на против појам неограничене имовинске власти а отуђивих предмета — а првпх трагова имовинског апеолутизма налазимо под феудализмом. (НАСТАБИ11Е СЕ)

РАЗБИТАК ЗВАНИЧНЕ СТАТИСТИКЕ (СВРШЕТАК*) НаПредовање статистике као науке није остало без утицаја на званичну статистику. х 1им је утврђен појам, биће, обим, предмет и метода ове нове науке, одмах је званична статистика добила други вид, јер је одбацпла све, што је сметало њеном правом смеру, те је систематички и у масама почела посматрати све важније социјалне појаве. У тој цели поникоше нарочите државне установе, тако званп статистички бироји. Ширење представничког система и јавности у државном животу донело је собом, да су и ресултате статистичких посматрања и испитивања почели објављивати. Брзо се дошло до убеђења, да су ова посматрања важна н за владе и за народе. Владе су се њима користиле, јер су сазнавале снагу своје и стра-

Ј ) У колико о слободи код овога својства говора бити може. 2 ) Али се са овим пој.мовизга не подудара. 3 ) Незгода и терет за Феудалне тежаке бејаше у томе, што њихова имовина.не бејаше слободна у смислу онштих својстава , т. ј. што је морала разне плате да плаћа, и разне работе да работа; а не у томе што тежак није могао љоме неограничено да располаже. *, види бр. 12. стр. 431—434.