Branič

822

Б Р А Н II Ч

БРОЈ 23

и 24

вични суд оцењује доказе и небрежења, а грађанскп суд по њима само пресуду да изриче, што по јј 305 пост. грађ. не сме бити." Касациони Суд у својој општој седници 3 Новембра ове год. Бр. 3967 нађе : да су нримедбе III одељења Касационог Суда закону саобразне, а протнвразлози Апелац. Суда да не стоје.

XXXI Може ли ое и незванично лице за упропаш&еве зЕаничних акта казнити по § 111 крив. закона кад то учини у друштву оа званичним лицем ? (ОДЛУКА 0Г1ШТЕ ОЕДНИЦЕ КАСАЦИОНОГ СУДА)

Шивојин II. као практикант Крагујевачког Суда и Обрад Н. тежак, буду оптужени истоме Крагујевачкоме Суду за три извршена и једно покушано дело упропашћења званичних акта н исправа. По свршеном извиђају н па главноме претресу Суд Крагујевачки нађе: да постоје четири самостална кажњива дела : упропашћење званичних акта и писмених исправа и једно као покушано. Даље, да су сва дела кажњива по \ 111 крив. закона у вези са \ 41 и 42 истог закона. Да се Живојнну као главноме кривцу за два извршена и једно покушано дело казна има одмерити по I 69 крив. закона што је у стицају и по јј 44 истог закона за оно у покушају, а за четврто дело да нема довољно доказа. А за Обрада нађе суд : да је он саучеснпк Шивојинов у једноме делу упропашћења званичних акта и према томе, да се и он има казнити по наведеноме I 111 у вези са \ 46 и 47 крив. закона — па за то и пресуди: да се Живојин казни за два извршена и једно покушано дело упропашћења зв. акта са шест година робије у лаком окову, а за четврто дело да се ослободи из недостатка доказа. А оптужени Обрад као саучееник у једноме делу упропашћења званичних акта да се казни са две године и шест месеца робије у лаком окову. Против ове пресуде првостепенога суда изјаве незадовољство Апелационом Суду и државни тужилац и оба онтужена. И А.пелациони Суд у своме I оделењу 5 Септембра ове год. Бр. 1329 по расмотрењу акта, нађе, да је оптуженоме Шивојину према каквоћи дела блага казна досуђена, па се за то на основу јј 39 и 40 крив. зак. има на строжију казну осудити. Даље, да кривица онтуженога Обрада долази